ΚΑΝΝΕΣ 2014 / ΤΑΙΝΙΕΣ

Κάννες 2014: Όλα όσα θέλετε να μάθετε για το Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών

2014-04-25 15:15:10

Κάννες 2014: Όλα όσα θέλετε να μάθετε για το Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών




Γνωρίστε μία-μία τις ταινίες που θα προβληθούν στο πλαίσιο του Δεκαπενθήμερου των Σκηνοθετών, του παράλληλου τμήματος του Φεστιβάλ Καννών.


Το Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών (Quinzaine des Réalisateurs) ιδρύθηκε το 1969 από την Ένωση Σκηνοθετών Γαλλίας μετά τα γεγονότα του Μάη του '68 σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους απεργούς εργάτες. Προβάλλει ένα πλούσιο πρόγραμμα μεγάλου και μικρού μήκους ταινιών, χωρίς να έχει διαγωνιστικό τμήμα ή βραβεία - επιλογή των συντελεστών που προτιμούν να απέχουν από την έννοια της σύγκρισης ταινιών και προτιμούν να τις αναδεικνύουν εξίσου.

Διευθυντής του τμήματος τα τελευταία δύο χρόνια είναι ο επί χρόνια κριτικός της Liberation και μετέπειτα συντελεστής κινηματογραφικών φεστιβάλ, Εντουάρντ Γουαντρόπ, ο οποίος πριν από λίγους μήνες είχε βρεθεί στην Θεσσαλονίκη ως μέλος της κριτικής επιτροπής του Φεστιβάλ και μίλησε στον Ορέστη Ανδρεαδάκη για τον ρόλο των κινηματογραφικών φεστιβάλ, τον ανταγωνισμό ανάμεσα στα παράλληλα τμήματα των Καννών και το ελληνικό σινεμά - δείτε το βίντεο στο κάτω μέρος της σελίδας.

Η 46η έκδοση του περίφημου παράλληλου προγράμματος των επερχόμενων Κανών, του Δεκαπενθημέρου Σκηνοθετών, έχει τις εξής ταινίες:

 
«Girlhood» της Σελίν Σιαμά – ταινία έναρξης

Η ιστορία: Ένα νεαρό κορίτσι ξεφεύγει από την καταπίεση της οικογένειας και του σχολείου της, όταν γνωρίζεται με μία παρέα κοριτσιών, οι οποίες την συστήνουν σε μια διαφορετική ζωή.

Τι πρέπει να ξέρετε: Μετά το ντεμπούτο της «Water Lillies», που προβλήθηκε στο Ένα Κάποιο Βλέμμα το 2007, και έπειτα το «Tomboy», η σκηνοθέτης επιστρέφει με την τρίτη της ταινία, την οποία έχει περιγράψει ως μία «συναισθηματική εκπαίδευση» που θέλει να μείνει «δίκαιη κοινωνιολογικά».

«Pride» του Μάθιου Γουάρχους – ταινία λήξης

Η ιστορία: Γκέι ακτιβιστές και ανθρακωρύχοι συνάπτουν μια εφήμερη συμμαχία ενάντια στις καταστρεπτικές πολιτικές της Μάργκαρετ Θάτσερ το 1984 στην Ουαλία.

Τι πρέπει να ξέρετε: Πρώτη φορά στις Κάννες για τον σκηνοθέτη, ο οποίος χαρακτήρισε την κωμωδία αυτή ως μια πολιτική πράξη. Είναι μια πολιτική και κοινωνική εποχή που έχει απασχολήσει και στο παρελθόν το βρετανικό σινεμά, αλλά η συγκεκριμένη ματιά ακούγεται ταυτόχρονα διασκεδαστική και φρέσκια. Το καστ της είναι επίσης ελκυστικότατο: Μπι Νάι, Ντόμινικ Γουέστ, Ιμέλντα Στόντον και Πάντι Κονσιντάιν, μεταξύ άλλων.

«Hallelujah» του Φαμπρίς ντι Βελτς

Η ιστορία: Η αληθινή ιστορία του Ρειμόντ Φερνάντεζ και της Μάρθα Μπεκ, που σκότωσαν δεκάδες γυναίκες την δεκαετία του '50.

Τι πρέπει να ξέρετε: Ο διευθυντής του τμήματος, Εντουάρ Γουαϊτρόπ συνέκρινε την ταινία του Βέλγου Ντι Βελτς με θρίλερ και δήλωσε ότι είναι ένα πολύ ιδιαίτερο φιλμ που τους σημάδεψε.

«Next to Her» του Ασάφ Κόρμαν

Η ιστορία: Μία γυναίκα μεγαλώνει μόνη της την μικρή της αδερφή, η οποία έχει διανοητικά προβλήματα. Όταν ο κοινωνικός λειτουργός μαθαίνει ότι αναγκάζεται να την αφήνει μόνη σπίτι όσο είναι στην εργασία της, αναγκάζεται να την αφήσει σε ειδικό κέντρο, κάτι που αλλάζει ριζικά τη ζωή της.

Τι πρέπει να ξέρετε: Επτά χρόνια μετά την προβολή της μικρού μήκους του, «Mota Shel Shula», στο Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών, ο Ισραηλινός σκηνοθέτης παρουσιάζει το ντεμπούτο του στις μεγάλου μήκους.

«Catch Me Daddy» του Ντάνιελ Γουλφ

Η ιστορία: Η νεαρή Λάιλα το σκάει από την οικογένειά της και κρύβεται σε μια πόλη στο Γιορκσάιρ, με τον φίλο της, Άαρον. Το ζευγάρι αναζητούν ο αδερφός της και μία ομάδα κυνηγών επικηρυγμένων.

Τι πρέπει να ξέρετε: Είναι η πρώτη σκηνοθετική δουλειά του Βρετανού σκηνοθέτη, ο οποίος έχει βραβευτεί για τη δουλειά του στον χώρο της διαφήμισης και των μουσικών βίντεο - θυμηθείτε το πρόσφατο κλιπ που σκηνοθέτησε για τους The Shoes, με πρωταγωνιστή τον Τζέικ Τζίλενχαλ. Στην ταινία, ένα έντονο θρίλερ, πρωταγωνιστεί μεταξύ άλλων ένας από τους πρωταγωνιστές είναι ο νεαρός πρωταγωνιστής του «Neds», τον οποίο "ανακάλυψε" ο Πίτερ Μάλαν.

«Cold in July» του Τζιμ Μικλ

Η ιστορία: Ο Ρίτσαρντ Ντέιν σκοτώνει έναν άοπλο εισβολέα και έπειτα αντιμετωπίζει τον πατέρα του, Μπεν Ράσελ. Όμως ο Ντέιν αρχίζει να υποψιάζεται ότι ένας αστυνομικός κρύβει σημαντικές πληροφορίες, κάτι που τον κάνει να πιστεύει ότι είναι μπλεγμένος σε κάτι πολύ πιο σκοτεινό…

Τι πρέπει να ξέρετε: Γουέστερν της νέας γενιάς, που τοποθετείται στην δεκαετία του ’80, με την σκηνοθετική υπογραφή του Τζιμ Μικλ που θυμόμαστε πιο πρόσφατα από το «We Are What We Are», φεστιβαλική επιτυχία. Το καστ πάντως είναι χορταστικό: Μάικλ Σ. Χολ («Dexter»), Σαμ Σέπαρντ και Ντον Τζόνσον.

«Fighters» του Τομά Κεγί

Η ιστορία: Το καλοκαίρι του Αρνό διαφαίνεται ήσυχο, μέχρι που γνωρίζει την όμορφη και ηφαιστειώδη Μαντλέν, η οποία προετοιμάζεται για το χειρότερο: έναν μελλοντικό πόλεμο, μια μεγάλη καταστροφή, τα πάντα. Μέχρι πού θα μπορέσει να την ακολουθήσει;

Τι πρέπει να ξέρετε: Σκηνοθετικό ντεμπούτο του Τομά Κεγί, που διακρίθηκε για το μικρού μήκους «Paris Shanghai» πριν τέσσερα χρόνια. Η ταινία περιγράφεται ως «συναισθηματική κωμωδία» και βασίζεται στους ανερχόμενους πρωταγωνιστές του, οι οποίοι δίνουν ζωή «σε μια ιστορία αγάπης. Μια ιστορία επιβίωσης. Ή και τα δύο».

«Gett, le Proces de Viviane Amsalem» των Ρόνιτ και Σλόμι Ελ Καμπέτς

Η ιστορία: Η άδικη και παράλογη μάχη μιας Ισραηλινής που προσπαθεί να εξασφαλίσει το διαζύγιό της, παρά την σθεναρή αντίσταση του συζύγου της.

Τι πρέπει να ξέρετε: Το δικαστικό αυτό δράμα είναι η τρίτη ταινία των αδερφών Καμπέτς που είχαν τελευταία φορά εμφανιστεί στην Κρουαζέτ το 2008, στην Εβδομάδα Κριτικής, και σύμφωνα με τα μέλη της ομάδας προγραμματισμού του τμήματος, είναι μια ταινία που τους συγκλόνισε.

«Tale of Princess Kaguya» του Ισάο Τακαχάτα

Η ιστορία: Η ζωή της πριγκίπισσας Καγκούγιας, που ζει μέσα σε ένα μπαμπού, από την παιδική της ηλικία μέχρι την ενηλικίωσή της, και κυρίως για το έγκλημα που διέπραξε στο παρελθόν.

Τι πρέπει να ξέρετε: Οκτώ χρόνια κράτησε η προετοιμασία της ταινίας κινουμένων σχεδίων του έτερου γίγαντα του animation, Ισάο Τακαχάτα (λιγότερου διάσημου από τον συνεργάτη του, Χαγιάο Μιγιαζάκι, αλλά εξίσου ταλαντούχου) των εξαιρετικών «Grave of the Fireflies» και «Pompoko», που υπόσχεται περισσότερα από τα χαρακτηριστικά πανέμορφα σχέδια στο παραδοσιακό ιαπωνικό παραμύθι «The Tale of the Bamboo Cutter». Ανυπομονούμε!

«A Hard Day» του Σεόνγκ-Χουν Κιμ

Η ιστορία: Ένας αστυνομικός είναι υπεύθυνος για ένα φοβερό αυτοκινητιστικό ατύχημα, που προκάλεσε έναν θάνατο. Θέλοντας να αποκρύψει το περιστατικό, στρέφεται στον μοναδικό μάρτυρα του ατυχήματος.

Τι πρέπει να ξέρετε: Κωμικό θρίλερ (με την έννοια του σασπένς, όχι την έννοια της ταινίας τρόμου), που θυμίζει σε ταραντινικά σκηνικά κάτι που ταυτόχρονα το ξεχωρίζει από το σωρό (είναι εξάλλου αρκετά διαφορετικό από τις συνηθισμένες φεστιβαλικές ταινίες) αλλά ανεβάζει τις προσδοκίες μας.

«Eat Your Bones» του Ζαν-Σαρλ Χιου

Η ιστορία: Ένας έφηβος πρέπει να διαλέξει ανάμεσα στην γκάνγστερ κληρονομιά της οικογένειάς του και την χριστιανική πίστη του.

Τι πρέπει να ξέρετε: Κάπου ενδιάμεσα στην μυθοπλασία και το ντοκιμαντέρ κατοικεί η νέα ταινία του Ζαν-Σαρλ Χιου, μία «καταπληκτική ταινία και ένα σπουδαίο παραμύθι γύρω από τη ζωή και την ελπίδα», σύμφωνα με τους υπεύθυνους προγράμματος του τμήματος.

«National Gallery» του Φρέντερικ Γουάιζμαν

Η ιστορία: Η καθημερινή δραστηριότητα στο εσωτερικό της θρυλικής National Gallery του Λονδίνου, μέσα από τα μάτια των εργαζόμενων αλλά και των επισκεπτών,

Τι πρέπει να ξέρετε: Από την δεκαετία του ’60, ο ντοκιμαντερίστας Φρεντερίκ Γουάιζμαν έχει καταγράψει με την κάμερά του διάφορα μέρη (ένα νοσοκομείο, ένα σχολείο, ένα μοναστήρι, ένα κλαμπ του μποξ και το πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ) και τώρα ήρθε η σειρά της National Gallery. Η ταινία επιδιώκει να συλλάβει την ομορφιά και την ιδιαίτερη μαγεία ενός τόσο διάσημου χώρου, που συνήθως έχουμε την ευκαιρία να δούμε μόνο ως επισκέπτες.

«Queen and Country» του Τζον Μπούρμαν

Η ιστορία: Η συνέχεια της ταινίας «Hope and Glory», 27 χρόνια αφότου γνωρίσαμε τον νεαρό Μπιλ κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου. Τώρα ο 18χρονος πλέον Μπιλ βιώνει τον πρώτο του έρωτα, όσο περιμένει να κληθεί στο μέτωπο του πολέμου της Κορέας.

Τι πρέπει να ξέρετε: Είναι η έκτη φορά που ο 80χρονος Βρετανός Τζον Μπούρμαν επισκέπτεται τις Κάννες, όπου το 1988 είχε κερδίσει το βραβείο Σκηνοθεσίας για τον «Στρατηγό». Η ταινία είναι, όπως και η προηγούμενή της, αρκετά αυτοβιογραφική, σύμφωνα με τον Μπούρμαν: «Απεικονίζει την εποχή του πολέμου της Κορέας και την στέψη της βασίλισσας Ελισάβετ. Μιλά για το πώς είναι να είσαι 18 και να ερωτεύεσαι. Για το πώς είναι να φέρεσαι ανόητα!»

«Refugiado» του Ντιέγο Λέρμαν (Argentina, France, Germany)

Η ιστορία: Μία μητέρα και ο γιος της εγκαταλείπουν παρά τη θέλησή τους το σπίτι τους, τρομοκρατημένοι από την βίαιη συμπεριφορά του πατέρα.

Τι πρέπει να ξέρετε: «Μία συγκλονιστική ιστορία μέσα από τα μάτια ενός παιδιού, από έναν σκηνοθέτη που ξέρει πάντα πώς να εφευρίσκει ξανά και ξανά τον εαυτό του»: έτσι περιέγραψε ο Γουαντρόπ την ταινία του Ντιεγό Λέρμαν, ο οποίος είχε παρουσιάσει το «La Mirada Invisible» το 2010 στο Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών.

«These Final Hours» του Ζακ Χίλντιτς

Η ιστορία: Το τέλος του κόσμου πλησιάζει… Έχετε τη δυνατότητα να το γιορτάσετε ή να βοηθήσετε ένα μικρό κορίτσια να βρει τα ίχνη του πατέρα της μέσα στην αναρχία και το προ-αποκαλυπτικό κλίμα που δημιουργείται.

Τι πρέπει να ξέρετε: Ένας συνδυασμός road movie και αποκαλυπτικού b-movie που μιλά για την σχετικότητα της ηθικής σε τόσο ακραίες συνθήκες, σε ένα από τα πλέον αναμενόμενα φιλμ της ταινίας από την Αυστραλία.

«Tu Dors, Nicole» του Στεφάν Λαφλέρ

Η ιστορία: Η ταινία ακολουθεί την Νικόλ, μία 22χρονη γυναίκα που υποφέρει από αϋπνίες και αποφασίζει να εκμεταλλευτεί την απουσία των γονιών της από το σπίτι. Η απρόοπτη επίσκεψη του μεγαλύτερου αδερφού της και του συγκροτήματός του, θα αναστατώσει τις διακοπές της…

Τι πρέπει να ξέρετε: Πρώτη παρουσία στις Κάννες για τον Καναδό σκηνοθέτη του «Σε Γνώριμο Έδαφος» (που προβάλλαμε το 2011 στις Νύχτες Πρεμιέρας) με την ασπρόμαυρη αυτή ταινία, της οποίας ο στόχος είναι να «βυθίσει τον θεατή μέσα σε μια ατμόσφαιρα που θυμίζει όνειρο».

«Whiplash» του Ντέιμιεν Σαζέλ

Η ιστορία: Ένας χαρισματικός νεαρός ντράμερ εκπαιδεύεται από έναν καθηγητή, ο οποίος όμως σιγά-σιγά γίνεται ολοένα και πιο αμείλικτος με τον μαθητή του.

Τι πρέπει να ξέρετε: Η μεγάλη νικήτρια του φετινού Φεστιβάλ Σάντανς (κέρδισε τα βασικά βραβεία: το Μεγάλο Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής, και εκείνο του Κοινού) επισκέπτεται, όπως συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια, το Φεστιβάλ Καννών, όπως τα «Μυθικά Πλάσματα του Νότου», το «Fruitvale Station» ή ταινίες που ξεχώρισαν όπως το «Take Shelter». Οι μέχρι στιγμής κριτικές μιλούν για μια ταινία που συνθλίβει τα κλισέ των μουσικών ταινιών και βασίζεται στις εξαιρετικές ερμηνείες του Τζ.Κ.Σίμονς και του Μάιλς Τέλερ.

«The Texas Chainsaw Massacre» του Τομπ Χούπερ - ειδική προβολή

Η ιστορία: Εμπνευσμένη από την αληθινή ιστορία του Εντ Γκιν (επίσης έμπνευση για τον δολοφόνο του «Ψυχώ»), η ταινία έχει ως πρωταγωνιστές μία παρέα φίλων που γίνονται θύματα μιας οικογένειας κανίβαλων.

Τι πρέπει να ξέρετε: Η καλτ ταινία τρόμου, που λογοκρίθηκε την εποχή της κυκλοφορίας του και γέννησε άπειρους μιμητές, επανέρχεται μετά από 40 χρόνια, με αποκατεστημένη κόπια στα 4K και με την παρουσία του σκηνοθέτη Τομπ Χούπερ στην Κρουαζέτ.

«Li’l Quinquin» του Μπρουνό Ντιμόν - ειδική προβολή

Η ιστορία: Η ιστορία περιστρέφεται γύρω από μία αστυνομική έρευνα γεμάτη ανατροπές και απρόοπτα στις άκρες ενός χωριού, όπου κυριαρχεί η συμμορία του Lil'Quinquin και της αγαπημένης του.

Τι πρέπει να ξέρετε: Μίνι-σειρά τεσσάρων επεισοδίων του τηλεοπτικού καναλιού Arte, που γεννήθηκε στην φαντασία ενός από τους καλύτερους Γάλλους σκηνοθέτες που δουλεύουν σήμερα, Μπρουνό Ντιμόν («Καμίλ Κλοντέλ 1915», «L'Humanite», «Frandres» - τα δύο τελευταία έχουν κερδίσει το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής του Φεστιβάλ Καννών).

 

Οι μικρού μήκους του Δεκαπενθημέρου των Σκηνοθετών:

«8 Bullets» του Φρανκ Τερνιέ (Γαλλία)

«The Revolution Hunter» της Μαργαρίδα Ρέγκο (Πορτογαλία)

«Cambodia 2099» του Ντέιβι Τσου (Γαλλία)

«In August» της Τζένα Χας (Ελβετία)

«Fragments» της Άγκα Βόσινσκα (Πολωνία)

«Guy Moquet» του Ντεμί Ερενγκέρ (Γαλλία)

«Jutra» της Μαρί-Ζοσέ Σεν-Πιερ (Καναδάς)

«Man on the Chair» του Νταχί Τζονγκ (Γαλλία/ Νότιος Κορέα)

«Heartless» της Νάρα Νομάντ και Τιάο Τιάο (Βραζιλία)

«Torn» του Ελμάρ Ιμάνοφ και Ένγκιν Κουντάγκ (Αζερμπαϊτζάν)
 

Περισσότερα για το Φεστιβάλ Καννών:

Όλα όσα θέλετε να μάθετε για το Διαγωνιστικό Πρόγραμμα

Όλα όσα θέλετε να μάθετε για το Ένα Κάποιο Βλέμμα

Όλα όσα θέλετε να μάθετε για την Εβδομάδα Κριτικής

Loading the player ...
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ