ΚΑΝΝΕΣ 2014 / ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Τουρκία δίνει δυναμικό «παρών» στις Κάννες. Η Ελλάδα, πάλι, όχι!

2014-05-16 18:41:43

Η Τουρκία δίνει δυναμικό «παρών» στις Κάννες. Η Ελλάδα, πάλι, όχι!




Σε ιδανική πλατφόρμα για μια μαζική εκστρατεία διαφήμισης του εγχώριου σινεμά της και προσέλκυσης ξένων παραγωγών έχει μετατρέψει τις φετινές Κάννες η γειτονική χώρα. Αυτό για να παίρνουν μαθήματα οι δικοί μας υπεύθυνοι.


Από τον Λουκά Κατσίκα

Πανταχού παρούσα μοιάζει να είναι η Τουρκία στις εκδηλώσεις του φετινού φεστιβάλ, με αφετηρία την συμμετοχή του Νούρι Μπιλγκέ Τσεϊλάν και της καινούργιας του ταινίας με τίτλο «Winter Sleep» στο επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα της διοργάνωσης.

Εκτός του ότι η επικής διάρκειας δημιουργία του Τσεϊλάν αποτελεί αυτή τη στιγμή ένα από τα φαβορί για τον επερχόμενο Χρυσό Φοίνικα, μια πραγματικά πολυτελής έκδοση μοιράστηκε από την πρώτη κιόλας μέρα του φεστιβάλ σε χιλιάδες θαμώνες της πολυσύχναστης Αγοράς των Καννών και συνεπακόλουθα κατέληξε στα χέρια πάμπολλων δημοσιογράφων.

Στις σελίδες της έκδοσης αυτής προσφέρονται μερικοί άκρως δελεαστικοί λόγοι για τους οποίους η Τουρκία οφείλει να αντιμετωπίζεται ως ένας ιδανικός προορισμός προκειμένου να στεγαστούν εκεί και να υλοποιηθούν διεθνείς συμπαραγωγές, δίνοντας ως πρόσφατα παραδείγματα το γύρισμα μεγάλων χολιγουντιανών φιλμ όπως το «Argo» του Μπεν Άφλεκ και το «Skyfall» του Σαμ Μέντες.  

Αρκετούς από τους λόγους που επικαλέστηκε η καλαίσθητη έκδοση έσπευσε αμέσως μετά να διευκρινίσει και ο Υπουργός Πολιτισμού Ομέρ Τσελίκ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο χθεσινό καθημερινό φύλλο του «Variety», του πιο επιδραστικού ίσως κινηματογραφικού εντύπου στον πλανήτη.

Ανάμεσα στα όσα ενδιαφέροντα τόνισε ο Υπουργός ήταν η εγγύηση της επιστροφής φόρου 18% σε κάθε ξένη παραγωγή που θα ολοκληρώνεται σε τουρκικό έδαφος, όπως και η πολυαναμενόμενη ψήφιση ενός νόμου που θα αναλαμβάνει να καλύπτει οικονομικά το 25% των εξόδων οποιασδήποτε τέτοιας παραγωγής.

Δεδομένου ότι μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται να προβληθεί (και πιθανόν να προκαλέσει αίσθηση) στις Κάννες η «Xenia» του Πάνου Χ. Κούτρα, διεκδικώντας το έπαθλο του τμήματος Ενα Κάποιο Βλέμμα, πέντε χρόνια από την τελευταία φορά που η Ελλάδα βρέθηκε στην ίδια θέση με τον «Κυνόδοντα», θα ήταν μάλλον συνετό να βλέπαμε μια παρόμοια εκστρατεία ενορχηστρωμένη από το δικό μας Υπουργείο Πολιτισμού.

Είναι οπωσδήποτε ενθαρρυντικό το γεγονός ότι την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται η επικύρωση της συμφωνίας μεταξύ του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και του Εθνικού Κέντρου Κινηματογράφου και Κινούμενης Εικόνας στη Γαλλία, σύμφωνα με την οποία, για τα επόμενα τρία χρόνια, θα υπάρχει ένα ταμείο υποστήριξης ελληνογαλλικών συμπαραγωγών.

Πέραν αυτής της χειρονομίας, ωστόσο, φαίνεται ότι σε μια χώρα που μάλλον δεν ξέρει ακριβώς πώς να προωθήσει αρκετά τον εαυτό της στον υπόλοιπο κόσμο και πώς να αξιοποιήσει πραγματικά τους άφθονους καλλιτεχνικούς της πόρους, το σινεμά θα εξακολουθήσει να αντιμετωπίζεται περιθωριακά και μάλλον παρεμπιπτόντως, τη στιγμή που θα μπορούσε κάλλιστα να χρησιμεύσει ως ένας πρώτης τάξεως τουριστικός και οικονομικός κράχτης.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ