26ες Νύχτες Πρεμιέρας: Αυτές είναι οι 13 ταινίες του Διεθνούς Διαγωνιστικού - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
15:06
17/9

26ες Νύχτες Πρεμιέρας: Αυτές είναι οι 13 ταινίες του Διεθνούς Διαγωνιστικού

Ανεξάρτητο σινεμά από την Κίνα ως τη Νότια Αφρική, επιλογές του ακυρωμένου Φεστιβάλ Καννών, βραβευμένες ταινίες από Μπερλινάλε και Σάντανς! Αυτές είναι οι 13 ταινίες από όλο τον κόσμο που απαρτίζουν φέτος το πολυσυλλεκτικό Διεθνές Διαγωνιστικό πρόγραμμα του 26ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας (23/9 - 4/10/2020).

Η ΜΙΚΡΗ ΜΟΥ ΑΔΕΛΦΗ / MY LITTLE SISTER
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Stéphanie Chuat, Véronique Reymond 

Η έξοχη Νίνα Χος («Phoenix») και ο Λαρς Έιντινγκερ («Sense8») πρωταγωνιστούν στους ρόλους δύο δίδυμων αδελφών που ξανασμίγουν μπροστά στο φάσμα μιας σοβαρής ασθένειας, καθώς καλούνται να επανεξετάσουν επιλογές που τους καθόρισαν και όσα κινδυνεύουν να χάσουν. Συναισθηματικά πλούσιο δράμα για τη ορμητική ροή της καθημερινότητας και ό,τι απειλεί να την ανακόψει, που έτυχε καθολικής αποδοχής στο Διαγωνιστικό Πρόγραμμα του Φεστιβάλ Βερολίνου, αποδίδοντας όπως ελάχιστα φιλμ έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα τη μοναδική πολυπλοκότητα του αδελφικού δεσμού.

24/9/2020, 22:00, ΙΝΤΕΑΛ
Αγοράστε Εισιτήρια στο Viva.gr

Η ταινία είναι διαθέσιμη για προβολή και στη διαδικτυακή πλατφόρμα του φεστιβάλ. Περισσότερες πληροφορίες στο online.aiff.gr.

ΣΕ ΚΟΥΒΑΛΩ ΠΑΝΤΑ ΜΕΣΑ ΜΟΥ / I CARRY YOU WITH ME
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Heidi Ewing 

Υποψήφια για Όσκαρ με το «Jesus Camp» (2006), μια από τις σημαντικότερες φωνές του σύγχρονου αμερικανικού ντοκιμαντέρ περνάει στη μυθοπλασία με μια επική ιστορία αγάπης. Η Χάιντι Γιούινγκ ακολουθεί έναν επίδοξο σεφ κι έναν νεαρό καθηγητή πανεπιστημίου από τη στιγμή της γνωριμίας τους, στο Μεξικό των 80s, μέχρι τη Νέα Υόρκη του σήμερα, κινηματογραφώντας τη σχέση τους σαν νυχτερινό ψίθυρο, σαν ένα γοητευτικό παραμύθι. Μέχρι τη στιγμή που η πραγματικότητα εισβάλει στην πλοκή και διαλύει τα πάντα, σε ένα απρόσμενα λυτρωτικό φινάλε. Βραβείο Κοινού στο Φεστιβάλ του Σάντανς για την queer ταινία της χρονιάς. Προλογίζει εκπρόσωπος του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστείας.

25/9/2020, 18:30, ΙΝΤΕΑΛ
28/9/2020, 21:00, ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Αγοράστε Εισιτήρια στο Viva.gr

16 ΦΟΡΕΣ ΑΝΟΙΞΗ / SPRING BLOSSOM
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Suzanne Lindon 

Η 16χρονη Σουζάν που καθόλου δε μοιάζει με τους συνομηλίκους της και τους βαριέται αφόρητα, γνωρίζει έναν 35άρη ηθοποιό (ο Αρνό Βαλουά του «120 BPM») και τον ερωτεύεται. Όμως ακόμα και ο έρωτας αδυνατεί να είναι η απάντηση στα πάντα. Η 20χρονη κόρη του σπουδαίου ηθοποιού Βενσάν Λιντόν μας συστήνεται ως ένα πολύπλευρο ταλέντο που θα συζητηθεί, υπογράφοντας και πρωταγωνιστώντας σε μια μεταμοντέρνα ανατροπή των συμβάσεων με τις οποίες συνηθίσαμε να συνοδεύονται τα κινηματογραφικά ρομάντζα και οι ιστορίες ενηλικίωσης. Επίσημη επιλογή από τα φετινά φεστιβάλ Καννών και Σαν Σεμπαστιάν για ένα ολόφρεσκο ντεμπούτο πάνω στο αίνιγμα της εφηβείας, η έκρηξη της οποίας ξεκινά πάντα εκ των έσω. Παρουσία της σκηνοθέτιδος.

25/9/2020, 21:00, ODEON ΟΠΕΡΑ 1
26/9/2020, 23:45, ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΑΓΟΡΑΣΤΕ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ

Η ταινία είναι διαθέσιμη για προβολή και στη διαδικτυακή πλατφόρμα του φεστιβάλ. Περισσότερες πληροφορίες στο online.aiff.gr.



MAKE UP
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Claire Oakley 

Σε ένα ανεμοδαρμένο παραθαλάσσιο θέρετρο της Κορνουάλης, που μοιάζει στοιχειωμένο, φτάνει μια χειμωνιάτικη νύχτα η νεαρή ηρωίδα προκειμένου να επισκεφτεί τον φίλο της, ο οποίος δουλεύει εκεί. Σημάδια απιστίας του γίνονται αφετηρία για ένα γεμάτο μυστήρια ταξίδι με ενδιάμεσους σταθμούς ανεξερεύνητες πτυχές του εαυτού και της σεξουαλικότητας. Ψυχολογικό θρίλερ, απρόσμενο love story, παραισθησιογόνα εξερεύνηση του ανθρώπινου πόθου, υποβλητική ατμόσφαιρα και φωτογραφία, πλανεύτρα σκηνοθεσία σε ένα ορμητικό ντεμπούτο που τοποθετεί την πρωτοεμφανιζόμενη δημιουργό του αυτομάτως στη ζηλευτή παρέα των Άντρεα Άρνολντ, Λιν Ράμσεϊ και Κλίο Μπάρναρντ. Παρουσία της σκηνοθέτιδος.

25/9/2020, 21:45, INTEAL
26/9/2020, 19:45, ΡΙΒΙΕΡΑ
Αγοράστε Εισιτήρια στο Viva.gr

GAGARINE
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Fanny Liatard, Jérémy Trouilh 

Ο νεαρός Γιούρι είναι αποφασισμένος να κάνει τα πάντα προκειμένου να αποτρέψει την κατεδάφιση της γενέτειράς του, ενός συγκροτήματος εργατικών κατοικιών το οποίο φέρει το όνομα του διάσημου Σοβιετικού κοσμοναύτη Γκαγκάριν. Αναμειγνύοντας θαρραλέα μυθοπλασία και πραγματικότητα, οι πρωτοεμφανιζόμενοι σκηνοθέτες παίρνουν επάξια τη σκυτάλη από τους «Άθλιους» του Λατζ Λι για να εκτοξεύσουν τη σκληρή καθημερινότητα των παρισινών προαστίων στη σφαίρα του μαγικού ρεαλισμού. Η ταινία που ξεχώρισε από την επίσημη επιλογή των φετινών Καννών, οδηγώντας τον ίδιο τον διευθυντή του Φεστιβάλ να της πλέξει το εγκώμιο. Προλογίζει η κυρία Υπατία Δούση-Αναγνωστοπούλου, ιδρύτρια της οργάνωσης Αποστολή ΑΝΘΡΩΠΟΣ.

26/9/2020, 21:OO, ΣΤΕΛΛΑ
1/10/2020, 23:00, ΣΤΕΛΛΑ
Αγοράστε Εισιτήρια στο Viva.gr



ΓΙΟΣΕΠ / JOSEP
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Aurel 

1939. Ο Ισπανικός εμφύλιος ολοκληρώνεται και 50.000 ηττημένοι των δημοκρατικών δυνάμεων στοιβάζονται και κακοποιούνται σε γαλλικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Σε αυτή την αντίξοη συγκυρία, μια φιλία ανθίζει αναπάντεχα μεταξύ ενός Γάλλου φρουρού και του Γιοσέπ, ενός Καταλανού αιχμαλώτου ο οποίος, μέσα από τα σκίτσα του, αποτυπώνει τα όσα φρικιαστικά συμβαίνουν εκεί. Ο κομίστας της Le Monde, μετά από μία δεκαετία σκληρής προετοιμασίας, μεταπηδά στο animation, σχεδιάζοντας ένα οπτικά συγκλονιστικό και συναισθηματικά γενναιόδωρο μάθημα αντίστασης και Ιστορίας, βασισμένο σε αληθινά γεγονότα από την ζωή του σπουδαίου καλλιτέχνη, αντιφασίστα και εραστή της Φρίντα Κάλο, Γιοσέπ Μπαρτολί. Επίσημη επιλογή του φετινού Φεστιβάλ Καννών.

27/9/2020, 20:15, ΙΝΤΕΑΛ
1/10/2020, 23:15, ΡΙΒΙΕΡΑ
Αγοράστε Εισιτήρια στο Viva.gr



ΦΡΟΝΙΜΙΤΗΣ / WISDOM TOOTH
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Liang Ming 

Δύο ετεροθαλή αδέλφια που προσπαθούν να βρουν την τύχη τους σε μια παραθαλάσσια περιοχή της Βόρειας Κίνας, ένα διφορούμενο ερωτικό τρίγωνο, ένας πονόδοντος, ένα μαγνητοφωνάκι ξεχασμένο σε λάθος σημείο τη σωστή στιγμή και ένας φόνος εμπνέουνένα από τα πιο εντυπωσιακά ντεμπούτα που ξεπήδησαν από το κινεζικό σινεμά τα τελευταία χρόνια. Σενάριο πολλών και εκλεκτών μυστηρίων, εντυπωσιακή σκηνοθετική αντίληψη, ατμοσφαιρικό σάουντρακ και ονειρικές πινελιές μετατρέπουν μια μεταμφιεσμένη ιστορία ενηλικίωσης και σεξουαλικής αφύπνισης σε επάξιο θεματικό και στιλιστικό συγγενή του εκπληκτικού «Burning».

27/9/2020, 22:00, ODEON ΟΠΕΡΑ 1
1/10/2020, 21:00, ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Αγοράστε Εισιτήρια στο Viva.gr



ΜΕΤΑΞΥ ΑΝΔΡΩΝ / MINYAN
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Eric Steel

Νέα Υόρκη των 80s. Ο 17χρονος Ντέιβιντ ανακαλύπτει την σεξουαλικότητά του στην queer σκηνή του East Village ενώ παράλληλα αρχίζει να αμφισβητεί τους αυστηρούς κανόνες της ρωσο-εβραϊκής κοινότητας στην οποία ανήκει. Στο πολλά υποσχόμενο ντεμπούτο του, ο Έρικ Στιλ σκιαγραφεί το πορτρέτο ενός νεαρού άνδρα, διχασμένου ανάμεσα σε δύο μειονότητες, χαρτογραφώντας με τρυφερότητα μια βαθιά προσωπική αναζήτηση ταυτότητας σε έναν κόσμο ποικιλόμορφης διαφορετικότητας, με φόντο τον υπόκωφο τρόμο του AIDS, τα γραπτά του Τζέιμς Μπόλντουϊν και την μαγνητική έλξη του «απαγορευμένου».

28/9/2020, 18:00, ODEON ΟΠΕΡΑ 1
1/10/2020, 19:45, ΣΤΕΛΛΑ
Αγοράστε Εισιτήρια στο Viva.gr



ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΜΕ ΑΣΧΗΜΟ ΤΕΛΟΣ / BAD TALES
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Fabio D'Innocenzo, Damiano D'Innocenzo 

Ένα καυτό και μοιραίο καλοκαίρι σε ένα προάστιο της Ρώμης βρίσκει τέσσερα παιδιά να ασφυκτιούν προσπαθώντας να προσαρμοστούν στην αποχαύνωση του κόσμου των γονιών τους. Όταν, όμως, οι ενήλικες είναι αποδεδειγμένα επιρρεπείς σε βίαιες εκρήξεις και ψυχαναγκαστικές παρορμήσεις, τότε απ’ τα παιδιά τους μπορείς να περιμένεις τα πάντα. Τίποτα αθώο δεν υπάρχει στο νέο φιλμ των αδελφών Ντ’Ινοσέντσο, οι οποίοι σε μια αυθεντική έκρηξη ταλέντου συνθέτουν γκροτέσκες βινιέτες οι οποίες αποκαλύπτουν την ηθική παρακμή πίσω από τη γυαλιστερή βιτρίνα της ευδαιμονίας των απανταχού νοικοκυραίων. Αργυρή Άρκτος Σεναρίου στην φετινή Μπερλινάλε.

28/9/2020, 20:15, ΙΝΤΕΑΛ
2/10/2020, 22:45, ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Αγοράστε Εισιτήρια στο Viva.gr
 



ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ / AUGUST
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Armando Capó

Το καλοκαίρι του 1994, σε μια Κούβα μεγάλων κοινωνικών αναταράξεων, ένας νεαρός βιώνει για πρώτη φορά την εμπειρία του έρωτα, το ξύπνημα της σεξουαλικότητας, το βάρος της απώλειας και τις αγωνίες που τηλεγραφεί καθημερινά ο κόσμος των μεγάλων. Βουτηγμένη στα χρώματα του θέρους, τοποθετημένη στο κρίσιμο σημείο όπου οι προσωπικές ιστορίες συγκρούονται με τη μεγάλη και αναπόφευκτη Ιστορία, η πανέμορφη πρώτη αυτή ταινία συλλαμβάνει το τέλος της αθωότητας και τις μικρές εκείνες στιγμές που αρκούν για να σημαδεύουν ανεξίτηλα τις ανθρώπινες ζωές.

29/9/2020, 22:30, ΤΡΙΑΝΟΝ
Αγοράστε Εισιτήρια στο Viva.gr

Η ταινία είναι διαθέσιμη για προβολή και στη διαδικτυακή πλατφόρμα του φεστιβάλ. Περισσότερες πληροφορίες στο online.aiff.gr.



ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΑΦΗ, ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΣΤΑΣΗ / THIS IS NOT A BURIAL, IT'S A RESURRECTION
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Lemohang Jeremiah Mosese 

Σε έναν ορεινό οικισμό του αφρικανικού Nότου, μια ηλικιωμένη χήρα, η οποία ζει ολομόναχη πλέον στον κόσμο, δίνει μέχρις εσχάτων μάχη προκειμένου να προστατέψει τη γενέτειρά της κόντρα στα σχέδια κατασκευής ενός φράγματος που θα οδηγήσει τον τόπο σε αφανισμό και τους κατοίκους σε ξεριζωμό. Η σύγκρουση του παλιού με το καινούργιο, η έννοια της ταυτότητας και της κοινότητας ως απαραίτητες πυξίδες σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο σύμπαν και η ανθρώπινη θέληση ως δύναμη της φύσης χρωματίζουν ένα εκθαμβωτικά σκηνοθετημένο και θεσπέσια ποιητικό φιλμ, που ανάγει μια απλή παραβολή σε πραγματικό κομψοτέχνημα.

30/9/2020, 19:45, ΤΡΙΑΝΟΝ
Αγοράστε Εισιτήρια στο Viva.gr

Η ταινία είναι διαθέσιμη για προβολή και στη διαδικτυακή πλατφόρμα του φεστιβάλ. Περισσότερες πληροφορίες στο online.aiff.gr.



ΗΧΟΣ ΑΠΟ ΜΕΤΑΛΛΟ / SOUND OF METAL
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Darius Marder 

‘Ενας πρώην τοξικομανής ντράμερ περιοδεύει ανά τις πολιτείες της Αμερικής με το sludge metal ντουέτο που διατηρεί με την σύντροφό του. H νομαδική τους ζωή, όμως, διακόπτεται όταν συνειδητοποιεί ξαφνικά πως έχει χάσει ένα μεγάλο μέρος της ακοής του. Ο σεναριογράφος του «Place Beyond the Pines» παίζει με την ένταση, την παραμόρφωση και την σίγαση της ηχητικής μπάντας για να ορίσει τη συγκινητική μετάβαση ενός μουσικού από τον κόσμο του ήχου σε αυτόν της απώλειάς του, υπογράφοντας μια σπλαχνική σπουδή πάνω στην λεπτή γραμμή που χωρίζει την αυτοκαταστροφή και την αυτοαποδοχή. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο ο Ριζ Άχμεντ («Rogue One: A Star Wars Story», «The Night Of») παραδίδει την καλύτερη ερμηνεία της καριέρας του.

30/9/2020, 21:30, ΙΝΤΕΑΛ
2/10/2020, 21:00, ΣΤΕΛΛΑ
Αγοράστε Εισιτήρια στο Viva.gr



ΦΤΕΡΑ ΣΤΟΝ ΑΝΕΜΟ / STRIDING INTO THE WIND
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Shujun Wei 

Ένας νεαρός φοιτητής του κινηματογράφου με το σπάνιο ταλέντο να κάνει τα πάντα λάθος, όσο κι αν προσπαθεί, αγοράζει ένα μεταχειρισμένο τζιπ. Όσο τριγυρνάει στην πόλη, με χιπ χοπ στη διαπασών, εκεί που οι άλλοι βλέπουν ένα χοντροκομμένο σαράβαλο, αυτός βλέπει το κλειδί για να πραγματοποιήσει το πιο τρελό όνειρό του. Περισσότερο ταινία αυτογνωσίας για μια ενηλικίωση που δεν θα έρθει ποτέ, το αυτοβιογραφικό ντεμπούτο του 29χρονου Κινέζου σκηνοθέτη είναι ένα μεγαλειώδες αστικό ποίημα, παιχνιδιάρικο πάντρεμα road movie και κωμωδίας, που γεφυρώνει με επιτυχία το χάσμα μεταξύ του Χου Χσιάο Χσιέν και του Γούντι Άλεν. Επίσημη επιλογή του Φεστιβάλ Καννών 2020.

1/10/2020, 19:00, ODEON ΟΠΕΡΑ 1
Αγοράστε Εισιτήρια στο Viva.gr

Η ταινία είναι διαθέσιμη για προβολή και στη διαδικτυακή πλατφόρμα του φεστιβάλ. Περισσότερες πληροφορίες στο online.aiff.gr.

Το 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, η μεγάλη κινηματογραφική γιορτή της πόλης, θα πραγματοποιηθεί 23 Σεπτεμβρίου - 4 Οκτωβρίου 2020.

Κατεβάστε το ωρολόγιο πρόγραμμα εδώ

Το 26ο Διεθνές φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας θα διεξαχθεί από τις 23 Σεπτεμβρίου - 4 Οκτωβρίου, παρουσιάζοντας συνολικά 138 ταινίες απ' όλο τον κόσμο, τρία διαγωνιστικά τμήματα, ειδικά αφιερώματα, ντοκιμαντέρ, ελληνικές πρεμιέρες, επιλογές από το ακυρωμένο Φεστιβάλ Καννών και ελληνικές ταινίες μικρού μήκους.

Για διαρκή ενημέρωση και περισσότερες πληροφορίες, συντονιστείτε στα sites του aiff.gr και του cinemagazine.gr και στις σχετικές σελίδες στα social media: Facebook AIFFInstagramTwitter

Το 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας πραγματοποιείται υπό την αιγίδα και με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.