ΚΑΝΝΕΣ 2015 / ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ένα Κάποιο Βλέμμα 2015: το πλήρες πρόγραμμα

2015-04-27 11:00:29

Ένα Κάποιο Βλέμμα 2015: το πλήρες πρόγραμμα




Απιτσατπόνγκ Βερασετάκουλ, Ναόμι Καβάσε, Κορνέλιου Πορουμπόιου, Κιγιόσι Κουροσάβα και Μπριγιάντε Μεντόζα ανάμεσα στα ονόματα σκηνοθετών που θα πρωταγωνιστήσουν στο φετινό Ένα Κάποιο Βλέμμα των Καννών.


Από τον Νεκτάριο Σάκκα

Έπειτα από τις συμπληρωματικές ανακοινώσεις της περασμένης Πέμπτης, τόσο το Επίσημο Διαγωνιστικό πρόγραμμα όσο και το Ένα Κάποιο Βλέμμα κλείδωσαν το line-up τους, ολοκληρώνοντας με 19 ταινίες έκαστο το παζλ για το 68ο Φεστιβάλ Καννών (13-25 Μαΐου).

Η Ναόμι Καβάσε

Έτσι, αναφορικά με το δεύτερο σκέλος του επίσημου προγράμματος, το άνοιγμα του «Βλέμματος» θα πραγματοποιηθεί τελικά με το «An» (γνωστό και ως «Sweet Red Bean Paste») της Ναόμι Καβάσε από την Ιαπωνία, η οποία υπήρξε πέρυσι υποψήφια για Χρυσό Φοίνικα με το «Still the Water». Κάτι που σημαίνει πως θα έχουμε για πρώτη φορά στην ιστορία του Φεστιβάλ Καννών άνοιγμα τόσο στο Επίσημο Διαγωνιστικό (με το «La Tete Haute» της Μπερκό) όσο και στο Ένα Κάποιο Βλέμμα με δύο ταινίες που υπογράφονται από γυναίκες δημιουργούς. Στη νέα της δουλειά, η 45χρονη Καβάσε καταπιάνεται με τις αντιδράσεις των πελατών ενός αρτοποιείου, καθώς πληροφορούνται πως η παρασκευάστρια του αγαπημένου τους εδέσματος πάσχει πιθανότατα από λέπρα.

«Cemetery of Splendor» του Απιτσατπόνγκ Βερασετάκουλ

Από το Ένα Κάποιο Βλέμμα θα δε λείψουν και φέτος ονόματα σκηνοθετών που έχουν πρωταγωνιστήσει κατά το παρελθόν στην κούρσα για τον Χρυσό Φοίνικα. Έτσι, πέραν της Καβάσε, ο Ταϊλανδός Απιτσατπόνγκ Βερασετάκουλ (θριαμβευτής το 2010 με τον «Θείο Μπούνμι») και ο Φιλιππινέζος Μπριγιάντε Μεντόζα (βραβείο σκηνοθεσίας το 2009 για το «Kinatay») θα παρουσιάσουν στην Κρουαζέτ τις νέες ταινίες τους. Επίσης, ακόμα ένας παλιός γνώριμος του Φεστιβάλ, ο Ρουμάνος Κορνέλιου Πορουμπόιου, διακεκριμένος στο Δεκαπενθήμερο Σκηνοθετών (Χρυσή Κάμερα το 2006 με το «12:08 East of Bucharest»), επιστρέφει στο τμήμα από όπου το 2009 έφυγε βραβευμένος για το «Αστυνομία, Ταυτότητα».

 «Madonna» της Σιν Σου-ον

Το παρών στο Ένα Κάποιο Βλέμμα θα δώσουν αρκετές χώρες που δεν εκπροσωπούνται στο Επίσημο Διαγωνιστικό. Ως εκ τούτου, η Ινδία με τα «Fly Away Solo» (ντεμπούτο για τον Νιράτζ Γκεϊγουάν) και «The Fourth Direction» του Γκούρβιντερ Σινχ, η Ρουμανία με τον Πορουμπόιου και το «One Floor Below» του Ράντου Μουντεάν, το Ιράν με το (δράμα μιας αγάπης, όπως περιγράφεται) «Nahid» της Ίντα Παναχάντεχ, η Ισλανδία με το «Rams» του Γκρίμουρ Χακόναρσον και η Νότια Κορέα με το «Madonna» της Σιν Σου-ον και το «Shameless» του Ο Σέουνγκ-έουκ, βρίσκουν φιλόξενο έδαφος στο τμήμα, την ώρα που η Αιθιοπία θα εκπροσωπηθεί για πρώτη φορά στα χρονικά στο Επίσημο Πρόγραμμα των Καννών, με το coming-of-age «Lamb» του Γιάρεντ Ζελέκε.

«The Chosen Ones» του Ντεβίντ Πάμπλος

Προχωρώντας στα ενδότερα των ταινιών του φετινού Βλέμματος, το «The Chosen Ones» του Ντεβίντ Πάμπλος από το Μεξικό μας μεταφέρει στον κόσμο της παιδικής πορνείας, βασισμένο σε βιβλίο του Ζορζ Βολπί.

Το «The Treasure» του Πορουμπόιου, καταπιάνεται με το κυνήγι θησαυρού στο οποίο επιδίδονται δύο άνδρες. Ομοίως και ο συμπατριώτης του, Ράντου Μουντεάν, θα επιστρέψει στο τμήμα όπου πρόβαλλε το 2010 το «Tuesday, After Christmas», με το «One Floor Below», την ιστορία ενός μάρτυρα μιας ενδοοικογενειακής διαφωνίας που καταλήγει σε φόνο. Επίσης από τα Βαλκάνια, προέρχεται και το «The High Sun» του Κροάτη Ντάλιμπορ Μάτανιτς («Mother of Aspahlt», «I Love You»), το οποίο παρουσιάζει μια τριλογία ιστοριών αγάπης τοποθετημένες στα 1991, 2001 και 2011.

«I Am a Soldier» του Λοράν Λαριβιέρ

Το κοινωνικό δράμα «I Am a Soldier» του Λοράν Λαριβιέρ από τη Γαλλία, περιγράφει την αναγκαστική επιστροφή μιας άνεργης 30χρονης (η Λουίς Μπουρζουάν στο ρόλο) στο πατρικό της.

Ακόμα ένας γαλλόφωνος τίτλος, όμως, για το πρόγραμμα του Βλέμματος είναι το «Maryland». Πρόκειται για τη νέα ταινία της Αλίς Γουινοκούρ, η οποία γυρίζει στις Κάννες μετά το «Augustine» που παίχτηκε στην Εβδομάδα Κριτικής το 2012. Αφορά στο μετατραυματικό στρες που βιώνει ένα στέλεχος των γαλλικών ειδικών δυνάμεων (ο Ματίας Σένερτς του «Bullhead») μετά τη θητεία του στο Αφγανιστάν. Εδώ θα δούμε και την Νταϊάν Κρούγκερ στο ρόλο της γυναίκας του νέου του εργοδότη.

Σχετικά με το νέο φιλμ του ιδιαίτερου Ταϊλανδού δεξιοτέχνη Βερασετάκουλ, το «Cemetery of Splendor» αναφέρεται σε μία οδύσσεια ονείρων και παραισθήσεων, στην οποία εμπλέκονται μία μοναχική νοικοκυρά και ένας άρρωστος στρατιώτης. Όσο για το «Taklub» του Μεντόζα, επικεντρώνεται στις σαρωτικές επιπτώσεις που άφησε πίσω του ο τυφώνας Γιολάντα το 2013.

 «Alias Maria» του Χοσέ Λουίς Ρουχέλες

Επίσης μία από τις προσθήκες της τελευταίας στιγμής στο πρόγραμμα, το «Alias Maria» του Χοσέ Λουίς Ρουχέλες τοποθετεί μια νεαρή, έγκυο στρατιώτη στο επίκεντρο της ρημαγμένης από τις ατέρμονες ένοπλες συγκρούσεις Κολομβίας.

Το «Journey to the Shore» του Κιγιόσι Κουροσάβα, σημαίνει την επιστροφή του Ιάπωνα auteur στο φεστιβάλ («Tokyo Sonata», 2008), μέσα από τη διασκευή του μυθιστορήματος της Καζούμι Γιουμότο, η οποία καταπιάνεται με την απρόσμενη επιστροφή ενός άνδρα στη γυναίκα του, τρία χρόνια μετά την εξαφάνισή του. Από την Άπω Ανατολή, θυμίζουμε επίσης πως έρχεται το «Madonna» της Σιν Σου-ον που μας βάζει στα άδυτα ενός κέντρου μεταμοσχεύσεων, καθώς και το επίσης νοτιοκορεάτικο «The Shameless», ένα ρομαντικό θρίλερ με φόντο τον έρωτα ενός ντετέκτιβ για το κορίτσι του μαφιόζου που καταδιώκει.

Επιστρέφοντας στην ευρωπαϊκή ήπειρο, το ιταλικό «The Other Side» από τον Ρομπέρτο Μινερβίνι αποτελεί το μοναδικό ντοκιμαντέρ του τμήματος, ενώ το ισλανδικό «Rams» του Γκρίμουρ Χακόναρσον που αφορά στον αγώνα δύο αδερφών να σώσουν το άρρωστο κοπάδι τους, μπαίνει στα υπόψιν με δεδομένο πως διαθέτει τον ίδιο διευθυντή φωτογραφίας με το «Victoria», για το οποίο βραβεύτηκε πριν λίγους μήνες στη Μπερλινάλε με Αργυρή Άρκτο.

Να θυμίσουμε πως Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του τμήματος «Ένα Κάποιο Βλέμμα» του φετινού Φεστιβάλ, είναι η Ιζαμπέλα Ροσελίνι.

Διαβάστε ακόμη:

Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για το πρόγραμμα του Φετινού Φεστιβάλ Καννών
Το «Lobster» του Γιώργου Λάνθιμου στο επίσημο Διαγωνιστικό του φετινού Φεστιβάλ Καννών
Ο Ματέο Γκαρόνε φέρνει τον τρόμο στις Κάννες
Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα της «Εβδομάδα Κριτικής» του φετινού Φεστιβάλ Καννών
Το πρόγραμμα του «Δεκαπενθημέρου των Σκηνοθετών» στο φετινό Φεστιβάλ Καννών

 

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ