Οι Νύχτες Πρεμιέρας έρχονται! Η Συνέντευξη Τύπου του 25ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
19:27
11/9

Οι Νύχτες Πρεμιέρας έρχονται! Η Συνέντευξη Τύπου του 25ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας

Πραγματοποιήθηκε σήμερα η Συνέντευξη Τύπου του 25ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας στον Πολυχώρο του Συλλόγου «Οι φίλοι της Μουσικής» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. 

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νύχτες Πρεμιέρας Λουκάς Κατσίκας καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους -μετά από έναν σύντομο χαιρετισμό του Διευθυντή του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής» Αλέξανδρου Χαρκιολάκη- και ξεκίνησε την ομιλία του ευχαριστώντας θερμά το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, τη Διεύθυνση Σύγχρονου Πολιτισμού και τη Διεύθυνση Κινηματογραφίας και Παραστατικών Τεχνών για την ενίσχυση της φετινής διοργάνωσης και ευχήθηκε η Πολιτεία να συνεχίσει να στέκεται αρωγός στους πολιτιστικούς θεσμούς της χώρας. 

Πριν ανακοινώσει το πρόγραμμα της 25ης επετειακής διοργάνωσης του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής Λουκάς Κατσίκας καλωσόρισε και ευχαρίστησε τον κ. Κωνσταντίνο Μπιτζάνη, Πρόεδρο του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, ο οποίος αποτελεί σταθερό συνεργάτη και του Athens Open Air Film Festival.



Στη συνέχεια, ο κ. Κατσίκας προχώρησε στην αναλυτική παρουσίαση του φετινού προγράμματος του μεγάλου κινηματογραφικού θεσμού που γιορτάζει φέτος 25 χρόνια ανεξάρτητου σινεμά και το οποίο περιλαμβάνει:

115 μεγάλου μήκους ταινίες, 63 μικρού μήκους, 3 Διαγωνιστικά Τμήματα, εκλεκτά μέλη των κριτικών επιτροπών που θα αποφασίσουν για τα βραβεία του Φεστιβάλ όπως οι Γουίτ Στίλμαν ως Πρόεδρος της Επιτροπής του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος και Μάγκι Χερτ (BFI), ως Πρόεδρος του Διεθνούς Διαγωνιστικού Ντοκιμαντέρ, ξεχωριστούς καλεσμένους, μεταξυ των οποίων οι σκηνοθέτες Κώστας Γαβράς, Γέρζι Σκολιμόφσκι, Αριάν Λαμπέντ, Φατίχ Ακίν και ο πρωταγωνιστής στην ταινία του «Χρυσό Γάντι», Γιόνας Ντάσλερ, οι πρωταγωνιστές στην τελευταία ταινία του Κεν Λόουτς «Sorry we Μissed you», Ντέμπι Χάνιγουντ και Κρις Χίτσεν, αλλά και εκλεκτούς ομιλητές όπως οι Δήμητρα Γαλάνη, Μάριος Φραγκούλης, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, Τζορτζ Χάλστον, Ορσαλία Παρθένη, Ιωάννης Τσεκλένη  και Κατερίνα Κοσκινά.

Ακόμη, στην 25η διοργάνωση των Νυχτών Πρεμιέρας θα παρουσιαστούν τρία εξαιρετικά Αφιερώματα: το «Ξύπνημα της Άνοιξης: Άγρια Άνθη του Τσεχικού Νέου Κύματος», σε συνδιοργάνωση με το Τσεχικό Κέντρο στην Αθήνα, η ρετροσπεκτίβα «Αστικοί Μύθοι: Το ανυπέρβλητο σινεμά του Έντουαρντ Γιανγκ» με την υποστήριξη του Γραφείου Αντιπροσωπείας της Τάιπεϊ στην Αθήνα και την παρουσία της συνθέτριας του σκηνοθέτη και συντρόφου του εν ζωή Κάιλι Πενγκ και το καθιερωμένο πλέον θεματικό αφιέρωμα με ελεύθερη είσοδο «Πρώτη Ώρα Σινεμά: Κινηματογράφος και Εκπαίδευση», το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο του ΕΠ «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση».

Το νέο ελληνικό σινεμά μικρού μήκους και μεγάλου βεληνεκούς πρωτοστατεί με ταινίες σκηνοθετών όπως το «Nimic» του Γιώργου Λάνθιμου, με τους Ματ Ντίλον και Δάφνη Πατακιά, το οποίο θα προβληθεί πριν από τον «Αποτεφρωτή», του Γιουράι Χερζ (Αφιέρωμα στο Τσεχικό Νέο Κύμα), ταινία που ο Έλληνας σκηνοθέτης τοποθετεί ανάμεσα στις βασικές επιρροές του για την οσκαρική «Ευνοούμενη». 



Θα έχουμε, επίσης, την ευκαιρία να δούμε σε πανελλήνια πρεμιέρα την πρώτη σκηνοθετική απόπειρα της Αριάν Λαμπέντ «OLLA» και τον «Ηλεκτρικό Κύκνο» της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη παρουσία των ιδίων στο πλαίσιο της Τελετής Απονομής των Βραβείων Πρωτοεμφανιζόμενων και του Διαγωνιστικού Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους αλλά και την «Λεωφόρο Πατησίων» του Θανάση Νεοφώτιστου. 

Στις ειδικές προβολές μετράμε την αποψινή, προφεστιβαλική προβολή της πολυαναμενόμενης ταινίας «Καρδερίνα» με τη ΝΙκόλ Κίντμαν, βασισμένη στο ομότιτλο μυθιστόρημα της Ντόνα Ταρτ (με την ευγενική παραχώρηση της Tanweer),  το «Αποκάλυψη Τώρα: Final Cut», του Φράνσις Φορντ Κόπολα, το «Στο Φως του Φεγγαριού» του Γέρζι Σκολιμόφσκι, παρουσία του ίδιου με τον ανεπανάληπτο Τζέρεμι Άιρονς και το θρυλικό «Repo Man» του Άλεξ Κοξ. 

Πολυβραβευμένες ταινίες από ολόκληρο τον κόσμο θα φιλοξενηθούν και φέτος στο ιδιαίτερα δημοφιλές πρόγραμμα «Festival Darlings», όπως η Χρυσή Άρκτος του φετινού Φεστιβάλ Βερολίνου «Συνώνυμα», το υπέροχο «Πορτρέτο Μιας Γυναίκας που Φλέγεται» της Σελίν Σιαμά, τα τιμημένα με το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής των Καννών «Γεράκια της Νύχτας», το animation-έκπληξη «Ο Μπουνιουέλ στον Λαβύρινθο με τις Χελώνες», το οσκαρικό φαβορί και εισπρακτικό φαινόμενο που ονομάζεται «Τρυφερός Αποχαιρετισμός» και το «Φως στο Σκοτάδι», σκηνοθετικό ντεμπούτο του βραβευμένου με Όσκαρ Κέισι Άφλεκ που έχει λάβει εξαιρετικές κριτικές.

Σαν συνολική αποτίμηση, ο καλλιτεχνικός Διευθυντής των Νυχτών Πρεμιέρας σημείωσε με περηφάνια ότι στο φετινό πρόγραμμα έχουν την τιμητική τους οι γυναίκες, καθώς οι μισές περίπου ταινίες που θα προβληθούν στο επετειακό Φεστιβάλ, είτε αφηγούνται συναρπαστικές ιστορίες με γυναίκες πρωταγωνίστριες είτε/και είναι σκηνοθετημένες από γυναίκες δημιουργούς. Μας προσκαλούν να ανακαλύψουμε τη μεγαλειώδη παρουσία τους μέσω των ιστοριών που διηγούνται και να τους δώσουμε- επιτέλους- τη σκέψη και την αγάπη που τους αξίζει δικαιωματικά. 

Στη συνέχεια, ο Λουκάς Κατσίκας ανακοίνωσε ότι το 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας εγκαινιάζει το Τιμητικό Βραβείο «Γιώργος Τζιώτζιος», που «φέρει το όνομα του ανθρώπου που έκανε το Φεστιβάλ πραγματικότητα» και το οποίο θα απονέμεται σε εκλεκτούς προσκεκλημένους της διοργάνωσης για το σύνολο της προσφοράς τους στον κινηματογράφο και τον πολιτισμό. Για την πρώτη αυτή χρονιά, με το βραβείο «Γιώργος Τζιώτζιος» θα τιμηθούν οι παγκοσμίως αναγνωρισμένοι και πολυβραβευμένοι σκηνοθέτες Κώστας Γαβράς και Γέρζι Σκολιμόφσκι.

Τέλος, στο πνεύμα της συνεργασίας αλλά και της αλληλεγγύης που διαπνέει το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας συνεχίζονται και φέτος οι επιτυχημένες συνεργασίες με συγγενείς πολιτιστικούς φορείς όπως το Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας (ETHNOFEST), με την πρεμιέρα της ταινίας «Νεκρά Πουλιά» και το 2ο πλέον και δραστήριο Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας (ATHICFF), με την προβολή της ταινίας «Είμαστε Μικρά Ζόμπι».

Ακόμη οι δράσεις και συνέργειες κοινωνικού χαρακτήρα με προβολές με ελεύθερη είσοδο και συμβολικό περιεχόμενο (Γιατροί χωρίς Σύνορα, Αποστολή ΑΝΘΡΩΠΟΣ, ΜΕΤΑδραση, ΣΧΕΔΙΑ, Διεθνής Αμνηστία).

ΠΡΕΜΙΕΡΑ και ΛΗΞΗ 



Θυμίζουμε ότι οι 25ες Νύχτες Πρεμιέρας ξεκινούν με τον Χρυσό Φοίνικα του φετινού Φεστιβάλ Καννών, τα πολύκροτα «Παράσιτα», του Νοτιοκορεάτη Μπονγκ Τζουν-χο, την Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου στο Παλλάς. Θα ακολουθήσει δεξίωση στο City Link.

Η προβολή πραγματοποιείται με την ευγενική παραχώρηση της Seven Films.



Η αυλαία της επετειακής διοργάνωσης θα πέσει το Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με την Τελετή Λήξης και την απονομή των βραβείων των Διεθνών Διαγωνιστικών Τμημάτων του Φεστιβάλ και την πανελλήνια πρεμιέρα της πιο πολυαναμενόμενης ελληνικής ταινίας της χρονιάς, το «Ενήλικοι στην Αίθουσα» του Κώστα Γαβρά, παρουσία του σκηνοθέτη και συντελεστών. 

Η προβολή πραγματοποιείται με την ευγενική παραχώρηση της Odeon.

Η προπώληση των εισιτηρίων για την Τελετή Λήξης και την προβολή της ταινίας θα πραγματοποιείται μόνο από το www.megaron.gr και από τα εκδοτήρια του Μεγάρου.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ Κ. ΓΑΒΡΑ

Στο πλαίσιο της παρουσίας του στο Φεστιβάλ και με αφορμή την προβολή της ταινίας του, ο διεθνώς καταξιωμένος Έλληνας δημιουργός θα δώσει Συνέντευξη Τύπου μαζί με συντελεστές της ταινίας, την Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου στο Auditorium του Γαλλικού Ινστιτούτου της Ελλάδος, στις 14.00. 

Πριν ευχηθεί «Καλό Φεστιβάλ» ο κ. Κατσίκας ολοκλήρωσε την παρουσίαση ευχαριστώντας θερμά τους συνεργάτες και χορηγούς των Νυχτών Πρεμιέρας όπως την COSMOTE TV (Μεγάλο Χορηγό), Jameson (Υποστηρικτή Εκδηλώσεων), Fischer (Χορηγό Βραβείου Κοινού), Aegean (Χορηγό Αερομεταφορών), Viva.gr (έκδοση εισιτηρίων και καρτών διαρκείας), Zolotas, HERTZ (Υποστηρικτή Μετακινήσεων), το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου για την υποστήριξη στα Βραβεία του Διαγωνιστικού Τμήματος των Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους, τους διανομείς (AMA FILMS, CAROUSEL FILMS, DANAOS FILMS, FEELGOOD ENTERTAINMENT, FILMTRADE, ODEON, ROSEBUD 21, SEVEN FILMS, SPENTZOS FILM, STRADA FILMS, TANWEER, WEIRD WAVE), το Μητροπολιτικό Κολλέγιο για την φιλοξενία του Γραφείου Τύπου, τα ξενοδοχεία HILTON και Radisson Blu Park Hotel για την φιλοξενία των προσκεκλημένων, το Ινστιτούτο Γκαίτε, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, το British Council, το Τσεχικό Κέντρο στην Αθήνα, την Πρεσβεία της Πολωνίας στην Ελλάδα, το Ιταλικό Πολιτιστικό Ινστιτούτο και το Lucce Cinecitta, το Γραφείο Αντιπροσωπείας της Ταϊπέι στην Ελλάδα, την Πρεσβεία της Ιρλανδίας και την Πρεσβεία του Ισραήλ αλλά και όλους τους υπόλοιπους υποστηρικτές, συνεργάτες, χορηγούς επικοινωνίας και εθελοντές του Φεστιβάλ.

Το αγαπημένο κινηματογραφικό φθινοπωρινό ραντεβού της Αθήνας γιορτάζει φέτος 25 χρόνια και θα διεξαχθεί από τις 18 έως τις 29 Σεπτεμβρίου στους κινηματογράφους ΔΑΝΑΟΣ 1 & 2, ΟΝΤΕΟΝ ΟΠΕΡΑ 1 & 2, ΙΝΤΕΑΛ, ΑΣΤΟΡ,  ΠΑΛΛΑΣ και ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ. 

Τιμή Εισιτηρίου: 6 ΕΥΡΩ 

Η προπώληση των εισιτηρίων (από το www.aiff.gr και τo www.viva.gr διαδικτυακά και στα φυσικά σημεία πώλησης) θα ξεκινήσει από αύριο Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου στις 10.00 πμ..

To ωρολόγιο πρόγραμμα μπορείτε να το δείτε διαδικτυακά εδώ

Αναλυτικά το πρόγραμμα του 25ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας μπορείτε να το βρείτε εδώ: www.aiff.gr.

Credits φωτογραφιών: Νίκος Κατσαρός
Για το βίντεο της συνέντευξης τύπου πατήστε ΕΔΩ