ΚΑΝΝΕΣ 2017 / ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Δεν θα την έβλεπα με τα παιδιά μου»: Ολοκληρώθηκε η συνέντευξη τύπου του «Sacred Deer»

2017-05-22 13:35:15

«Δεν θα την έβλεπα με τα παιδιά μου»: Ολοκληρώθηκε η συνέντευξη τύπου του «Sacred Deer»




Τι είπε ο Γιώργος Λάνθιμος και η Νικόλ Κίντμαν λίγο μετά τη δημοσιογραφική προβολή της ταινίας. 


Από τον Τάσο Μελεμενίδη

Τελείωσε πριν από λίγη ώρα η συνέντευξη τύπου για την ταινία «The Killing of a Sacred Deer», το οποίο οι κριτικοί υποδέχτηκαν με ανάμεικτα σχόλια, καθώς ακούστηκαν μεν ένα μικρό γιουχάρισμα στο τέλος, αλλά δεν ήταν λίγοι αυτοί που μιλούν για άλλη μια σπουδαία ταινία του Γιώργου Λάνθιμου. 

Ο Λάνθιμος ρωτήθηκε αρκετά για το γεγονός πως η κάμερα κινείται πολύ περισσότερο σε σχέση με τις προηγούμενες ταινίες του, δικαιολογώντας αυτή την απόφασή του καθώς με αυτό τον τρόπο η κάμερα έπαιζε το ρόλο ενός αδιευκρίνιστου χαρακτήρα, ένα είδος «πνεύματος» που κινείται μέσα στους χώρους της οικογένειας. Ο Έλληνας σκηνοθέτης χρησιμοποίησε υπερβολικά το ρήμα εξερευνώ, θέλοντας να τονίσει πως ο σκοπός του είναι να μάθει και αυτός περισσότερα για τα θέματα με τα οποία ασχολούνται οι ταινίες του. Απέφυγε να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις για λεπτομέρειες που συμβαίνουν μέσα στην ταινία, καταφεύγοντας στη λογική ότι λειτουργούν διαφορετικά για τον καθένα με αποτέλεσμα να μην θεωρεί πως υπάρχει μία συγκεκριμένη σκηνοθετική άποψη, αλλά μια απόπειρα εξερεύνησης. 

Η Νικόλ Κίντμαν σε μια μάλλον ειρωνική ερώτηση δημοσιογράφου για το αν θα έβλεπε την ταινία με την οικογένειά της, μια που χαρακτηρίστηκε ως «οικογενειακή», απάντησε πως εδώ και χρόνια κρατά μακριά τα παιδιά της από τις δημιουργικές ανησυχίες της, καθώς θεωρεί πως υπάρχουν πολύ σημαντικότερα πράγματα στη ζωή τους από τον κινηματογράφο. Ανέφερε μόνο ως εξαίρεση πως είχαν επισκεφθεί τα γυρίσματα του «Paddington», όπου απογοητεύτηκαν βλέποντας τη μητέρα τους να παίζει το ρόλο του κακού.  Με αφορμή αυτή την κουβέντα, θυμήθηκε και τις δικές της εμπειρίες ως παιδί, όταν μια τυχαία προβολή της ταινίας του Στάνλεϊ Κιούμπρικ, «Κουρδιστό Πορτοκάλι», που φυσικά ήταν ακατάλληλο για την ηλικία που το είδε τότε, της κίνησε την περιέργεια για την έβδομη τέχνη και αποτέλεσε την ώθηση για να ασχοληθεί με αυτήν.

Όσο για τις τέσσερις διαφορετικές συμμετοχές της στο φετινό φεστιβάλ, η Κίντμαν δήλωσε πως: «Το να έχω τέσσερα πρότζεκτ εδώ, είναι απλή σύμπτωση και όχι κάτι που περίμενα να συμβεί. Σ' αυτό το στάδιο της ζωής μου θέλω να είμαι τολμηρή και ανοιχτή, να δοκιμάσω πράγματα και να υποστηρίξω κινηματογραφιστές τους οποίους πιστεύω. Θέλω να υποστηρίξω ανθρώπους που δοκιμάζουν διαφορετικά πράγματα ή έχουν ένα μοναδικό τρόπο αφήγησης ή είναι πρωτοεμφανιζόμενοι και δεν μπορούν εύκολα να κάνουν το πρώτο βήμα. Έχω δουλέψει αρκετά, δεν είμαι υποχρεωμένη πια να το κάνω. Το κάνω γιατί είναι ακόμα το πάθος μου».

Ο Λάνθιμος ακόμη ανέφερε την ιστορία της Ιφιγένειας ως σύνδεση για την ταινία του και τον ρόλο που έπαιξε για την επιλογή του τίτλου και της λέξης «θυσία» μέσα σε αυτόν. Σε κοινή ερώτηση προς τον σκηνοθέτη και την πρωταγωνίστρια για το πως ήταν η συνεργασία τους, ο Λάνθιμος είπε πως δουλεύοντας πλέον σε αυτό το επίπεδο, προφανώς συνεργάζεται με ηθοποιούς που έχουν μεγαλύτερη εμπειρία από αυτόν οπότε προσπαθεί να τους ακούει λίγο περισσότερο, ενώ η Κίντμαν αστειεύτηκε λέγοντας πως όποτε ρωτούσε κάτι τον σκηνοθέτη σπάνια έπαιρνε ξεκάθαρη απάντηση, παρά μόνο ασαφείς μορφασμούς. 

Τέλος, ο Λάνθιμος δεν απέκλεισε το να ξαναδουλέψει σε ελληνικό έδαφος μια που οι ταινίες του δε διαδραματίζονται ποτέ σε συγκεκριμένο περιβάλλον, οπότε αν υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες δε θα τον ενοχλούσε να κάνει τα γυρίσματα στη χώρα καταγωγής του. 

Στο «The Killing of a Sacred Deer» που έχει χαρακτηριστεί ως ένα «ψυχολογικό θρίλερ με υπερφυσικά στοιχεία», ο Κόλιν Φάρελ και η Νικόλ Κίντμαν υποδύονται ένα ζευγάρι ιατρών. Σύμφωνα με την επίσημη σύνοψη:

Ο Στίβεν (Κόλιν Φάρελ) είναι ένας διαπρεπής καρδιοθωρακικός χειρουργός και παντρεμένος με την Άννα (Νικόλ Κίντμαν), μία εξαιρετική οφθαλμίατρο. Ζουν μια ευτυχισμένη και υγιή οικογενειακή ζωή με τα δύο παιδιά τους, την Κιμ 14 ετών (Ράφεϊ Κάσιντι) και τον Μπομπ, 12 (Σάνι Σούλτζικ). Ο Στίβεν είναι φίλος με τον Μάρτιν (Μπάρι Κέογκαν), ένα 16χρονο ορφανό αγόρι, τον οποίο έχει πάρει υπό την προστασία του.

Τα πράγματα θα πάρουν μία απειλητική στροφή, όταν ο Στίβεν θα γνωρίσει τον Μάρτιν στην οικογένειά του, βυθίζοντας σταδιακά τον κόσμο τους σε μία αναταραχή που θα αναγκάσει τον Στίβεν να κάνει μια σοκαριστική θυσία ή να διατρέξει τον κίνδυνο να χάσει τα πάντα.

Το Περιοδικό ΣΙΝΕΜΑ - cinemagazine.gr βρίσκεται ήδη στις Κάννες και θα σας ενημερώνει καθημερινά με ανταποκρίσεις, αποκλειστικά θέματα και αφιερώματα! Δείτε τα όλα στο ειδικό τμήμα του site εδώ.

Το βίντεο της συνέντευξης τύπου 

Το βίντεο της συνέντευξης μετά το πρωινό photocall 

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ