26ες Νύχτες Πρεμιέρας: Ανακοίνωση Κριτικών Επιτροπών Διεθνών Διαγωνιστικών και Ελληνικών Μικρών Ιστοριών - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
17:08
14/9

26ες Νύχτες Πρεμιέρας: Ανακοίνωση Κριτικών Επιτροπών Διεθνών Διαγωνιστικών και Ελληνικών Μικρών Ιστοριών

Το 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας ανακοινώνει τις Κριτικές Επιτροπές του Διεθνούς Διαγωνιστικού (International Competition), του Διεθνούς Διαγωνιστικού Ντοκιμαντέρ (Stranger Than Fiction) και των Ελληνικών Μικρών Ιστοριών (Greek Short Stories).

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας σκοπό έχει να φωτίσει άγνωστες πτυχές του ποιοτικού ανεξάρτητου κινηματογράφου, να αναδείξει τις καλύτερες από τις μεγάλες ταινίες της σεζόν και να προσφέρει στο ελληνικό κοινό τη δυνατότητα να γνωρίσει καλύτερα τις νέες, συναρπαστικές φωνές του παγκόσμιου κινηματογράφου.

ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ

Στο Διεθνές Διαγωνιστικό του Τμήμα φιλοδοξεί να αναδείξει όλα τα νέα ταλέντα που είναι στον δρόμο τους για να γίνουν οι πιο περιζήτητοι/ες δημιουργοί του αύριο και κάθε ταινία που συμμετέχει αποτελεί είτε το ντεμπούτο, είτε την δεύτερη δημιουργία του/της σκηνοθέτη/ιδος και προβάλλεται σε πανελλήνια πρεμιέρα. 

Αναγνωρισμένοι/ες καλλιτέχνες και επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου απαρτίζουν κάθε χρόνο τη διεθνή Κριτική Επιτροπή η οποία αποφασίζει και απονέμει τα βραβεία:

ΧΡΥΣΗ ΑΘΗΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ, συνοδευόμενο από χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ. Το βραβείο-αγαλματίδιο σχεδιάστηκε από τον designer Γιώργο Σεπετζόγλου και είναι μια ευγενική χορηγία των κοσμηματοπωλείων ZOLOTASΒΡΑΒΕΙΟ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ και ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΕΝΑΡΙΟΥ. Στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα απονέμεται και το ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΟΙΝΟΥ FISCHER

Η κριτική επιτροπή του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος για το 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας αποτελείται από τους/τις: 

ΜΙΣΕΛ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ, Κριτικός Κινηματογράφου και Διοργανωτής Εκδηλώσεων (Πρόεδρος): Κριτικός κινηματογράφου (“Αυγή”, 1975-1981), αρχισυντάκτης και διευθυντής του περιοδικού “Σύγχρονος Κινηματογράφος”(1975-1982), υπεύθυνος Ξένου προγράμματος ΕΡΤ (1982-1991), προγραμματιστής της “Κινηματογραφικής Λέσχης” (1982-2010) και διευθυντής στο ΔΦΚ Θεσσαλονίκης το οποίο διεθνοποίησε το 1992 (1991-2004). Σύμβουλος σε γραφείο παραγωγής, μέλος της καλλιτεχνικής επιτροπής στο Lisbon & Sintra Film Festival, ιδρυτικό μέλος των βραβείων LUX του ΕΚ και μέλος Δ.Σ. του προγράμματος Europa-Cinemas.

ΟΛΙΑ ΒΕΡΡΟΙΟΠΟΥΛΟΥ, Κινηματογραφική Επιμελήτρια:  Με έδρα το Παρίσι και την Αθήνα, η Όλια σπούδασε Κινηματογράφο και Ανθρωπολογία στο Παρίσι και από το 2013 έχει συνεργαστεί με διάφορα διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου και θεσμούς (Ταινιοθήκη της Ελλάδος, Cinéma du réel, Les Écrans Documentaires, Champs-Élysées Film Festival, Côté Court, Premiers Plans,  κ.α.). Από το 2019 είναι υπεύθυνη του Oxbelly Screenwriters & Directors Lab.

ΠΑΜΕΛΑ ΧΑΤΣΙΝΣΟΝ, Κριτικός και Ιστορικός Κινηματογράφου: Συνεισφέρει τακτικά στο Sight & Sound, στην Guardian και το BBC και είναι μέλος της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI) καθώς και του London Film Critics’ Circle. Είναι η συντάκτρια του BFI Film Classic στο περιοδικό Pandora’s Box καθώς και επιμελήτρια του 30-Second Cinema.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΛΟΥΚΟΒΝΙΚΟΒΑ, Δημιουργός Μικρού Μήκους και Κινηματογραφική Ερευνήτρια: κατάγεται από τη Μόσχα, με σπουδες πολιτικών επιστημών, σκηνοθεσίας και σεναριακής συγγραφής, εμπειρία στην κινηματογραφική παραγωγή και έδρα της τη Λισαβόνα. Εργάζεται ως υπεύθυνη προγράμματος για το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου IndieLisboa από το 2018.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΕΡΓΙΟΓΛΟΥ, Ηθοποιός: Έλληνας ηθοποιός, γεννημένος στο Διδυμότειχο. Αποφοίτησε από το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και σπούδασε στο HB Studio της Νέας Υόρκης. Συνεργάστηκε με τους σημαντικότερους Έλληνες θεατρικούς και κινηματογραφικούς σκηνοθέτες. Κάτοχος Κρατικού Βραβείου αλλά και βραβείων ερμηνείας από το Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου.

ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

Το Διαγωνιστικό Τμήμα Ντοκιμαντέρ φιλοδοξεί να συστήσει στο κοινό συναρπαστικές, παράδοξες, ιδιόρρυθμες και γοητευτικές εικόνες ενός πολυφωνικού κόσμου, εκπληκτικές ιστορίες της καθημερινότητας που θα ζήλευε και ο πιο προικισμένος σεναριογράφος, αποκαλυπτικές ματιές στη σημερινή πραγματικότητα, όλα κλεισμένα σε ταινίες-εμπειρίες.

Η Διεθνής Κριτική Επιτροπή αποτελούμενη από επαγγελματίες που ειδικεύονται στο σινεμά τεκμηρίωσης επιλέγει την ταινία που θα βραβευτεί με την Χρυσή Αθηνά Καλύτερου Ντοκιμαντέρ. Το βραβείο-αγαλματίδιο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ, σχεδιάστηκε από τον designer Γιώργο Σεπετζόγλου και είναι μια ευγενική χορηγία των κοσμηματοπωλείων ZOLOTAS.

Η κριτική επιτροπή του Διεθνούς Διαγωνιστικού Ντοκιμαντέρ για το 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας αποτελείται από τους/τις: 

ΜΑΝΙ ΜΠΕΝΤΣΕΛΑ, Δημιουργός Ταινιών και Φωτορεπόρτερ (Πρόεδρος): Βραβευμένος δημιουργός και φωτορεπόρτερ που ασχολείται με την ειδησεογραφική επικαιρότητα. Κατά την τελευταία δεκαετία έχει καλύψει συγκρούσεις και ανθρωπιστικές κρίσεις στη Μέση Ανατολή, παράγοντας παράλληλα συναρπαστικές και αποκλειστικές ταινίες και πακέτα φωτογραφιών. Το έργο του έχει αναγνωριστεί από πλήθος βραβείων υψηλού κύρους της βιομηχανίας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ, Διευθυντής Ethnofest: Διδάκτορας Οπτικής Ανθρωπολογίας με ιδιαίτερο ερευνητικό ενδιαφέρον στα φεστιβάλ κινηματογράφου και τον ρόλο τους στην εκπαίδευση επαγγελματιών της κινηματογραφικής βιομηχανίας. Την περίοδο 2008-2016 εργάστηκε στις «Νύχτες Πρεμιέρας» ενώ την περίοδο 2017-2020 διετέλεσε Διευθυντής Προώθησης στο ΕΚΚ. Είναι διευθυντής και ιδρυτικό μέλος του οργανισμού ETHNOFEST και του ομώνυμου φεστιβάλ.

ΡΕΑ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΟΥ, Παραγωγός: Παραγωγός ντοκιμαντέρ με έδρα την Αθήνα.  Πρόσφατες δουλειές της περιλαμβάνουν τα ντοκιμαντέρ «Όταν ο Βάγκνερ Συνάντησε τις Ντομάτες» (2019) και το «Dolphin Man». Συνδιοργανώνει επίσης τα φεστιβάλ ντοκιμαντέρ CineDoc και CineDoc Kids. 

ΡΟΧΣΑΡΕ ΓΚΑΕΜ ΜΑΓΚΑΜΙ, Δημιουργός Ντοκιμαντέρ: Το ντοκιμαντέρ της «Σονίτα» κέρδισε το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής και το Βραβείο Κοινού στο Sundance το 2016. Σπούδασε Filmmaking και Animation στο Πανεπιστήμιο Τέχνης της Τεχεράνης. Το έργο της επικεντρώνεται σε ανθρώπους που ζουν περιθωριοποιημένοι από την κοινωνία. Έχει διατελέσει μέλος επιτροπών σε πλήθος διεθνών φεστιβάλ.

ΚΛΟΪ ΤΡΕΪΝΕΡ, Διευθύντρια Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Open City: Είναι επίσης ιδρύτρια του Εργαστηρίου Ανάπτυξης Ντοκιμαντέρ «Assembly». Έχει εργαστεί ως προγραμματίστρια και συντονίστρια εκδηλώσεων σε οργανισμούς όπως το BFI Future Film Festival, Bertha DocHouse, Overnight Film Festival, UnderWire Festival και Wellcome Trust.

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΜΙΚΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας αποδεικνύει εδώ και χρόνια την αγάπη του για το ελληνικό σινεμά και το στηρίζει έμπρακτα από τα πρώτα του βήματα. Ένας από τους πιο ξεχωριστούς και ισχυρούς δεσμούς του Φεστιβάλ με το ελληνικό σινεμά είναι φυσικά το Διαγωνιστικό Τμήμα Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Ελληνικές Μικρές Ιστορίες, με χορηγό τη Nespresso, το οποίο βοηθά με ιδιαίτερη φροντίδα - για σχεδόν μια δεκαετία - τις νέες ελληνικές ταινίες μικρού μήκους να βρουν τον δρόμο τους προς τη μεγάλη οθόνη και να συναντήσουν το κοινό τους. Μια αγάπη και εμπιστοσύνη που ανταποδίδουν και οι Έλληνες και Ελληνίδες δημιουργοί, καταθέτοντας με διαρκώς αυξανόμενο ρυθμό τις ταινίες τους στις Νύχτες Πρεμιέρας, οι οποίες φτάνουν να εκπροσωπούν δυναμικά το πιο δημιουργικό κομμάτι της ελληνικής κινηματογραφικής παραγωγής.  

Για την φετινή 26η διοργάνωση οι συμμετοχές ξεπέρασαν τις 342 (αριθμός-ρεκόρ) και επελέγησαν 47 «Ελληνικές Μικρές Ιστορίες» για να διαγωνιστούν στο δυναμικό και συναρπαστικό αυτό τμήμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας. 

Η κριτική επιτροπή του Διαγωνιστικού Τμήματος Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους του 26ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας αποτελείται από τις/τους:

ΑΝΤΟΥΑΝΕΤΤΑ ΑΓΓΕΛΙΔΗ, Σκηνοθέτις (Πρόεδρος): Πρωτοπόρος του avant-garde κινηματογράφου στην Ελλάδα. Σπούδασε σκηνοθεσία και μοντάζ στο Institut des Hautes Etudes Cinématographiques στο Παρίσι, θεωρία κινηματογράφου με τον Christian Metz. Ταινίες της: «Idées Fixes / Dies Irae» (1977), «Τόπος» (1985), «Οι Ώρες» (1995), «Κλέφτης ή η Πραγματικότητα» (2001). Δίδαξε στο Τμήμα Κινηματογράφου του ΑΠΘ.

ΑΚΗΣ ΓΟΥΡΖΟΥΛΙΔΗΣ, Υπεύθυνος Διανομής Ρόλων: Ο Άκης Γουρζουλίδης έχει παρακολουθήσει μαθήματα θεάτρου στο NYU (Νέα Υόρκη) και κινηματογράφου στο New York College. Έχει εργαστεί ως βοηθός σκηνοθέτη, συνεργάτης σκηνοθέτης και διευθυντής σκηνής σε θεατρικές και άλλες παραστάσεις, εκδηλώσεις και Ολυμπιάδες, ενώ τα τελευταία 16 χρόνια εργάζεται και ως casting director για κινηματογραφικές ταινίες και για τηλεοπτικές σειρές.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ, Στιχουργός, Μεταφραστής και Συγγραφέας: Γεννήθηκε στην Αθήνα. Εργάζεται ως στιχουργός, μεταφραστής και συγγραφέας. Σπούδασε στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 2004 έχει σταθερή παρουσία στην ελληνική δισκογραφία και την επιμέλεια μουσικών παραστάσεων, ενώ παράλληλα γράφει και μεταφράζει για το θέατρο.

ΣΟΦΙΑ ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ, Επιμελήτρια Πολιτιστικών Προγραμμάτων: Πτυχιούχος σε Φιλοσοφία, Ψυχολογία, Γερμανική Φιλολογία (Master of Arts, Παν/μιο Φρανκφούρτης). Ασχολήθηκε με τον σχεδιασμό και την διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων, κυρίως κινηματογραφικών, στο Goethe-Institut Αθηνών για πάνω από 30 χρόνια, μέχρι το Απρίλιο 2020. Συμμετείχε σε κριτικές επιτροπές σε φεστιβάλ της Γερμανίας.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΑΠΟΥΛΙΑ, Ηθοποιός: Γεννήθηκε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και τη Δραματική Σχολή του Θεάτρου «Εμπρός» το 2000. Έλαβε μέρος σε ταινίες και θεατρικές παραστάσεις που έχουν συμμετάσχει σε διάφορα κινηματογραφικά και θεατρικά Φεστιβάλ του κόσμου.

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ

Η επιτροπή θα κρίνει τις ταινίες που θα αποτελέσουν την τελική επιλογή του προγράμματος και θα απονείμει τα παρακάτω βραβεία. Στη φετινή διοργάνωση τα χρηματικά έπαθλα έχουν αυξηθεί κατά 2.000 Ευρώ φτάνοντας συνολικά το ποσό των 5.000 Ευρώ:

ΧΡΥΣΗ ΑΘΗΝΑ, συνοδευόμενη από χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ με την ευγενική υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου 

ΑΡΓΥΡΗ ΑΘΗΝΑ, συνοδευόμενη από χρηματικό έπαθλο 1.000 ευρώ με την ευγενική υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου 

ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ, συνοδευόμενο από έπαθλο 1.000 ευρώ με την ευγενική χορηγία της Nespresso

ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΕΝΑΡΙΟΥ, συνοδευόμενο από έπαθλο 1.000 ευρώ με την ευγενική χορηγία της Nespresso

ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΝΔΡΙΚΗΣ ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ 

ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ

Για τις ταινίες που θα διαγωνιστούν πατήστε ΕΔΩ.

H Nespresso είναι Χορηγός του Διαγωνιστικού Τμήματος Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους «Ελληνικές Μικρές Ιστορίες» στο 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας.

Στην τελετή απονομής των Βραβείων του Διαγωνιστικού Τμήματος Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους, θα πραγματοποιηθεί και η ελληνική βράβευση του Διαγωνισμού Nespresso Talents. Θυμίζουμε ότι οι Έλληνες νικητές θα λάβουν συνολικό ποσό επιβράβευσης τα 3.000€. 

Για τα βραβεία Nespresso Talents πατήστε ΕΔΩ.

Το 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας θα πραγματοποιηθεί από τις 23 Σεπτεμβρίου έως τις 4 Οκτωβρίου 2020, στους φυσικούς του χώρους, τις αίθουσες ΙΝΤΕΑΛ, ΔΑΝΑΟΣ 1 και ΟΠΕΡΑ 1, ενώ, ειδικά φέτος, στο πλαίσιο του υβριδικού, ασφαλούς σχεδιασμού του οι προβολές μας θα φιλοξενηθούν και στα θερινά σινεμά ΛΑΪΣ - Ταινιοθήκη της Ελλάδας, ΡΙΒΙΕΡΑ, ΤΡΙΑΝΟΝ, ΣΤΕΛΛΑ και στην ΤΕΧΝΟΠΟΛΗ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ.

To πλήρες πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης θα ανακοινωθεί στη Συνέντευξη Τύπου η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2020, στον θερινό κινηματογράφο ΑΙΓΛΗ ΖΑΠΠΕΙΟΥ (ώρα 20.30) και θα μεταδοθεί με live streaming στα social media του Φεστιβάλ.

Για διαρκή ενημέρωση και περισσότερες πληροφορίες, συντονιστείτε στα sites του aiff.gr και του cinemagazine.gr και στις σχετικές σελίδες στα social media: Facebook AIFFInstagramTwitter

Το 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας πραγματοποιείται υπό την αιγίδα και με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.