ΚΑΝΝΕΣ 2014 / ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κάννες 2014: Στην Τουρκία ο Χρυσός Φοίνικας!

2014-05-24 20:16:44

Κάννες 2014: Στην Τουρκία ο Χρυσός Φοίνικας!




Το 67ο φεστιβάλ των Καννών έφτασε στο τέλος του και απένειμε τα βραβεία του στους φετινούς καλύτερους της Κρουαζέτ, σύμφωνα τουλάχιστον με την κριτική επιτροπή, της οποίας φέτος ηγήθηκε η Τζέιν Κάμπιον.


Από τη Φαίδρα Βόκαλη

Το 67ο φεστιβάλ των Καννών έφτασε στο τέλος του και απένειμε τα βραβεία του στους φετινούς καλύτερους της Κρουαζέτ, σύμφωνα τουλάχιστον με την κριτική επιτροπή, της οποίας φέτος ηγήθηκε η Τζέιν Κάμπιον.

O Νουρί Μπιλγκέ Τσεϊλάν παραλαμβάνει τον Χρυσό Φοίνικα

Ο Νουρί Μπιλγκέ Τσεϊλάν και η ταινία του, «Χειμερία Νάρκη» («Winter Sleep») ήταν οι μεγάλοι νικητές της βραδιάς που φεύγουν από το Φεστιβάλ με το Χρυσό Φοίνικα, τη μεγαλύτερη διάκριση της διοργάνωσης που φέτος προλόγισαν ο Κουέντιν Ταραντίνο και η Ούμα Θέρμαν.

Ο Τούρκος σκηνοθέτης, ανάμεσα στα φετινά φοβορί, αφιέρωσε το βραβείο στην τουρκική νεολαία και στους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στη χώρα του τον τελευταίο χρόνο.

Το «Θαύματα» («Le Meraviglie») της Αλίτσε Ρορβάχερ ήταν η ταινία στην οποία απονεμήθηκε το Μεγάλο Βραβείο, με τη Σοφία Λόρεν στη σκηνή να απονέμει στη νεαρή συμπατριώτισσά της τη μεγάλη διάκριση, δίνοντας ιταλικό αέρα στην τελετή.

Το Βραβείο Επιτροπής μοιράστηκε ανάμεσα στο «Mommy» του Ξαβιέ Ντολάν και το «Adieu au Langage» του Ζαν-Λικ Γκοντάρ

Το «Μανούλα» («Mommy») του Ξαβιέ Ντολάν και το ιδιοφυώς παραληρηματικό «Αντίο στη Γλώσσα» («Adieu au Langage») του Ζαν-Λικ Γκοντάρ μοιράστηκαν από κοινού το βραβείο της Επιτροπής που ανακοίνωσε η Τζέιν Κάμπιον, ένας νεαρός 25χρονος σκηνοθέτης κι ένας θρύλος του κινηματογράφου.

Ο Γκοντάρ βεβαίως δεν παραβρέθηκε στην τελετή, ενώ ο Ντολάν δεν μπόρεσε να κρύψει τη συγκίνησή του στον ευχαριστήριο λόγο του.

To βραβείο σκηνοθεσίας απέσπασε ο Μπένετ Μίλερ για το «Foxcatcher», μια ταινία που εντυπωσίασε στην προβολή της και θεωρείται ήδη μεταξύ των φαβορί για τα επόμενα Όσκαρ.

Η Τζούλιαν Μουρ κέρδισε το βραβείο γυναικείας ερμηνείας για την εμφάνισή της στο  «Χάρτες για τα Αστέρια» (Maps to The Stars») του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ, παρόλο που η ταινία δίχασε τους θεατές.

Ο Τίμοθι Σπολ επί σκηνής για το βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας

Ο Τίμοθι Σπολ που γοήτευσε το κοινό του φεστιβάλ στο «Κύριος Τέρνερ» (Mr Turner») του Μάικ Λι απέσπασε το βραβείο καλύτερης ανδρικής ερμηνείας, ενώ η Χρυσή Κάμερα του Φεστιβάλ δόθηκε φέτος στο μεταξύ μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ «Κορίτσι για Πάρτι» («Party Girl»), μια ταινία χωρίς επαγγελματίες ηθοποιούς.

Τα καλύτερα της τελετής λήξης σε ένα βίντεο

Αντρέι Ζβιάγκιντσεφ και Ολεγκ Νέγκιν κέρδισαν το βραβείο καλύτερου σεναρίου για το «Λεβιάθαν» (Leviathan»), μια ταινία που συγκίνησε τις Κάννες και ήταν ανάμεσα στα φαβορί και για το Χρυσό Φοίνικα.


Δείτε πλάνα από το κόκκινο χαλί της τελετής λήξης και ακολουθούν αναλυτικά τα βραβεία

Τα Βραβεία του 67ου Φεστιβάλ Καννών

Χρυσός Φοίνικας: «Χειμερία Νάρκη» του Νουρί Μπιλγκέ Τσεϊλάν

Μεγάλο Βραβείο: «Θαύματα» της Αλίτσε Ρορβάχερ

Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής: Ξαβιέ Ντολάν για το «Μανούλα» και Ζαν Λικ Γκοντάρ για το «Αντίο στη Γλώσσα»

Σκηνοθεσίας: Μπένετ Μίλερ για το «Foxcatcher»

Γυναικείας Ερμηνείας: Τζούλιαν Μουρ για το «Χάρτες για τα Αστέρια» του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ

Ανδρικής Ερμηνείας: Τίμοθι Σπολ για το «Κύριος Τέρνερ» του Μάικ Λι

Σεναρίου: Αντρέι Σβιάκιντσεφ και Ολεγκ Νέγκιν για το «Λεβιάθαν»

Χρυσή Κάμερα: «Κορίτσι για Πάρτι» των Μαρί Αματσουκελί Μπαρσάκ, Κλερ Μπουρζέ, Σαμιουέλ Θις

Χρυσός Φοίνικας Μικρού Μήκους Ταινίας: «Λέιντι» του Σιμόν Μεσά Σότο

Ειδική Μνεία για Μικρού Μήκους: «Αν ο Βίλσκερ» («Ja Vielsker») του Χαλβάρ Γουίτζο και «Αΐσα» («Aissa») του Κλεμάν Τρεχίν- Λαλάν

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ