ΚΑΝΝΕΣ 2017 / ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κάννες 2017: Κόντρα Αλμοδόβαρ-Σμιθ με το ξεκίνημα του φεστιβάλ

2017-05-18 11:02:28

Κάννες 2017: Κόντρα Αλμοδόβαρ-Σμιθ με το ξεκίνημα του φεστιβάλ




Η διαμάχη γύρω από το Netflix και την τακτική του να μην παίζει τις ταινίες του σε κινηματογραφικές αίθουσες, χώρισε την κριτική επιτροπή σε 2 στρατόπεδα. 


Από τον Τάσο Μελεμενίδη

«Ψάχνω μια ευκαιρία για να χτυπήσω το χέρι στο τραπέζι και να συγκρουστώ με τον Πέδρο, ώστε να δημιουργήσω ένα μεγάλο σκάνδαλο μέσα στην επιτροπή». Τάδε έφη Γουίλ Σμιθ βλέποντας την αφεντιά του να εκπροσωπεί αυτό που γενικά αποκαλούμε «Χόλιγουντ» στην κριτική επιτροπή του 70ου Φεστιβάλ των Καννών. Αστειευόμενος ως συνήθως, ο Σμιθ είπε κάτι που φαινόταν να στέκεται μόνο ως αστείο, καθώς τα μέλη της επιτροπής απαγορεύεται να μιλήσουν δημόσια για κάποια από τις ταινίες που βλέπουν ως το τέλος του φεστιβάλ. Την κόντρα όμως που έψαχνε, φαίνεται να τη βρήκε αλλού. 

Ο Πέδρο Αλμοδόβαρ διάβασε μια δήλωση που είχε ήδη ετοιμάσει ως πρόεδρος της επιτροπής μέσα στην οποία συντάσσονταν με την πρόσφατη ανακοίνωση του φεστιβάλ πως για να δέχεται ταινίες στο διαγωνιστικό του τμήμα θα πρέπει αυτές να παρουσιάσουν ένα σχέδιο κινηματογραφικής διανομής στη χώρα. Όλο αυτό φυσικά αντιτίθεται στην πολιτική του Netflix που κάνει πρεμιέρα ταινιών του φεστιβάλ και μετά από μία υπερβολικά περιορισμένη κινηματογραφική διανομή στις ΗΠΑ, βγάζει αμέσως τις ταινίες στην πλατφόρμα του και εδώ και καιρό θεωρείται πλέον ο No1 εχθρός της κινηματογραφικής αίθουσας, καθώς την απομακρύνει ειδικά από τις νεότερες γενιές. Ο Αλμοδόβαρ μάλιστα κατονόμασε τις 2 ταινίες του Netflix, «Okja» και «The Meyerowitz Stories», σε ένα ξεκάθαρο φάουλ του ίδιου μια που με αυτή τη δήλωση φαίνεται να τις αποκλείει λόγω της μετέπειτα διανομής τους και όχι βάση της καλλιτεχνικής τους αξίας. 

Ο Σμιθ μίλησε λίγο αργότερα και υπεραμύνθηκε του Netflix, λέγοντας πως τα τρία παιδιά του βλέπουν ταινίες στην πλατφόρμα καθημερινά, ενώ πηγαίνουν περίπου 2 φορές την εβδομάδα στον κινηματογράφο. Θεώρησε πως οι 2 τρόποι θέασης είναι εντελώς διαφορετικοί και πως ο ένας δεν αποκλείει τον άλλον, ενώ εκθείασε την ποικιλία του Netflix το οποίο περιέχει καινούριες ταινίες νέων δημιουργών που ένα παιδί στις ΗΠΑ δε θα γνώριζε ποτέ υπό άλλες συνθήκες. 

Ο Σμιθ ήταν και ο μόνος που πήρε θέση σε αυτό το θέμα, αν και καμία από τις ταινίες που πρωταγωνιστεί τα τελευταία χρόνια δεν έχει χρηματοδοτηθεί από το Netflix. Πέρα από αυτό ως τώρα κερδίζει μάλλον τη συμπάθεια καθώς αντιμετωπίζει με χιούμορ μια άβολη και άκομψη τακτική του φεστιβάλ, να προτείνει για την κριτική επιτροπή κάποιον που θα παίξει το ρόλο του «χαζού Αμερικανού» σε  ένα γκρουπ μεγάλων καλλιτεχνών, και οι ως τώρα απαντήσεις του σε ερωτήσεις που γίνονται προς αυτή την κατεύθυνση είναι απολαυστικές. Χαρακτηριστικά είπε πως ελπίζει να φύγει από τις Κάννες λιγότερο χαζός από όσο είναι, πως έχει να δει 3 ταινίες την ημέρα από τα 14 του, ενώ όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει πως η Κίρστεν Ντανστ ως μέλος της επιτροπής είχε φορέσει 28 διαφορετικά φορέματα, αυτός θα προσπαθήσει να την ξεπεράσει βάζοντας 32.

Κι ακόμη δεν άρχισε καλά καλά το διαγωνιστικό τμήμα.

Το Περιοδικό ΣΙΝΕΜΑ - cinemagazine.gr βρίσκεται ήδη στις Κάννες και θα σας ενημερώνει καθημερινά με ανταποκρίσεις, αποκλειστικά θέματα και αφιερώματα! Δείτε τα όλα στο ειδικό τμήμα του site εδώ.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ