26ες Νύχτες Πρεμιέρας: Τα Βραβεία του Διεθνούς Διαγωνιστικού - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
20:09
3/10

26ες Νύχτες Πρεμιέρας: Τα Βραβεία του Διεθνούς Διαγωνιστικού

Με την απονομή των βραβείων στα τρία Διαγωνιστικά τμήματα και την πανελλήνια πρεμιέρα της ταινίας του Κρίστιαν Πέτζολντ «Η Νύμφη του Νερού», ολοκληρώθηκε η Τελετή Λήξης του 26ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, στην Αίγλη Ζαππείου.

Η κριτική επιτροπή του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος για το 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας αποτελείται από τους/τις: 

ΜΙΣΕΛ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ, Κριτικός Κινηματογράφου και Διοργανωτής Εκδηλώσεων (Πρόεδρος)
ΟΛΙΑ ΒΕΡΡΟΙΟΠΟΥΛΟΥ, Κινηματογραφική Επιμελήτρια
ΠΑΜΕΛΑ ΧΑΤΣΙΝΣΟΝ, Κριτικός και Ιστορικός Κινηματογράφου
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΛΟΥΚΟΒΝΙΚΟΒΑ, Δημιουργός Μικρού Μήκους και Κινηματογραφική Ερευνήτρια
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΕΡΓΙΟΓΛΟΥ, Ηθοποιός

Το Βραβείο Χρυσή Αθηνά Καλύτερης Ταινίας κέρδισε η ταινία «Αυτό Δεν Είναι Ταφή, Είναι Ανάσταση» του Λεμοχάνγκ Τζερεμάια Μοσέσε

Σε έναν ορεινό οικισμό του αφρικανικού Nότου, μια ηλικιωμένη χήρα, η οποία ζει ολομόναχη πλέον στον κόσμο, δίνει μέχρις εσχάτων μάχη προκειμένου να προστατέψει τη γενέτειρά της κόντρα στα σχέδια κατασκευής ενός φράγματος που θα οδηγήσει τον τόπο σε αφανισμό και τους κατοίκους σε ξεριζωμό. Η σύγκρουση του παλιού με το καινούργιο, η έννοια της ταυτότητας και της κοινότητας ως απαραίτητες πυξίδες σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο σύμπαν και η ανθρώπινη θέληση ως δύναμη της φύσης χρωματίζουν ένα εκθαμβωτικά σκηνοθετημένο και θεσπέσια ποιητικό φιλμ, που ανάγει μια απλή παραβολή σε πραγματικό κομψοτέχνημα.

Με τα λόγια της Κριτικής Επιτροπής:

«Το βραβείο καλύτερης ταινίας απονέμεται σε μια εντυπωσιακή πρώτη μεγάλου μήκους ταινία που κατορθώνει να αποκαλύπτει το αόρατο και το ανείπωτο με ποιητική, πολιτική δύναμη. Μια υβριδική μορφή, που ίπταται εν τω μέσω μύθων και θρύλων, ονειρισμού και εθνογραφίας, εξερευνά δυαδικότητες όπως την πνευματική παράδοση έναντι της προόδου, του μοντερνισμού έναντι της φύσης, της αγροτικής κοινότητας έναντι της αστυφιλίας, της ζωής έναντι του θανάτου. Μια καθολικά ανθρώπινη ταινία βασισμένη σε ένα πεδίο που σπάνια κινηματογραφείται, με μια αξέχαστη τελική ερμηνεία από την ηθοποιό Mary Twala». 


Το Βραβείο Σκηνοθεσίας της Πόλης των Αθηνών κέρδισαν οι Φανί Λιατάρ και Ζερεμί Τρουί για την ταινία «Gagarine» 

Ο νεαρός Γιούρι είναι αποφασισμένος να κάνει τα πάντα προκειμένου να αποτρέψει την κατεδάφιση της γενέτειράς του, ενός συγκροτήματος εργατικών κατοικιών το οποίο φέρει το όνομα του διάσημου Σοβιετικού κοσμοναύτη Γκαγκάριν. Αναμειγνύοντας θαρραλέα μυθοπλασία και πραγματικότητα, οι πρωτοεμφανιζόμενοι σκηνοθέτες παίρνουν επάξια τη σκυτάλη από τους «Άθλιους» του Λατζ Λι για να εκτοξεύσουν τη σκληρή καθημερινότητα των παρισινών προαστίων στη σφαίρα του μαγικού ρεαλισμού.

Με τα λόγια της Κριτικής Επιτροπής:

«Αυτό το τολμηρό ντεμπούτο από το γαλλικό δημιουργικό ντουέτο των Fanny Liatard και Jeremy Trouilh μας θυμίζει τον κινηματογράφο των θεαμάτων και πραγματικά κάνει την επίσκεψη στο σινεμά να αξίζει τον κόπο. Συνδυάζοντας την εκτεταμένη επιτόπια και αρχειακή έρευνα με δυνατές ερμηνείες από το νεαρό καστ και μια οπτική αποτύπωση γεμάτη φαντασία, οι σκηνοθέτες ενώνουν τον σοσιαλιστικό ρεαλισμό με την επιστημονική φαντασία. Στην συγκεκριμένη ταινία, ένα κτήριο μετατρέπεται σε διαστημόπλοιο που μεταφέρει τους εκτοπισμένους χαρακτήρες σε ένα ταξίδι προς αναζήτηση μιας νέα πατρίδας».

Το Βραβείο Σενάριου κέρδισε ο Ζαν-Λουί Μιλεσί για την ταινία «Γιοσέπ»

1939. Ο Ισπανικός εμφύλιος ολοκληρώνεται και 50.000 ηττημένοι των δημοκρατικών δυνάμεων στοιβάζονται και κακοποιούνται σε γαλλικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Σε αυτή την αντίξοη συγκυρία, μια φιλία ανθίζει αναπάντεχα μεταξύ ενός Γάλλου φρουρού και του Γιοσέπ, ενός Καταλανού αιχμαλώτου ο οποίος, μέσα από τα σκίτσα του, αποτυπώνει τα όσα φρικιαστικά συμβαίνουν εκεί. Ο κομίστας της Le Monde, μετά από μία δεκαετία σκληρής προετοιμασίας, μεταπηδά στο animation, σχεδιάζοντας ένα οπτικά συγκλονιστικό και συναισθηματικά γενναιόδωρο μάθημα αντίστασης και Ιστορίας, βασισμένο σε αληθινά γεγονότα από την ζωή του σπουδαίου καλλιτέχνη, αντιφασίστα και εραστή της Φρίντα Κάλο, Γιοσέπ Μπαρτολί.

Με τα λόγια της Κριτικής Επιτροπής

«Πρόκειται για μια αξιοθαύμαστη χρήση κινουμένων σχεδίων για την εξιστόρηση μιας αμετανόητα ειλικρινούς και αναζωογονητικά περίπλοκης ιστορίας που τοποθετείται στο πρόσφατο παρελθόν. Η αφήγηση της ταινίας αντικατοπτρίζει τόσο την διαγενεακή δυναμική, όσο και μια στοχαστική προσέγγιση της ιστορίας που επιτρέπει στις ηθικές πεποιθήσεις και στις ταυτότητες να αλλάξουν τοποθέτηση. Μια βαθιά ανθρώπινη ταινία για την απανθρωπιά».

Η επιτροπή απένειμε Ειδική Μνεία στην ταινία «Φρονιμίτης» του Μινγκ Λιανγκ

Δύο ετεροθαλή αδέλφια που προσπαθούν να βρουν την τύχη τους σε μια παραθαλάσσια περιοχή της Βόρειας Κίνας, ένα διφορούμενο ερωτικό τρίγωνο, ένας πονόδοντος, ένα μαγνητοφωνάκι ξεχασμένο σε λάθος σημείο τη σωστή στιγμή και ένας φόνος εμπνέουνένα από τα πιο εντυπωσιακά ντεμπούτα που ξεπήδησαν από το κινεζικό σινεμά τα τελευταία χρόνια. 

Με τα λόγια της επιτροπής: 

«Η ταινία του Λιανγκ Μινγκ συνδυάζει δημιουργικά το θρίλερ με το κοινωνικό μελόδραμα. Σε μια Κίνα πριν από το 2000, μακριά από τα κλισέ, οι δυο χαρακτήρες επιβάλλουν ένα αποσπασματικό παιχνίδι μεταξύ ονείρου και πραγματικότητας».



Το Βραβείο Κοινού Fischer κέρδισε η ταινία «Γιοσέπ» του Ορέλ

Με τα λόγια του Θανάση Σπυριδώνη, Διευθυντή Marketing της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας:

«H φετινή χρονιά αποτελεί αναμφισβήτητα μία πρόκληση για όλους μας, σε όλους τους τομείς. Η τέχνη ωστόσο, η έμπνευση και η δημιουργία, ευτυχώς βρίσκουν πάντα τρόπο έκφρασης. Έτσι ερχόμαστε στο σήμερα, για να γιορτάσουμε παρέα με την FISCHER, μία από τις σημαντικότερες μορφές τέχνης, τον κινηματογράφο. Το 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, είναι η μεγάλη κινηματογραφική γιορτή της πόλης και ένα από τα λίγα φεστιβάλ που φέτος πραγματοποιήθηκε με φυσική αλλά και online παρουσία, για τους χιλιάδες θεατές και φίλους του. 

Τα Βραβεία Κοινού Fischer δεν θα μπορούσαν να λείπουν ούτε από την φετινή διοργάνωση. Μία διοργάνωση για την οποία αξίζουν πολλά συγχαρητήρια σε όλη την ομάδα του Φεστιβάλ, που προσαρμόστηκε στα διαρκώς μεταβαλλόμενα δεδομένα με απόλυτη επιτυχία.

Εμείς από την πλευρά μας, είμαστε υπερήφανοι που η Fischer η πιο σινεφίλ μπίρα, για άλλη μία χρονιά συμμετέχει και συνοδεύει γευστικά αυτή την μεγάλη γιορτή της 7ης τέχνης, βοηθώντας το κοινό να αναδείξει με την ψήφο του τις ταινίες που αγάπησε. Φέτος, για πρώτη φορά, οι  θεατές ψήφισαν διαδικτυακά για να αναδείξουν μέσω του Βραβείου Κοινού Fischer τις ταινίες που ξεχώρισαν. Πολλά συγχαρητήρια στους δημιουργούς και τους συντελεστές!  Είμαστε υπερήφανα δίπλα σας!».

Το 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας εγκαινίασε το Βραβείο EUROPA FILM FESTIVALS του φιλόδοξου Δικτύου Ευρωπαϊκών Φεστιβάλ το οποίο συνίδρυσε μαζί με άλλα 11 μέλη και στόχο έχει τη συνεργασία και ανταλλαγή καλών πρακτικών μεταξύ των αναγνωρισμένων αυτών διοργανώσεων στην Ευρώπη.

Το Βραβείο Europa Film Festivals κέρδισε η ταινία «Αυτό Δεν Είναι Ταφή, Είναι Ανάσταση» του Λεμοχάνγκ Τζερεμάια Μοσέσε.