ΚΑΝΝΕΣ 2017 / ΒΡΑΒΕΙΑ

Κάννες 2017: Στον Ιρανό Μοχάμεντ Ρασούλοφ το βραβείο του τμήματος «Ένα Κάποιο Βλέμμα»

2017-05-27 21:29:27

Κάννες 2017: Στον Ιρανό Μοχάμεντ Ρασούλοφ το βραβείο του τμήματος «Ένα Κάποιο Βλέμμα»




Οι περιπέτειες ενός φιλήσυχου ήρωα συγκίνησαν την επιτροπή του τμήματος, δίνοντας άλλη μια διάκριση στον Ιρανό μαχητή του καθεστώτος της χώρας του. Βραβεία επίσης έδωσε νωρίτερα και η Διεθνής Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου.


Από τον Τάσο Μελεμενίδη

Με μια λιτή ανακοίνωση πριν από λίγο, η επιτροπή του τμήματος Ένα Κάποιο Βλέμμα έδωσε τα βραβεία του δεύτερου τη τάξει πρόγραμμα του Φεστιβάλ των Καννών. Η πρόεδρος της επιτροπής, Ούμα Θέρμαν, μαζί με τα μέλη (τον Αιγύπτιο σκηνοθέτη Μοχάμεντ Ντιάμπ, τον Γάλλο ηθοποιό Ρεντά Κατέμπ, τον Βέλγο σκηνοθέτη Γιοακίμ Λαφός και τον καλλιτεχνικό διευθυντή του φεστιβάλ Κάρλοβι Βάρι, Κάρελ Οκ), βράβευσαν τον Ιρανό σκηνοθέτη Μοχάμεντ Ρασούλοφ, γνωστό για την χρόνια αντίστασή του προς το καθεστώς της χώρας του (κάτι που του έχει στοιχίσει την απαγόρευση των ταινιών του στο Ιράν), για την ταινία του «Lerd» (διεθνής τίτλος: «A Man of Integrity»). Η ταινία του έχει ως θέμα έναν άνδρα που ζει μια ήσυχη και τίμια ζωή στην επαρχία της χώρας του μέχρι που μια σειρά από γεγονότα τον βάζουν για πρώτη φορά στη ζωή του σε περιπέτειες. 

Στα υπόλοιπα βραβεία του τμήματος, η Τζασμίν Τρίνκα πήρε το βραβείο ερμηνείας για το «Fortunata« του Σέρτζιο Καστελίτο, ο Ματιέ Αμαλρίκ κέρδισε μνεία για την καλύτερη «ποιητική αφήγηση» με την «Barbara» του, ο Τέιλορ Σέρινταν (σεναριογράφος των «Sicario» και «Πάση Θυσία») πήρε το βραβείο σκηνοθεσίας για το «Wind River», ενώ τέλος το ειδικό βραβείο της επιτροπής κέρδισε ο Μεξικανός Μισέλ Φράνκο για το «April's Daughter», ο οποίος κερδίζει για τρίτη φορά κάποιο βραβείο στις Κάννες (είχε κερδίσει το Ένα Κάποιο Βλέμμα του 2012 με το «Μετά τη Λουσία» και το βραβείο σεναρίου του Διαγωνιστικού με το «Chronic» το 2015).

Νωρίτερα, η Διεθνής Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI) ανακοίνωσε τα δικά της βραβεία για το φεστιβάλ του 2017. Η Ένωση βραβεύει μία ταινία από το Διαγωνιστικό Τμήμα, μία από το Ένα Κάποιο Βλέμμα και μία από τα άλλα 2 παράλληλα προγράμματα του φεστιβάλ, το Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών και την Εβδομάδα Κριτικής. 

Στο διαγωνιστικό τμήμα, βραβεύτηκε το «120 Beats Per Minute» του Ρομπέν Καμπιγιό, το «κρυμμένο φαβορί για τον φετινό Χρυσό Φοίνικα» όπως το χαρακτήρισε ο Λουκάς Κατσίκας στην ανταπόκρισή του από το φεστιβάλ. Ο σκηνοθέτης, με μια σύντομη δήλωσή του, δεν έκρυψε τη συγκίνηση του για την γενικότερη υποστήριξη της ταινίας του από τον διεθνή τύπο.

Το βραβείο για το Ένα Κάποιο Βλέμμα πήρε το «Closeness», το ντεμπούτο του Ρώσου σκηνοθέτη και μαθητή του Αλεξάντρ Σοκούροφ, Καντεμίρ Μπαλάγκοφ. Η ταινία του διαδραματίζεται στην πόλη καταγωγής του, το Νάλτσικ, και έχει ως θέμα μια υπόθεση απαγωγής ενός νεαρού ζευγαριού στην οποία οι οικογένειες των θυμάτων κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να βρουν χρήματα, αφού θεωρούν πως αν επισκεφθούν την αστυνομία δε θα κερδίσουν κάτι. Τέλος, το πορτογαλικό «The Nothing Factory», ντεμπούτο του σκηνοθέτη Πέντρο Πίνιο, που προστέθηκε την τελευταία στιγμή στο Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών, πήρε το βραβείο των παράλληλων τμημάτων.

Το Περιοδικό ΣΙΝΕΜΑ - cinemagazine.gr βρίσκεται στις Κάννες και θα σας ενημερώνει καθημερινά με ανταποκρίσεις, αποκλειστικά θέματα και αφιερώματα! Δείτε τα όλα στο ειδικό τμήμα του site εδώ.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ