ΚΑΝΝΕΣ 2017 / ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αλμοδόβαρ, Τσαστέιν, Σορεντίνο και σία! Αυτή είναι η επιτροπή των φετινών Καννών

2017-04-26 09:35:46

Αλμοδόβαρ, Τσαστέιν, Σορεντίνο και σία! Αυτή είναι η επιτροπή των φετινών Καννών




Μπορεί ο ίδιος να μην έχει πάρει ποτέ (δυστυχώς) Χρυσό Φοίνικα, αλλά το 2017 σίγουρα θα δώσει έναν. Ο Πέδρο Αλμοδόβαρ είναι ο Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του 70ου Φεστιβάλ των Καννών και απέκτησε παρέα.


Από τον Πάνο Γκένα

Το 70ο Φεστιβάλ Καννών έχει πρόσωπο και είναι εκείνο του Πέδρο Αλμοδόβαρ. Μετά την ανακοίνωση του προγράμματος την Πέμπτη 13 Απριλίου, και λίγες εβδομάδες πριν την έναρξη του Φεστιβάλ, οι υπεύθυνοι έκαναν γνωστά και τα υπόλοιπα μέλη της κριτικής επιτροπής που θα επιλέξει τα βραβεία του Φεστιβάλ, μεταξύ των οποίων και το Χρυσό Φοίνικα.

Ισορροπώντας στο Χόλιγουντ και την διεθνή, κινηματογραφική παραγωγή η επιτροπή των φετινών Καννών θα αποτελείται από τους ηθοποιούς Τζέσικα Τσάστεϊν, Γουίλ Σμιθ, Ανιές Ζαουί και Φαν Μπινγκμπινγκ, τους σκηνοθέτες Πάολο Σορεντίνο, Τσαν-Γουκ Παρκ, Μάρεν Άντε και τον συνθέτη Γκάμπριελ Γιαρέντ.

Το εικονοκλαστικό κινηματογραφικό σύμπαν του Αλμοδόβαρ δηλώνει παρόν στις Κάννες 35 χρόνια με 20 ταινίες, από την «Η Πέπι, η Λούσι, η Μπομ και τα άλλα Κορίτσια» (1982) μέχρι και την περσινή «Julieta», χωρά το δράμα, την κωμωδία, τη σάτιρα, το μυστήριο, το θρίλερ, το μελόδραμα, τη μουσική, το νουάρ και έχει συστήσει μερικούς από τους πιο γνωστούς πλέον ηθοποιούς παγκοσμίως, όπως η Πενέλοπε Κρουζ, ο Αντόνιο Μπαντέρας, η Μαρίσα Παρέδες, η Κάρμεν Μαούρα, η Ρόζι ντε Πάλμα, η Βικτόρια Αμπρίλ κ.α.

Πέντα από τις ταινίες του έχουν βρεθεί στο επίσημο διαγωνιστικό του Φεστιβάλ («Όλα για τη Μητέρα μου», «Γύρνα Πίσω», «Ραγισμένες Αγκαλιές», «Το Δέρμα που Κατοικώ» και «Julieta»), ενώ έχει κερδίσει Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης ταινίας («Όλα για τη Μητέρα μου») και Πρωτότυπου Σεναρίου («Μίλα της»).

Ο ίδιος είχε δηλώσει: «Είμαι ευγνώμων για την τιμή και λίγο συγκλονισμένος. Έχω επίγνωση της ευθύνης που συνεπάγεται το να είμαι ο Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής και ελπίζω να ανταπεξέλθω στη δουλειά. Θα αφοσιωθώ με το σώμα και την ψυχή μου σ' αυτό το έργο που είναι προνόμιο όσο και χαρά».  

Η Τζέσικα Τσαστέιν έκανε το εντυπωσιακό της ντεμπούτο στις Κάννες με το βραβευμένο με Χρυσό Φοίνικα «Το Δέντρο της Ζωής» του Τέρενς Μάλικ, η Μάρεν Άντε πέρσι ενθουσίασε με το «Τόνι Έρντμαν», ο Πάολο Σορεντίνο τελευταία συμμετείχε στο διαγωνιστικό με τη «Νιότη», ενώ ο Τσαν-Γουκ Παρκ έχει βραβευτεί με το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής για τη «Δίψα» (2009) και με το Μέγα Βραβείο για το «Old Boy» (2004).

Ο βραβευμένος με Γκράμι Γουίλ Σμιθ έχει δυο υποψηφιότητες για Όσκαρ, η Μπινγκμπινγκ («I Am Not Madame Bovary») είναι μία από τις σημαντικότερες  ηθοποιούς της Κίνας, η Ζαουί είναι μία πολυβραβευμένη Γαλλίδα ηθοποιός, σεναριογράφος, σκηνοθέτης και τραγουδίστρια, ενώ οι περισσότεροι θυμούνται τον Γκάμπριελ Γιαρέντ για το Όσκαρ Μουσικής της ταινίας «Άγγλος Ασθενής» (1996) του Άντονι Μινγκέλα.

Διαβάστε αναλυτικά το πρόγραμμα των φετινών Καννών και καλή επιτυχία στον Γιώργο Λάνθιμο!

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ