ΚΑΝΝΕΣ 2014 / ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Από τις Κάννες ως τα Όσκαρ

2014-05-20 17:50:22

Από τις Κάννες ως τα Όσκαρ




Το μεγαλύτερο Φεστιβάλ του κόσμου δεν θα μπορούσε παρά να είναι μία πλατφόρμα προώθησης και για τις πιο φιλόδοξες παραγωγές της χρονιάς, που ελπίζουν να φτάσουν μέχρι τα επόμενα Όσκαρ. Και οι πρώτες προβλέψεις έχουν ήδη γίνει!


Από τη Φαίδρα Βόκαλη

Το μεγαλύτερο Φεστιβάλ του κόσμου δεν θα μπορούσε παρά να είναι μία πλατφόρμα προώθησης και για τις πιο φιλόδοξες παραγωγές της χρονιάς, που ελπίζουν να φτάσουν μέχρι τα επόμενα Όσκαρ. Και οι πρώτες προβλέψεις έχουν ήδη γίνει!

Το τρέιλερ της ταινίας «Foxcatcher» του Μπένετ Μίλερ

Οι διθύραμβοι που απέσπασε το «Foxcatcher» για τη σκηνοθεσία και τις ερμηνείες του μοιάζουν η πρώτη στάση σε μια πολύ μεγάλη διαδρομή σε φεστιβάλ και απονομές βραβείων, και είναι η απόλυτη δικαίωση για την ριψοκίνδυνη απόφαση της ομάδας να καθυστερήσουν την πρεμιέρα της ταινίας τόσους μήνες.

Ο Στιβ Καρέλ, αγνώριστος και όχι μόνο χάρη στο βαρύ μακιγιάζ, λογικά - και δίκαια - θα κερδίσει μια υποψηφιότητα για Όσκαρ, ίσως και ο Τσάνινγκ Τέιτουμ που κάνει την ωριμότερη ερμηνεία της καριέρας του.

Η ταινία ίσως αποδειχθεί πολύ «δύσκολη» για την Ακαδημία αλλά ο Τίμοθι Σπολ του «Κύριος Τέρνερ» του Μάικ Λι ελπίζουμε να είναι επίσης ανάμεσα στους υποψηφίους για την εξαιρετική του δουλειά στην ταινία, καθώς και ο Ντικ Πόουπ που κάνει θαύματα στην διεύθυνση φωτογραφίας.

Το τρέιλερ του «The Homesman» του Τομι Λι Τζόουνς.

Χίλαρι Σουάνκ και Τόμι Λι Τζόουνς του «Η Αποστολή» («The Homesman») είναι επίσης ανάμεσα στα ονόματα που συζητιούνται (αν και περιμένουμε με περιέργεια να δούμε κατά πόσο θα αρέσει το ιδιαίτερο αυτό γουέστερν στην Ακαδημία), ενώ η Τζουλιάν Μουρ του καινούριου Κρόνενμπεργκ, «Χάρτες για τα Αστέρια» («Maps to the Stars»), είναι και η μοναδική που έχει πιθανότητες να αναγνωριστεί από αυτήν την καυστική σάτιρα του Χόλιγουντ, για την χωρίς αναστολές ερμηνεία της ως ανισόρροπη ηθοποιός.

Το τρέιλερ του «Χάρτες για τα Αστέρια» του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ

Φυσικά η κατηγορία της Ξενόγλωσσης Ταινίας θα αναδείξει εδώ τα φαβορί της και μερικές από τις πιο πολυπαινεμένες ταινίες εδώ - το «Δυο Ημέρες, Μία Νύχτα» («Deux Jours, Une Nuit») των αδερφών Νταρντέν, το «Χειμερία Νάρκη» («Winter Sleep») του Νουρί Μπιλγκέ Τσεϊλάν, το «Θαύματα» («Le Meraviglie») της Αλίτσε Ρορβάκερ, το «Άγριες Ιστορίες» («Relatos Salvajes») του Νταμιάν Σιφρόν - είναι ήδη ανάμεσα στις πιθανότερες επιλογές.

Η πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Καννών μπορεί όμως και να βυθίσει μία ταινία, όταν οι πρώτες αντιδράσεις από την δημοσιογραφική προβολή δημιουργήσουν έναν αρνητικό θόρυβο που είναι αδύνατον να σβήσει με τον καιρό - το «Αιχμάλωτοι» («Captives») του Ατόμ Εγκογιάν, που θεωρήθηκε (και από εμάς) προς στιγμήν μία πιθανή επάνοδος του Καναδού σκηνοθέτη στις καλλιτεχνικές επιτυχίες και ίσως και τα Όσκαρ, έκανε τους κριτικούς να νοσταλγήσουν το «Γκρέις του Μονακό» και έχει ήδη μπει στην κατηγορία των μεγάλων απογοητεύσεων της χρονιάς.

Το τρέιλερ της ταινίας «Grace of Monaco» του Ολιβιέ Νταάν

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ