ΚΑΝΝΕΣ 2017 / ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κάννες 2017: Υπόκλιση στον Κλιντ Ίστγουντ

2017-05-22 15:15:29

Κάννες 2017: Υπόκλιση στον Κλιντ Ίστγουντ




Ο βετεράνος σκηνοθέτης και ηθοποιός επισκέφθηκε το φεστιβάλ με αφορμή την επετειακή προβολή των «Ασυγχώρητων» και αποζημίωσε το κοινό με ένα δίωρο masterclass. 


Στις Κάννες, το καθημερινό κυνήγι για τις πρεμιέρες, τις συνεντεύξεις τύπου και γενικά για ό,τι καινούριο συμβαίνει εκεί, αφήνει εκτός προτεραιοτήτων μια σειρά από events που σε άλλη περίπτωση θα αποτελούσαν πρώτη είδηση. Για το φετινό φεστιβάλ, η επίσκεψη του Κλιντ Ίστγουντ  για ένα δίωρο masterclass, με αφορμή την επετειακή προβολή των «Ασυγχώρητων», 25 χρόνια μετά την πρεμιέρα τους, ήταν ίσως το καλύτερο σινεφιλικό δώρο για μια διοργάνωση στην οποία όλοι τρέχουν πανικόβλητοι να προλάβουν κάτι.

Ο Ίστγουντ, ακμαίος στα 87 του, έγινε δεκτός με ένα τρίλεπτο standign ovation από το τυχερό κοινό που ξέκλεψε λίγη ώρα για να παρακολουθήσει από κοντά έναν γίγαντα του κινηματογράφου να μιλά για την καριέρα του. Στην κουβέντα που έκανε με τον κριτικό κινηματογράφου των Los Angeles Times, Κένεθ Τούραν, μίλησαν κυρίως για το έργο του ως σκηνοθέτης αλλά και ως ηθοποιός, καθώς είπε ότι κάποιες φορές του λείπει η εποχή που ήταν κυρίως μπροστά από την κάμερα. Ο Ίστγουντ ως γνωστόν, είχε δηλώσει πως θα συνεχίσει να δουλεύει μόνο ως σκηνοθέτης μετά το πετυχημένο «Gran Torino» (2008)  και από τότε έκανε μόνο μια εμφάνιση, σε ταινία που δεν σκηνοθέτησε ο ίδιος, το «The Trouble With the Curve» το 2012.

Μιλώντας για τη χώρα του, θύμισε πως γεννήθηκε τα χρόνια της μεγάλης οικονομικής κρίσης στις ΗΠΑ, τη δεκαετία του 30, και πως μεγαλώνοντας εκτίμησε πολλά από τα πράγματα που απέκτησε στην πορεία της ζωής του, έχοντας στη μνήμη του τα παιδικά του χρόνια. Σε όσους μάλιστα αναφέρουν ως σκληρή την οικονομική κρίση στις ΗΠΑ την τελευταία δεκαετία, ο Ίστγουντ θεώρησε πως η σύγκριση ανάμεσα στις 2 περιόδους είναι αστεία. 

Επιπρόσθετα, αρκετή κουβέντα έγινε και για το θέμα της πολιτικής ορθότητας και για το πόσο έχει επηρεάσει αρνητικά ταινίες στις οποίες συμμετείχε νεότερος, όπως το «Dirty Harry». «Έχουμε χάσει την αίσθηση του χιούμορ, κάτι που μας αλληλοσκοτώνει» είπε ο Ίστγουντ που σε πολλές περιπτώσεις τα τελευταία χρόνια έχει εκφράσει την απογοήτευσή του για την κυριαρχία της πολιτικής ορθότητας ως προστάτη κοινωνικών ελευθεριών, κάτι που για τον ίδιο δεν είναι κάτι περισσότερο από αναβολή της πραγματικής επίλυσής τους.  

Τέλος, ρωτήθηκε αν παρακολουθεί κινηματογράφο λέγοντας πως τα τελευταία χρόνια έχει σταματήσει να βλέπει ταινίες, με εξαίρεση μια προβολή του «Sunset Blvd.» που είδε πριν λίγο καιρό. 

Το Περιοδικό ΣΙΝΕΜΑ - cinemagazine.gr βρίσκεται ήδη στις Κάννες και θα σας ενημερώνει καθημερινά με ανταποκρίσεις, αποκλειστικά θέματα και αφιερώματα! Δείτε τα όλα στο ειδικό τμήμα του site εδώ.

 

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ