ΚΑΝΝΕΣ 2017 / ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το 70ο Φεστιβάλ Καννών ξεκίνησε! Ενημερωθείτε αναλυτικά για το φετινό πρόγραμμα

2017-04-28 08:59:31

Το 70ο Φεστιβάλ Καννών ξεκίνησε! Ενημερωθείτε αναλυτικά για το φετινό πρόγραμμα




Μεγάλα ονόματα φιλοξενεί το φετινό 70ο Φεστιβάλ των Καννών, με τον Γιώργο Λάνθιμο να επιστρέφει έτοιμος για μία «θυσία» στον Χρυσό Φοίνικα!


Από τους Πάνο Γκένα, Τάσο Μελεμενίδη, Νεκτάριο Σάκκα

Από τον Γιώργο Λάνθιμο μέχρι τον Μισέλ Χαζαναβίσιους και από τον Μίκαελ Χάνεκε μέχρι τη Λιν Ράμσεϊ, το φετινό διαγωνιστικό των Καννών με 19 τίτλους καλύπτει ένα κινηματογραφικό εύρος για όλα τα γούστα.

Στη συνέντευξη τύπου, ο Πρόεδρος του Φεστιβάλ Πιερ Λεσκιούρ μαζί με τον τον Διευθυντή Τιερί Φρεμό, ανακοίνωσαν το φετινό πρόγραμμα που κλείδωσε όπως μας αποκάλυψαν στις 3 τα ξημερώματα. Το ελληνικό ενδιαφέρον για το μυστήριο της συμμετοχής ή όχι της νέας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου «The Killing of the Sacred Deer» με πρωταγωνιστές τους Νικόλ Κίντμαν, Κόλιν Φάρελ και Αλίσια Σίλβερστοουν λύθηκε με την αποκάλυψη των ταινιών του επίσημου διαγωνιστικού.

Με την Ευρωπαϊκή Ένωση σε κρίση και υπό την προεδρία Τραμπ, ο Λεσκιούρ θέλησε να επισημάνει το φως ενός γιορτινού φεστιβάλ, μέσα στη σκιά μιας παγκόσμιας κρίσης που περιλαμβάνει νέα δεδομένα στις Διεθνείς σχέσεις.

Με αυλαία την ταινία «Les Fantômes D’ Ismaël» του Αρνό Ντεπλεσάν, παλιούς γνώριμους να επιστρέφουν στα τμήματα του φεστιβάλ, αλλά και νέες προτάσεις, οι φετινές Κάννες θα προβάλλουν για πρώτη φορά ταινία εικονικής πραγματικότητας, χαιρετίζοντας παράλληλα την επιστροφή του δυο φορές βραβευμένου με Όσκαρ σκηνοθέτη Αλεχάντρο Ινιαρίτου με το «Carne Y Arena». Ο Ινιαρίτου είχε βραβευτεί στο παρελθόν από το Φεστιβάλ με το «Χαμένες Αγάπες» (Μεγάλο Βραβείο - Εβδομάδα Κριτικής) και «Βαβέλ» (Σκηνοθεσία και Βραβείο Οικουμενικής Επιτροπής).

Παράλληλα το Φεστιβάλ θα φιλοξενήσει προβολές του τηλεοπτικού «Top Of The Lake: China Girl» των Τζέιν Κάμπιον και Άριελ Κλάινμαν, δυο επεισόδια του πολυαναμενόμενου «Twin Peaks» του Ντέιβιντ Λιντς, το «Come Swim» της ηθοποιού/σκηνοθέτη Κρίστεν Στιούαρτ, που απ’ ότι φαίνεται οι Κάννες τη συμπαθούν πολύ, αλλά και το «24 Frames» του βραβευμένου με Χρυσό Φοίνικα Αμπάς Κιαροστάμι, που μας άφησε το προηγούμενο καλοκαίρι. 

Η Νικόλ Κίντμαν έχει την τιμητική της στο Φεστιβάλ, μιας και δυο ταινίες της (του Λάνθιμου και το «Beguiled» της Κόπολα) βρίσκονται στο Διαγωνιστικό, το «How to Talk to Girls at Parties» του Τζον Κάμερον Μίτσελ (με τον οποίο είχε ξανασυνεργαστεί στο «Απώλεια») και το «Top of the Lake» θα προβληθούν στις Κάννες. Στις ειδικές προβολές του 70ου Φεστιβάλ, το σίκουελ του ντοκιμαντέρ του Αλ Γκορ «An Inconvenient Sequel» των Μπόνι Κοέν και Τζον Σενκ, το «Napalm» του Κλοντ Λανζμάν και το «Sea Sorrow» της Βανέσα Ρεντγκρέιβ, ξεχωρίζουν.

Στις 27 Απριλίου οι Κάννες ανακοίνωσαν μερικές σημαντικές προσθήκες στο πρόγραμμα. Τίτλοι που αρχικά είχαν φανεί ως εκπλήξεις και ηχηρές απουσίες από τα τμήματα του φεστιβάλ, τελικά συμπεριλήφθηκαν, με τις νέες ταινίες των Ρομάν Πολάνσκι («Εμπνευσμένο από Αληθινή Ιστορία») και Ρούμπεν Έστλαντ («The Square») να συμπληρώνουν ένα από τα καλύτερα προγράμματα που έχει φιλοξενήσει η Κρουαζέτ. 

Ένα επετειακό βιβλίο με ιστορίες του Φεστιβάλ από 58 δημοσιογράφους θα τυπωθεί, συνηγορώντας στο φετινό εορταστικό κλίμα που περιλαμβάνει 29 διαφορετικές χώρες (πέρσι ήταν 27), ενώ το τμήμα κλασικών προβολών «Cannes Classics» θα περιλαμβάνει ταινίες και ντοκιμαντέρ σχετικά με την ιστορία του φεστιβάλ.

Το 70ο Φεστιβάλ Καννών θα πραγματοποιηθεί από τις 17-28 Μαΐου και Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής θα είναι ο Πέδρο Αλμοδόβαρ.

Το Περιοδικό ΣΙΝΕΜΑ - cinemagazine.gr βρίσκεται ήδη στις Κάννες και θα σας ενημερώνει καθημερινά με ανταποκρίσεις, αποκλειστικά θέματα και αφιερώματα! Δείτε τα όλα στο ειδικό τμήμα του site εδώ.

Διαβάστε παρακάτω αναλυτικά για το πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ Καννών.

Επίσημο Διαγωνιστικό:

The Killing of a Sacred Deer - Γιώργος Λάνθιμος

Μετά το Ειδικό βραβείο της επιτροπής για τον «Αστακό» (που έφτασε μέχρι και τα φετινά Όσκαρ με υποψηφιότητα Πρωτότυπου Σεναρίου) και φυσικά το πρώτο βραβείο στο παράλληλο τμήμα «Ένα Κάποιο Βλέμμα» το 2009 με τον «Κυνόδοντα», ο Γιώργος Λάνθιμος και ο Ευθύμης Φιλίππου επιστρέφουν στις Κάννες με ένα ψυχολογικό θρίλερ και ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον καστ που φέρνει τη Νικόλ Κίντμαν, τον Κόλιν Φάρελ και την Αλίσια Σίλβερστοουν αντιμέτωπους με το ιδιαίτερο σύμπαν του Έλληνα σκηνοθέτη. Η ιστορία θα επικεντρώνεται σε έναν νεαρό άνδρα που ζητά εκδίκηση και έναν γιατρό που αγωνίζεται για την επιβίωση της οικογένειάς του. Έτοιμοι για κινηματογραφική θυσία!

The Square - Ρούμπεν Έστλουντ

Ο Ρούμπεν Έστλαντ κέρδισε τη διεθνή προσοχή το 2014, όταν με το «Ανωτέρα Βία» πήρε το Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής του τμήματος «Un Certain Regard» στις Κάννες και αργότερα απέσπασε υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας. Στο «The Square» ένας καλλιτέχνης παρουσιάζει μια εγκατάσταση με στόχο να προωθήσει τον αλτρουισμό, παρέχοντας στους ανθρώπους έναν συμβολικό χώρο όπου μόνο «καλά πράγματα» μπορούν να συμβούν. Μία αλληγορία για τη σημερινή κοινωνία, την τέχνη ως αντανάκλαση, τον ατομικισμό σε μία περίοδο οικουμενικής κρίσης και την απόδοση ευθυνών, το αγγλόφωνο ντεμπούτο του Έστλαντ ευχόμαστε να αποτελεί το καίριο, σαρδόνιο, ουσιαστικό σχόλιο που απαιτεί η επικαιρότητα.

The Beguiled - Σοφία Κόπολα

Μετά τους Γιώργο Λάνθιμο και Ευθύμη Φιλίππου, ο Κόλιν Φάρελ και η Νικόλ Κίντμαν ξαναβρίσκονται στη νέα ταινία της Σοφία Κόπολα, που αποτελεί ριμέικ του «The Beguiled» («Ο Προδότης» όπως είχε μεταφραστεί στα ελληνικά το 1971) του Ντον Σίγκελ με τους Κλιντ Ίστγουντ και Τζεραλντίν Πέιτζ. Κίντμαν, Κίρστεν Ντανστ και Ελ Φάνινγκ θα υποκύψουν στη γοητεία του Κόλιν Φάρελ, και το ίδιο ελπίζει και η Κόπολα να κάνει η φετινή επιτροπή για την ταινία της.

Happy End - Μίκαελ Χάνεκε

Βραβευμένος με Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας για το «Αγάπη», μόνιμος επισκέπτης του Φεστιβάλ των Καννών και κάτοχος δυο φορές του Χρυσού Φοίνικα, o Μίκαελ Χάνεκε μαζί με τη μούσα του Ιζαμπέλ Ιπέρ, αλλά και τους Ματιέ Κασοβίτς, Ζαν Λουί Τρεντινιάν έρχονται στις Κάννες με το (ειρωνικό;) «Happy End», που καταπιάνεται με το μεγάλο μεταναστευτικό πρόβλημα της Ευρώπης. 

Redoubtable - Μισέλ Χαζαναβίσιους

Ο Μισέλ Χαζαναβίτσιους μπορεί να έφτασε ως τα Όσκαρ με το «The Artist» όμως βρίσκεται μπροστά σε μια μεγαλύτερη πρόκληση, να διηγηθεί τη ζωή του Ζαν Λικ Γκοντάρ στα χρόνια της μεγάλης του ακμής ως σκηνοθέτη. Ο Λουί Γκαρέλ μεταμορφώθηκε για τον ρόλο, ο ίδιος ο Γκοντάρ φυσικά ούτε που θέλει να ακούει γι΄αυτή την ιδέα.

Wonderstruck - Τοντ Χέινς

Μετά το αισθαντικό «Κάρολ» με τις Κέιτ Μπλάνσετ και Ρούνεϊ Μάρα (Βραβείο ερμηνείας), οι Τζούλιαν Μουρ και Τοντ Χέινς συναντιούνται ξανά μετά τα «Safe» και «Πέρα από τον Παράδεισο», για την κινηματογραφική διασκευή ενός βιβλίου του συγγραφέα του «Hugo» με ήρωες δυο παιδιά σε δυο διαφορετικές χρονικές περιόδους.

Okja - Μπονγκ Τζουν-Χο

Μετά τον «Επισκέπτη» και το «Snowpiercer» ο Μπονγκ Τζουν-Χο ψάχνει «χολιγουντιανά» σημεία και τέρατα! Ο Τζουν-Χο επιστρέφει με το «Okja» και ένα πολύ δυνατό καστ που περιλαμβάνει την Τίλντα Σουίντον, τον Τζέικ Τζίλενχαλ, τον Πολ Ντάνο, τον Τζιανκάρλο Εσποζίτο και την Λίλι Κόλινς. Η ταινία αφηγείται την ιστορία της Μίσα, ενός νεαρού κοριτσιού που τα βάζει με μια πανίσχυρη πολυεθνική, όταν εκείνη απάγει τον καλύτερο της φίλο, ένα γιγάντιο ζώο ονόματι Okja. 

The Meyerowitz Stories - Νόα Μπάουμπακ

Ο Μπαουμπακ κάνει το ντεμπούτο του στις Κάννεςμε το «The Meyerowitz Stories» και μαζεύει μια διαλυμένη οικογένεια στο ίδιο σπίτι, φέρνοντας μαζί μια πλειάδα γνωστών ηθοποιών. Θα δούμε αρκετό γνωστό κόσμο σε αυτή την συγκέντρωση, καθώς σύμφωνα με τις πληροφορίες θα παίζουν οι Άνταμ Σάντλερ, Μπεν Στίλλερ, Ντάστιν Χόφμαν, Έμα Τόμσον, Ελίζαμπεθ Μάρβελ και Γκρέις Βαν Πάτεν. 

Loveless - Αντρέι Ζβιάγκιντσεφ

Η επιστροφή του Αντρέι Ζβιάγκιντσεφ στην Κρουαζέτ, μετά το υποψήφιο για ξενόγλωσσο Όσκαρ «Λεβιάθαν» (Βραβείο Σεναρίου), περιστρέφεται γύρω από ένα εν διαστάσει ζευγάρι που αφήνει στην άκρη τις διαφορές του προκειμένου να βρει τον αγνοούμενο γιό του.

L’ Αmant Double - François Ozon

Με ένα ερωτικό θρίλερ επιστρέφει ο Φρανσουά Οζόν διαλέγοντας ως πρωταγωνίστρια την ξεχασμένη Ζακλίν Μπισέ. Το «L’Amant Double» βασίζεται σε σενάριο του ίδιου που ως τώρα δεν αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες.

Good Time -  Μπεν και Τζόσουα Σάφνταϊ

Οι Μπεν και Τζόσουα Σάφνταϊ μετά από πετυχημένες indie απόπειρες κάνουν ένα μεγαλύτερο βήμα με τον Ρόμπερτ Πάτινσον να υποδύεται έναν ληστή που προσπαθεί να γλυτώσει στο «Good Time» πλάι στους Τζένιφερ Τζέισον Λι και Μπαρκχάντ Αμπντί.

You Were Never Really Here - Λιν Ράμσεϊ 

H πολυβραβευμένη Βρετανίδα δημιουργός Λιν Ράμσεϊ που μας έχει χαρίσει καθηλωτικές ταινίες σαν τα «Ratcatcher» και «Πρέπει Να Μιλήσουμε για τον Κέβιν», επιστρέφει στο διαγωνιστικό των Καννών έξι χρόνια μετά τον «Κέβιν». Στη νέα της ταινία, ο Χόακιν Φίνιξ πρωταγωνιστεί στο ρόλο ενός άνδρα που προσπαθεί να σώσει μια νεαρή από τα δίχτυα του sex trafficking.

Jupiter’s Moon - Κορνέλ Μουντρούτσο

Μετά τον παγκόσμιο θαυμασμό για τον «Λευκό Θεό», ο Κορνέλ Μουντρούτσο αναβαθμίζεται και από το Un Certain Regard πηγαίνει πλέον στο διαγωνιστικό τμήμα για ένα φιλμ που ως τώρα το γνωρίζαμε με τον προσωρινό τίτλο «Superfluous Man» και έχει ως θέμα τις περιπέτειες ενός αγοριού που προσπαθεί να μπει παράνομα στη χώρα.

Radiance - Naomi Kawase

Παλιά γνώριμη της Κρουαζέτ η Καβάσε, από όπου η Γιαπωνέζα δημιουργός φεύγει με μία διάκριση ανά δεκαετία, μετά τη Χρυσή Κάμερα για το «Suzaku» το ‘97 και το Μέγα Βραβείο της Επιτροπής για το «The Morning Forest» το ‘07. Η σημαδιακή ενδεχομένως συμμετοχή της φέτος στην κούρσα για τον Χρυσό Φοίνικα αναμένεται να είναι ένα τρυφερό δράμα, που περιστρέφεται γύρω από μια γυναίκα η οποία κάνει voiceover ταινιών για άτομα με προβλήματα όρασης, και έναν φωτογράφο που χάνει σταδιακά την όρασή του.

A Gentle Creature - Σεργκέι Λοζνίτσα

Η Ρωσία του σήμερα φαίνεται να πρωταγωνιστεί στο νέο φιλμ του πρώην ντοκιμαντερίστα Σεργκέι Λοζνίτσα («In the Fog») που εμπνεέται από τον Ντοστογιέφσκι για μια ιστορία ενός μέρους όπου το έγκλημα κυριαρχεί χωρίς να τιμωρείται.

Rodin - Ζακ Ντοϊλόν

Φως στη ζωή του μεγάλου γλύπτη Ογκίστ Ροντέν και στην περίοδο που του ανατέθηκε η διακόσμηση του μουσείου Καλών Τεχνών κάτι που του έδωσε έμπνευση για το διάσημο έργο του που αργότερα ονομάστηκε Πύλες της Κολάσεως. Ο Βενσάν Λιντόν αναλάμβάνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο.

120 Battements Par Minute - Ρομπέν Καμπιγιό

Ο Ρομπέν Καμπιγιό κάνει ντεμπούτο στις Κάννες με την τρίτη του ταινία - την πρώτη με τίτλο «Επιστρέφουν στη Ζωή» την είχαμε δει το 2004 στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Εδώ πρωταγωνιστεί η Αντέλ Ενέλ, με την υπόθεση να περιστρέφεται γύρω από τη δράση της ακτιβιστικής ομάδας Act Up, η οποία σχηματίστηκε το ‘87 με σκοπό να προστατεύσει τον στιγματισμό των θυμάτων του ιού του AIDS.

In The Fade - Φατίχ Ακίν

Ο αγαπημένος δημιουργός Φατίχ Ακίν είχε καταπλήξει τις Κάννες μια δεκαετία πίσω με την «Άκρη του Ουρανού» (βραβείο σεναρίου). Εδώ επιστρέφει με ένα σύγχρονο φιλμ εκδίκησης με πρωταγωνίστρια την Νταϊάν Κρούγκερ, το οποίο εστιάζει στην τουρκική κοινότητα του Αμβούργου, η οποία αναστατώνεται έπειτα από την πυροδότηση ενός εκρηκτικού μηχανισμού.

The Day After - Χονγκ Σανγκ Σου

Ο Νοτιοκορεάτης Χονγκ Σανγκ Σου των «Στη Χώρα των Άλλων» (2012) και «Right Now, Wrong Then» (2015), βρέθηκε στη Μπερλινάλε πριν λίγους μήνες με το άνισο είναι η αλήθεια «On the Beach at Night Alone». Αυτό δεν τον εμποδίζει ωστόσο να βρεθεί και πάλι στις φετινές Κάννες, προσφέροντάς ένα από τα ιδιόμορφα αιθέρια δράματα που μας έχει συνηθίσει.

Ένα Κάποιο Βλέμμα:

Barbara - Mathieu Amalric
The Desert Bride - Cecilia Atan and Valeria Pivato
Closeness - Kantemir Balagov
Beauty and the Dogs - Kaouther Ben Hania
L’Atelier - Laurent Cantet
Lucky - Sergio Castellitto
April’s Daughter - Michel Franco
Western - Valeska Grisebach
Directions - Stephan Komandarev
Out - Gyorgy Kristof
Before We Vanish - Kiyoshi Kurosawa
The Nature of Time - Karim Moussaoui
Dregs - Mohammad Rasoulof
Juene Femme - Léonor Serraille
Wind River - Taylor Sheridan
After the War - Annarita Zambrano

Εκτός Διαγωνιστικού

Εμπνευσμένο από Αληθινή Ιστορία - Ρομάν Πολάνσκι

Ο Ρομάν Πολάνσκι επιστρέφει έτσι όπως του πρέπει. Με ένα θρίλερ εμπνευσμένο από το βιβλίο της Ντελφίν ντε Βιγκάν, «Εμπνευσμένο από Αληθινή Ιστορία» και βασικό άξονα μια πετυχημένη συγγραφέα μετά το τελευταίο της βιβλίο, που καταδιώκεται από μια εμμονοληπτική θαυμάστριά της. Η συγγραφέας θα είναι η Εμανουέλ Σενιέ και η μοιραία θαυμάστρια η Εύα Γκριν. Το σενάριο υπογράφει ο Ολιβιέ Ασαγιάς, βραβευμένος στις Κάννες για το «Personal Shopper» και σκηνοθέτης του «Sils Maria» με την Ζιλιέτ Μπινός.

Blade Of The Immortal - Miike Takashi
How To Talk To Girls At Parties - John Cameron Mitchell
Visages, Villages - Agnès Varda & JR

Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών

Η 49η έκδοση του γνωστού παράλληλου τμήματος του φεστιβάλ φιλοξενεί ουκ ολίγα γνωστά ονόματα. Το εναρκτήριο φιλμ του τμήματος θα σημάνει και την επιστροφή της Κλερ Ντενί, που άφησε για λίγο τα σχέδιά της για μια ταινία στο διάστημα με τον Ρόμπερτ Πάτινσον, και γύρισε το  «Un beau soleil intérieur», μια διασκευή του βιβλίου του Ρολάν Μπαρτ, «Αποσπάσματα του Ερωτικού Λόγου», με πρωταγωνιστές τους Ζεράρ Ντεπαρντιέ και Ζιλιέτ Μπινός. Πέρα από την Ντενί, συναντάμε τις νέες ταινίες των Φιλίπ Γκαρέλ («L'Amant d'un jour»), Άμπελ Φεράρα («Alive in France») και Μπρούνο Ντιμόν («Jeannette»). Ακόμη, το νέο φιλμ του Σον Μπέικερ, που τον γνωρίσαμε από κοντά στις 21ες Νύχτες Πρεμιέρας, με τίτλο «The Florida Project», ενώ στο τμήμα των ταινιών μικρού μήκους συναντάμε και μια ελληνική συμμετοχή, το «Copa-Loca» του Χρήστου Μασσαλά.

Αναλυτικά οι ταινίες του τμήματος: 
Un beau soleil intérieur - Claire Denis
A Ciambra - Jonas Carpignano
Alive in France - Abel Ferrara
L'Amant d'un jour - Philippe Garrel
Bushwick - Cary Murnion, Jonathan Milott
Cuori Puri - Roberto De Paolis
The Florida Project - Sean Baker
Frost - Sharunas Bartas
I Am Not A Witch - Rungano Nyoni
Jeannette [+] - Bruno Dumont
L'intrusa - Leonardo Di Costanzo
La defensa del dragón - Natalia Santa
Marlina si pembunuh dalam empat babak - Mouly Surya
Mobile Homes - Vladimir de Fontenay
Nothingwood - Sonia Kronlund
Ôtez-moi d'un doute - Carine Tardieu
The Rider - Chloé Zhao
West of the Jordan River (Field Diary Revisited) - Amos Gitai
Patti Cake$ - Geremy Jasper 

Μικρού μήκους :
Água mole - Laura Gonçalves, Alexandra Ramires
La Bouche - Camilo Restrepo
Copa-loca - Christos Massalas
Crème de menthe - David Philippe Gagné, Jean-Marc E. Roy
Farpões, baldios - Marta Mateus
Min börda - Niki Lindroth von Bahr
Nada - Gabriel Martins
Retour à Genoa City - Benoit Grimalt
Tijuana Tales - Jean-Charles Hue
Cherries (Tresnje) - Dubravka Turić

Πρεμιέρα

Les Fantômes D’ Ismaël - Αρνό Ντεπλεσάν

Τακτικός θαμώνας του επίσημου Διαγωνιστικού, ο Αρνό Ντεπλεσάν ωστόσο είχε μείνει περιέργως εκτός αυτού όταν πριν δύο χρόνια το «My Golden Years» είχε βρεθεί στο Δεκαπενθήμερο. Τα «Φαντάσματα του Ισμαέλ» αφορούν στις περιπέτειες ενός σκηνοθέτη (Ματιέ Αμαλρίκ), όταν λίγο προτού αρχίσει τα γυρίσματα της νέας του ταινίας κάνει ανέλπιστη επανεμφάνιση μια πρώην του. Στο πλευρό του Αμαλρίκ βρίσκουμε τους Μαριόν Κοτιγιάρ, Σαρλότ Γκενσμπούργκ και Λουί Γκαρέλ.

Ειδικές Προβολές:

An Inconvenient Sequel -  Bonni Cohen & Jon Shenk
12 Jours - Raymond Depardon
They - Anahita Ghazvinizadeh
Clair's Camera - Hong Sangsoo
Promised Land - Eugene Jarecki
Napalm - Claude Lanzmann
Demons In Paradise - Jude Ratman
Sea Sorrow - Vanessa Redgrave

Μεταμεσονύκτιες Προβολές:

The Villainess - Jung Byung-Gil
The Merciless - Byun Sung-Hyun
Prayer Before Dawn - Jean-Stéphane Sauvaire

Αλμοδόβαρ, Τσαστέιν, Σορεντίνο και σία! Αυτή είναι η επιτροπή των φετινών Καννών

Το 70ο Φεστιβάλ Καννών έχει πρόσωπο και είναι εκείνο του Πέδρο Αλμοδόβαρ. Παράλληλα ισορροπώντας στο Χόλιγουντ και την διεθνή, κινηματογραφική παραγωγή, τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπή των φετινών Καννών θα είναι οι ηθοποιοί Τζέσικα Τσάστεϊν, Γουίλ Σμιθ, Ανιές Ζαουί και Φαν Μπινγκμπινγκ, οι σκηνοθέτες Πάολο Σορεντίνο, Τσαν-Γουκ Παρκ, Μάρεν Άντε και ο συνθέτης Γκάμπριελ Γιαρέντ.

Πέντα από τις ταινίες του Αλμοδόβαρ έχουν βρεθεί στο επίσημο διαγωνιστικό του Φεστιβάλ («Όλα για τη Μητέρα μου», «Γύρνα Πίσω», «Ραγισμένες Αγκαλιές», «Το Δέρμα που Κατοικώ» και «Julieta»), ενώ έχει κερδίσει Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης ταινίας («Όλα για τη Μητέρα μου») και Πρωτότυπου Σεναρίου («Μίλα της»).

Ο ίδιος είχε δηλώσει: «Είμαι ευγνώμων για την τιμή και λίγο συγκλονισμένος. Έχω επίγνωση της ευθύνης που συνεπάγεται το να είμαι ο Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής και ελπίζω να ανταπεξέλθω στη δουλειά. Θα αφοσιωθώ με το σώμα και την ψυχή μου σ' αυτό το έργο που είναι προνόμιο όσο και χαρά».  

Η Τζέσικα Τσαστέιν έκανε το εντυπωσιακό της ντεμπούτο στις Κάννες με το βραβευμένο με Χρυσό Φοίνικα «Το Δέντρο της Ζωής» του Τέρενς Μάλικ, η Μάρεν Άντε πέρσι ενθουσίασε με το «Τόνι Έρντμαν», ο Πάολο Σορεντίνο τελευταία συμμετείχε στο διαγωνιστικό με τη «Νιότη», ενώ ο Τσαν-Γουκ Παρκ έχει βραβευτεί με το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής για τη «Δίψα» (2009) και με το Μέγα Βραβείο για το «Old Boy» (2004).

Ο βραβευμένος με Γκράμι Γουίλ Σμιθ έχει δυο υποψηφιότητες για Όσκαρ, η Μπινγκμπινγκ («I Am Not Madame Bovary») είναι μία από τις σημαντικότερες  ηθοποιούς της Κίνας, η Ζαουί είναι μία πολυβραβευμένη Γαλλίδα ηθοποιός, σεναριογράφος, σκηνοθέτης και τραγουδίστρια, ενώ οι περισσότεροι θυμούνται τον Γκάμπριελ Γιαρέντ για το Όσκαρ Μουσικής της ταινίας «Άγγλος Ασθενής» (1996) του Άντονι Μινγκέλα.

Η αφίσα του φεστιβάλ

Μετά την «Περιφρόνηση» του Γκοντάρ και τα πρόσωπα των Ίνγκριντ Μπέργκμαν, Μαρτσέλο Μαστρογιάνι, Μέριλιν Μονρό, Τζόαν Γούντγουορντ και Πολ Νιούμαν...η θρυλική Κλαούντια Καρντινάλε είναι το πρόσωπο της φετινής αφίσας των Καννών και υπόσχεται «μια γιορτή σε παθιασμένο κόκκινο και λαμπερό χρυσό».  

Αν και η αυθεντική φωτογραφία έχει ρετουσαριστεί για τις ανάγκες της αφίσας, μειώνοντας τις καμπύλες της Καρντινάλε, η ίδια δήλωσε πως είναι «τιμή μου και δηλώνω περήφανη που θα φέρω τη σημαία του 70ου Φεστιβάλ Καννών... Είναι η εικόνα που έχω η ίδια για το φεστιβάλ, ενός γεγονότος που φωτίζει τα πάντα τριγύρω του. Αυτός ο χορός στις στέγες της Ρώμης το 1959. Κανείς δεν θυμάται το όνομα του φωτογράφου...Το έχω ξεχάσει. Αλλά αυτή η φωτογραφία θυμίζει την καταγωγή μου και μια εποχή που ούτε κατά διάνοια δεν ονειρευόμουν πως θα ανέβω τα σκαλοπάτια της πιο διάσημης αίθουσας του κόσμου. Καλή επέτειο!».

 

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ