ΚΑΝΝΕΣ 2014 / ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γιορτάζοντας τα είκοσι χρόνια «Pulp Fiction» στην παραλία, παρέα με τον Κουέντιν Ταραντίνο και με πίτσες!

2014-05-24 14:23:03

Γιορτάζοντας τα είκοσι χρόνια «Pulp Fiction» στην παραλία, παρέα με τον Κουέντιν Ταραντίνο και με πίτσες!




Έτσι ακριβώς συνέβη εχτές το βράδυ, στην παραλία της Κρουαζέτ, εκεί όπου παραβρέθηκε ο σκηνοθέτης, η Ούμα Θέρμαν και ο Τζον Τραβόλτα για να παρακολουθήσουν μαζί με πλήθος κόσμου την επετειακή προβολή του «Pulp Fiction». Το www.cinemagazine.gr ήταν εκεί και μεταφέρει εντυπώσεις από το πιο αξέχαστο συμβάν των φετινών Καννών.


Από τον Λουκά Κατσίκα

Έτσι ακριβώς συνέβη εχτές το βράδυ, στην παραλία της Κρουαζέτ, εκεί όπου παραβρέθηκε ο σκηνοθέτης, η Ούμα Θέρμαν και ο Τζον Τραβόλτα για να παρακολουθήσουν μαζί με πλήθος κόσμου την επετειακή προβολή του «Pulp Fiction». Το www.cinemagazine.gr ήταν εκεί και μεταφέρει εντυπώσεις από το πιο αξέχαστο συμβάν των φετινών Καννών.

Η χθεσινη προβολή του «Pulp Fiction»

Είκοσι χρόνια πριν, στις 23 Μαΐου του 1994, ο Χρυσός Φοίνικας του 47ου Φεστιβάλ των Καννών κατέληγε στο «Pulp Fiction» του Κουέντιν Ταραντίνο.

Πρόεδρος της τότε κριτικής επιτροπής, με εκλεκτά μέλη της μεταξύ άλλων την Κατρίν Ντενέβ, τον συγγραφέα Κάζουο Ισιγκούρο, τον σκηνοθέτη Πούπι Αβάτι και τον συνθέτη Λάλο Σίφριν, ο Κλιντ Ίστγουντ ξεχώρισε τη δεύτερη σκηνοθετική δουλειά του Κουέντιν Ταραντίνο από ένα διαγωνιστικό πρόγραμμα που περιλάμβανε το «Τρία Χρώματα: Η Κόκκινη Ταινία» του Κριστόφ Κισλόφσκι, το «Exotica» του Ατόμ Εγκογιάν, τη «Βασίλισσα Μαργκό» του Πατρίς Σερό, το «Αγαπημένο μου Ημερολόγιο» του Νάνι Μορέτι και το «Μέσα από τους Ελαιώνες» του Αμπάς Κιαροστάμι.

Αν και παραμένει ένας από τους πιο δημοφιλείς αλλά και αμφιλεγόμενους στα χρονικά του θεσμού, ο συγκεκριμένος Χρυσός Φοίνικας οδήγησε έναν διαολεμένα ταλαντούχο δημιουργό στο να βρει θέση ανάμεσα στους πιο δημοφιλείς και πετυχημένους σκηνοθέτες στον κόσμο και βράβευσε ένα φιλμ το οποίο δεν χρειάστηκε πολύ χρόνο για να αναγορευτεί κλασική.

Ο Κουέντιν Ταραντίνο κερδίζει τον Χρυσό Φοίνικα

Δύο δεκαετίες αργότερα, ενώ καθένας από εμάς σκέφτεται με νοσταλγία την πρώτη φορά που είδε το «Pulp Fiction» στη μεγάλη οθόνη, και το πόσο νεαρότερος ήταν τότε, το Φεστιβάλ Καννών προσκάλεσε τον Κουέντιν Ταραντίνο να παραστεί σε μια ειδική επετειακή προβολή της ταινίας και να αναλάβει ο ίδιος την παρουσίαση.

Μόνο που δεν επρόκειτο για μια ακόμη επίσημη προβολή και δεν υπήρχε τίποτα τυπικό με αυτήν.

Επιθυμία του σκηνοθέτη ήταν η ταινία να παιχτεί για όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο, να μην υπάρξει εισιτήριο και η όλη διοργάνωση να γίνει σε ένα κλίμα μαζικής συμμετοχής και ατμόσφαιρας πάρτι.

Κάπως έτσι, χτες βράδυ στις εννέα και μισή, μπροστά στην τεράστια οθόνη που έχει τοποθετηθεί στην ακρογιαλιά της Κρουαζέτ, εκεί όπου (όταν ο καιρός το επιτρέπει) γίνονται κάθε βράδυ προβολές κλασικών ταινιών σε συνθήκες θερινού σινεμά, μια ολόκληρη λαοθάλασσα συγκεντρώθηκε με τις ψάθες, τις ξαπλώστρες και τα κουβερτάκια της, άραξε στην άμμο και στα γύρω πεζοδρόμια και ετοιμάστηκε να παρακολουθήσει για πολλοστή φορά το «Pulp Fiction».

Με τα ηχεία να προετοιμάζουν τον ερχομό του, παίζοντας την ευφορική «Misirlou» όπως ακριβώς ακούγεται στο σάουντρακ της ταινίας, και με τους πολυάριθμους θεατές να ξεσπούν σε ένα παραλήρημα από χειροκροτήματα και φωνές, ο Ταραντίνο ανέβηκε σε μια μικρή ξύλινη σκηνή, πήρε το μικρόφωνο, καλωσόρισε τον κόσμο και, για τα επόμενα λεπτά, χρησίμευσε ως ένας μανιακός κονφερανσιέ.

Σύστησε με χιούμορ την Ούμα Θέρμαν, τον Τζον Τραβόλτα και τον παραγωγό Χάρβεϊ Γουάινστιν, που έδωσαν το παρών, αποκάλεσε χαριτολογώντας «losers» όσους δεν είχε τύχει ποτέ να δουν την ταινία του και, λίγο πριν καθίσει ανάμεσα στους θεατές για να παρακολουθήσει το φιλμ μαζί με τους ηθοποιούς του, προέτρεψε το εξής: «Kαι τώρα όποιος έχει μαζί του κανένα τσιγαριλίκι, να το ανάψει. Πείτε ότι εγώ σας έδωσα την άδεια!».

Μερικά λεπτά πριν πέσουν οι τίτλοι αρχής στην οθόνη, ντουζίνες από χάρτινα κιβώτια με πίτσες μοιράστηκαν στον κόσμο.

Και κάπως έτσι το πάρτι άρχισε. Και τελείωσε δυόμισι ώρες μετά, με τον Ταραντίνο και τους συνεργάτες του εμφανώς συγκινημένους.

Και με το φεστιβάλ Καννών να δίνει το ταιριαστό (και άτυπο) εορταστικό φινάλε, μακριά από κόκκινα χαλιά, ακριβά φορέματα και σμόκιν, με την συνδρομή του πιο λαοφιλούς σκηνοθέτη αυτή τη στιγμή στον κόσμο.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ