26ες Νύχτες Πρεμιέρας: Το πρόγραμμα της Παρασκευής 25 Σεπτεμβρίου - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
10:19
25/9

26ες Νύχτες Πρεμιέρας: Το πρόγραμμα της Παρασκευής 25 Σεπτεμβρίου

Η «μεταφορά» της Εθνικής Βιβλιοθήκης, η επιστροφή της «βαβέλ», το νεανικό ντεμπούτο της Σουζάν Λιντόν, το ατμοσφαιρικό «Make Up», ελληνικές μικρού μήκους, ντοκιμαντέρ για τον Κιούμπρικ, τον Καπότε και τον Σπύρο Λούη, η queer ταινία της χρονιάς και τα ανυπέρβλητα «Ιερό Βουνό», «Βάλερι και η Εβδομάδα των Θαυμάτων» αποτελούν μερικά από τα highlights του προγράμματος της Παρασκευής 25 Σεπτεμβρίου του 26ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας (23/9 - 4/10). 

Το 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας πραγματοποιείται από 23 Σεπτεμβρίου - 4 Οκτωβρίου. Πλήρως προσαρμοσμένο στις νέες συνθήκες, το φετινό Φεστιβάλ φιλοξενεί αποκλειστικά θερινές αίθουσες στο πρόγραμμά του, καθώς και ένα μέρος των ταινιών του σε ψηφιακή πλατφόρμα (διαβάστε περισσότερα εδώ).

Κατεβάστε το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα εδώ.

Αγοράστε εισιτήρια online στο www.viva.gr/tickets/cinemas/nyxtes-premieras-2020.

ΒΑΒΕΛ – ΑΠΟ ΤΗ ΣΙΩΠΗ ΣΤΗΝ ΕΚΡΗΞΗ / BABEL – FROM SILENCE TO THE EXPLOSION
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Meletis Miras

Πολλά περισσότερα από ένα περιοδικό ή ένα φεστιβάλ, η θρυλική «Βαβέλ» δεν έμαθε απλά στο ελληνικό κοινό ότι τα κόμικς δεν είναι μόνο για παιδιά αλλά επηρέασε, από τις αρχές των 80s και για δυόμιση δεκαετίες, τον πολιτιστικό ιστό της χώρας μέσα από τα σύγχρονα ρεύματα σχεδιαστών, εικαστικών, μουσικών και λογοτεχνών που γνώρισε στο κοινό. Μια παρέα ανθρώπων, που με μοναδικό κίνητρο την αγάπη τους για την 9η Τέχνη άφησαν ανεξίτηλο σημάδι στην εγχώρια κουλτούρα πρωταγωνιστούν σε ένα πολύτιμο ντοκιμαντέρ, προορισμένο να θυμίσει στους παλιούς και να συστήσει στους νεώτερους. Παρουσία συντελεστών.

25/9/2020, 19:30, ΑΝΕΣΙΣ

16 ΦΟΡΕΣ ΑΝΟΙΞΗ / SPRING BLOSSOM
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Suzanne Lindon 

Η 16χρονη Σουζάν που καθόλου δε μοιάζει με τους συνομηλίκους της και τους βαριέται αφόρητα, γνωρίζει έναν 35άρη ηθοποιό (ο Αρνό Βαλουά του «120 BPM») και τον ερωτεύεται. Όμως ακόμα και ο έρωτας αδυνατεί να είναι η απάντηση στα πάντα. Η 20χρονη κόρη του σπουδαίου ηθοποιού Βενσάν Λιντόν μας συστήνεται ως ένα πολύπλευρο ταλέντο που θα συζητηθεί, υπογράφοντας και πρωταγωνιστώντας σε μια μεταμοντέρνα ανατροπή των συμβάσεων με τις οποίες συνηθίσαμε να συνοδεύονται τα κινηματογραφικά ρομάντζα και οι ιστορίες ενηλικίωσης. Επίσημη επιλογή από τα φετινά φεστιβάλ Καννών και Σαν Σεμπαστιάν για ένα ολόφρεσκο ντεμπούτο πάνω στο αίνιγμα της εφηβείας, η έκρηξη της οποίας ξεκινά πάντα εκ των έσω. Παρουσία της σκηνοθέτιδος.

25/9/2020, 19:30, ΑΙΓΛΗ ΖΑΠΕΙΟΥ

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΜΙΚΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ - ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ Β’
Διάρκεια: 98'

Πάρε το Πράγμα και Σφάξ' το / Take It and End It
ΔΙΑΡΚΕΙΑ / DURATION: 21’ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ / DIRECTOR: Kirineos Papadimatos

Ένα μοσχαράκι πρέπει να σφαγεί από έναν σφαγέα. Αυτό το μοσχαράκι όμως δεν είναι σαν τ’ άλλα. Είναι το «παιδί» του. Βασισμένη σ' ένα κεφάλαιο από το βιβλίο του Γιώργου Σκαμπαρδώνη «Όλα Βαίνουν Καλώς Εναντίον μας».

Under
ΔΙΑΡΚΕΙΑ / DURATION: 19’ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ / DIRECTOR: Vangelis Bekas

Ένας ρακοσυλλέκτης συναντά μια μυστηριώδη κοπέλα που ζει κάτω από μια γέφυρα. Η προσπάθειά του να τη σώσει μοιάζει με ευκαιρία να δραπετεύσει από τον υπόγειο κόσμο της μνήμης του, που καθρεφτίζεται στην κακόφημη πλευρά της Αθήνας.

Stefanos Rokos: Nick Cave & The Bad Seeds’ No More Shall We Part, 14 πίνακες, 17 χρόνια μετ
ΔΙΑΡΚΕΙΑ / DURATION: 18’ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ / DIRECTOR: Rinio Dragasaki, Araceli Lemos

Δυο σκηνοθέτριες καταγράφουν την τρίχρονη διαδικασία της δημιουργίας των εικαστικών έργων του Στέφανου Ρόκου για την συγκεκριμένη έκθεση. Η καθημερινή ρουτίνα του, η καλλιτεχνική διαδικασία που ακολουθεί, αυθόρμητες πηγές έμπνευσης και ο δημιουργικός διάλογος με τον θρυλικό μουσικό Nick Cave.

Νορμάλ / Normal
ΔΙΑΡΚΕΙΑ / DURATION: 20’ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ / DIRECTOR: Nikos Gkoulios

Εξοργισμένη από το συνεχές χτύπημα της καμπάνας, μια νεαρή κοπέλα «επιτίθεται» στην εκκλησία και προκαλεί την αντίδραση μιας πιστής. Τρεις «αρμόδιοι» θεσμικοί φορείς εμφανίζονται και διεκδικούν την αποκλειστικότητα στη διαχείριση του περιστατικού.

Αέναη Δημιουργία / Eternal Creation
ΔΙΑΡΚΕΙΑ / DURATION: 20’ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ / DIRECTOR: Pantelis Koulouridis

Εφηβος ετών 89! Ο Αγιογράφος Γιώργος Καρποντίνης δεν δίστασε να εγκαταλείψει τα πάντα και ν'ακολουθήσει το δύσβατο μονοπάτι της Τέχνης. Σε αντάλλαγμα του δόθηκαν γαλήνη, αισιοδοξία και πληρότητα. Η ατέρμονη δημιουργικότητα έγινε φίλτρο στη κάθε αντιξοότητα. Και συνεχίζει...

25/09/2020, 19:30, ΑΘΗΝΑΙΑ

Ο ΚΙΟΥΜΠΡΙΚ ΜΕ ΔΙΚΑ ΤΟΥ ΛΟΓΙΑ / KUBRICK BY KUBRICK
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Grégory Monro

Πέρα από μία ανυπέρβλητη φιλμογραφία, που θα μπορούσε άνετα να χαρακτηριστεί πολιτιστική κληρονομιά για τον 20ό αιώνα, ο παροιμιωδώς εσωστρεφής Στάνλεϊ Κιούμπρικ παραμένει για το ευρύ κοινό ένα ιερό τέρας του σινεμά και ταυτόχρονα ένας δημιουργός-αίνιγμα. Μέχρι σήμερα τουλάχιστον, καθώς το αποκαλυπτικό αυτό ντοκιμαντέρ φέρνει στο φως είκοσι χρόνια συζητήσεων του σκηνοθέτη με τον μοναδικό του έμπιστο κριτικό, τον θρυλικό Μισέλ Σιμάν του γαλλικού περιοδικού Ποζιτίφ. Κι ο άνθρωπος που πάντοτε απεχθανόταν να μιλάει για τις ταινίες του, για μοναδική φορά μιλάει για τις ταινίες του!

25/9/2020, 19:30, ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΕΠΤΑ ΛΕΠΤΑ ΨΥΧΗΣ / SEVEN MINUTES OF SOUL
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Panos Vlachos

Στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες που διεξήχθησαν το 1896 στην Αθήνα, ο Σπύρος Λούης σημειώνει ένα από τα πιο θρυλικά κατορθώματα στην ιστορία του παγκόσμιου αθλητισμού, τερματίζοντας πρώτος στον επίσημο αγώνα του Μαραθωνίου. Πώς όμως ένας άσημος νεροκουβαλητής από το Μαρούσι, χωρίς προηγούμενη συμμετοχή σε κάποιον αθλητικό αγώνα, πέτυχε ένα τέτοιο ασύλληπτο ρεκόρ; Το ντοκιμαντέρ ακολουθεί την προσπάθεια του Πάνου Βλάχου να διερευνήσει τις ακριβείς συνθήκες που οδήγησαν στο κατόρθωμα του Σπύρου Λούη, να δοκιμάσει τον ίδιο του τον εαυτό σε αυτές, αλλά και να ρίξει φως στον πιο αμφιλεγόμενο Μαραθώνιο μέχρι σήμερα. Παρουσία συντελεστών.

25/9/2020, 19:45, ΡΙΒΙΕΡΑ

ENTER THE VOID
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Gaspar Noé

Με ένα οπτικοακουστικό σφυροκόπημα, που ο ίδιος περιέγραψε ως «ψυχεδελικό μελόδραμα», και με μια αχαλίνωτη διάθεση να σπρώξει τα όρια του σινεμά ως εμπειρία όσο πιο μακριά γίνεται, το τρομερό παιδί του σύγχρονου γαλλικού σινεμά ενορχηστρώνει μια σφοδρή επίθεση στις αισθήσεις. Θεαματική διαδρομή ζωής και θανάτου ενός νεαρού Αμερικανού στη νυχτερινή clubland του Τόκιο, επίδειξη σκηνοθετικής δεξιοτεχνίας επηρεασμένη πρωτίστως από το «2001» του Κιούμπρικ, κινηματογραφικό αντίστοιχο ενός παραισθησιογόνου τριπ, επίτευγμα όπως κι αν το δει κανείς.

25/9/2020, 21:00, ΤΡΙΑΝΟΝ

ΤΟ ΙΕΡΟ ΒΟΥΝΟ / THE HOLY MOUNTAIN
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Alejandro Jodorowsky

Για το ντελιριακό magnum opus του αιρετικού Χιλιανού δημιουργού («Santa Sangre») δεν υπάρχει εύκολη περιγραφή. Υπάρχει η αλληγορία μιας μεσσιανικής φιγούρας, να διασχίζει έναν πλήρως διεφθαρμένο μοντέρνο κόσμο, σε αναζήτηση επιφοίτησης. Και έπειτα υπάρχει το φαντασμαγορικό και απολύτως ιερόσυλο όραμα ενός σκηνοθέτη-σαμποτέρ, ο οποίος βομβαρδίζει θρησκεία, εξουσία, κοινωνία και το ίδιο το σινεμά με μερικές από τις πιο ασύλληπτες εικόνες που είδαμε ποτέ, κινηματογραφώντας σε κατάσταση έκστασης, ισοπεδώνονας απανωτά ταμπού και παραδίδοντας όχι μια ταινία αλλά ένα πολιτισμικό σοκ μεταμφιεσμένο σε φιλμ. Με τις ευλογίες του Τζον Λένον, κρυμμένου πίσω από την παραγωγή.

25/9/2020, 21:00, ΣΤΕΛΛΑ

ΤΑ ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΤΟΥ ΤΡΟΥΜΑΝ ΚΑΠΟΤΕ / THE CAPOTE TAPES
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Ebs Burnough

Προσφάτως ανακαλυφθείσες κασέτες με συνεντεύξεις φίλων του Τρούμαν Καπότε, προορισμένες για μία βιογραφία του που δεν έγινε ποτέ, ρίχνουν φως στην πιο αινιγματική περίοδο ενός από τους σπουδαιότερους συγγραφείς του 20ού αιώνα και μιας larger than life περσόνας που αφέθηκε απόλυτα στην μεγάλη νεοϋορκέζικη ζωή και τις ξέφρενες απολαύσεις της. Στο επίκεντρο φυσικά, το σκανδαλώδες. ανολοκλήρωτο βιβλίο του «Answered Prayers», εκείνο που υποτίθεται ότι θα εξέθετε την αριστοκρατία του Μανχάταν και το οποίο έγινε η αιτία να εξοστρακιστεί ο Καπότε από τα σαλόνια της.

25/9/2020, 22:00, ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΜΕΤΑΦΟΡΑ / TRANSFER
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Elias Giannakakis

Εν όψει της μεταφοράς της από το επιβλητικό Βαλλιάνειο κτίριο της οδού Πανεπιστημίου στο Ίδρυμα Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος, η Εθνική Βιβλιοθήκη αποκτά φωνή και αφηγείται την πολύπαθη διαδρομή της, αντανακλώντας μέσω αυτής κάθε ιστορικό ορόσημο από καταβολής του νεοελληνικού κράτους μέχρι σήμερα. Ένα ανεκτίμητο ψυχογράφημα μιας Αθήνας που συχνά θυμίζει πεδίο μάχης, ένα πολλαπλών αναγνώσεων ταξίδι στο χρόνο μέσα από τους ανεκτίμητους θησαυρούς του κορυφαίου πνευματικού φορέα της χώρας, μα προπάντων ένα επίκαιρο σχόλιο πάνω στη σημασία διαφύλαξης της μνήμης, με την υπογραφή ενός από τους κορυφαίους σύγχρονους Έλληνες κινηματογραφιστές. Παρουσία συντελεστών.

25/9/2020, 22:15, ΑΝΕΣΙΣ

MAKE UP
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Claire Oakley 

Σε ένα ανεμοδαρμένο παραθαλάσσιο θέρετρο της Κορνουάλης, που μοιάζει στοιχειωμένο, φτάνει μια χειμωνιάτικη νύχτα η νεαρή ηρωίδα προκειμένου να επισκεφτεί τον φίλο της, ο οποίος δουλεύει εκεί. Σημάδια απιστίας του γίνονται αφετηρία για ένα γεμάτο μυστήρια ταξίδι με ενδιάμεσους σταθμούς ανεξερεύνητες πτυχές του εαυτού και της σεξουαλικότητας. Ψυχολογικό θρίλερ, απρόσμενο love story, παραισθησιογόνα εξερεύνηση του ανθρώπινου πόθου, υποβλητική ατμόσφαιρα και φωτογραφία, πλανεύτρα σκηνοθεσία σε ένα ορμητικό ντεμπούτο που τοποθετεί την πρωτοεμφανιζόμενη δημιουργό του αυτομάτως στη ζηλευτή παρέα των Άντρεα Άρνολντ, Λιν Ράμσεϊ και Κλίο Μπάρναρντ.

25/9/2020, 22:15, ΑΙΓΛΗ ΖΑΠΕΙΟΥ

ΣΕ ΚΟΥΒΑΛΩ ΠΑΝΤΑ ΜΕΣΑ ΜΟΥ / I CARRY YOU WITH ME
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Heidi Ewing 

Υποψήφια για Όσκαρ με το «Jesus Camp» (2006), μια από τις σημαντικότερες φωνές του σύγχρονου αμερικανικού ντοκιμαντέρ περνάει στη μυθοπλασία με μια επική ιστορία αγάπης. Η Χάιντι Γιούινγκ ακολουθεί έναν επίδοξο σεφ κι έναν νεαρό καθηγητή πανεπιστημίου από τη στιγμή της γνωριμίας τους, στο Μεξικό των 80s, μέχρι τη Νέα Υόρκη του σήμερα, κινηματογραφώντας τη σχέση τους σαν νυχτερινό ψίθυρο, σαν ένα γοητευτικό παραμύθι. Μέχρι τη στιγμή που η πραγματικότητα εισβάλει στην πλοκή και διαλύει τα πάντα, σε ένα απρόσμενα λυτρωτικό φινάλε. Βραβείο Κοινού στο Φεστιβάλ του Σάντανς για την queer ταινία της χρονιάς. 

Προλογίζει ο διευθυντής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

25/9/2020, 22:30, ΑΘΗΝΑΙΑ

Η ΒΑΛΕΡΙ KAI H ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΘΑΥΜΑΤΩΝ / VALERIE AND HER WEEK OF WONDERS
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Jaromil Jireš

Σαν παράξενος αστερισμός από ένα μακρινό γαλαξία, η θρυλική «Βάλερι» προσγειώθηκε στη μεγάλη οθόνη, ακριβώς πενήντα χρόνια πριν, και έκτοτε παραμένει ένα από τα γοητευτικά παράδοξα ολόκληρου του σινεμά. Εμπνευσμένο από την «Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων», το παραμύθι της Κοκκινοσκουφίτσας, τον κόσμο των λαϊκών δοξασιών και τον γοτθικό τρόμο, το πιο ατίθασο κινηματογραφικό τέκνο του Τσέχικου Νέου Κύματος προσεγγίζει την σεξουαλική αφύπνιση ενός κοριτσιού ως έναν ορμητικό χείμαρρο φαντασιώσεων, ονείρων, αλληγορικών εικόνων και ξέφρενης σκηνοθετικής εφευρετικότητας, ο οποίος επηρέασε από πολυάριθμους δημιουργούς (Νιλ Τζόρνταν, Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο) μέχρι μουσικά συγκροτήματα (Broadcast).

25/9/2020, 22:30, ΡΙΒΙΕΡΑ