ΚΑΝΝΕΣ 2013 / ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πρώτα πλάνα από το «The Congress»: Η Ρόμπιν Ράιτ γίνεται δείγμα

2013-05-14 10:28:54

Πρώτα πλάνα από το «The Congress»: Η Ρόμπιν Ράιτ γίνεται δείγμα




O Άρι Φόλμαν του «Βαλς με τον Μπασίρ» ετοιμάζεται για τις Κάννες με μια ταινία που δικαιωματικά κατακτάει τον τίτλο του μεγάλου ερωτηματικού του φεστιβάλ.


Από την Ανθή Νταουσάνη

O Άρι Φόλμαν του «Βαλς με τον Μπασίρ» ετοιμάζεται για τις Κάννες με μια ταινία που δικαιωματικά κατακτάει τον τίτλο του μεγάλου ερωτηματικού του φεστιβάλ. Το «The Congress» με τη Ρόμπιν Ράιτ Πεν θα ανοίξει το «Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών» και από το πρώτο του τρέιλερ που μόλις κυκλοφόρησε καταλαβαίνουμε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα από τα πιο περίεργα πρότζεκτ που έχουμε συναντήσει τον τελευταίο καιρό στο σινεμά.

Η ιστορία διαδραματίζεται με έναν κόσμο όπου η πραγματικότητα υποκαθίσταται από παραισθήσεις. Η Ρόμπιν Ράιτ, που υποδύεται τον εαυτό της, ή πιο σωστά ψηφιακές εικόνες-κλόνους του εαυτού της. Στα πρώτα πλάνα βλέπουμε τον Χάρβεϊ Καϊτέλ να περιγράφει στη Ρόμπιν το μοναδικό βήμα που μπορεί να είναι η σωτηρία της: το ψηφιακό σκανάρισμά της και τη συμμετοχή της σε ένα πείραμα που θα την κρατήσει ζωντανή καλλιτεχνικά και όχι μόνο. Η συμφωνία της με την εταιρεία Miramount είναι να μπορεί να χρησιμοποιηθεί η εικόνα της σε οποιαδήποτε ταινία ενδιαφέρεται να την χρησιμοποιήσει, χωρίς εκείνη να μπορεί πια να ελέγξει τις εμφανίσεις της. Η Miramount έτσι δημιουργεί το υποκριτικό άβαταρ της Ρόμπιν Ράιτ, το οποίο και εκμεταλλεύεται χωρίς περιορισμούς.

Η αγωνία ύπαρξης του ίδιου του συστήματος της σόου μπιζ αποτυπώνεται σε αυτήν την αλλόκοτη φουτουριστική ταινία συμβολισμών που βασίζεται στην ιδέα του «Futurological Congress» του Στανισλάβ Λεμ. Η ηρωίδα βλέπει την καριέρα της να φθίνει όταν γίνεται κατάχρηση της εικόνας της από τα κινηματογραφικά στούντιο, με αποτέλεσμα να φθείρεται, καθώς από άτομο μετατρέπεται σε «δείγμα».

Όσο η ιστορία μετακινείται στο μέλλον, το live action δίνει τη θέση του στο animation, ενώ η πραγματικότητα αντικαθίσταται από τον κόσμο των παραισθήσεων, που προκαλούνται από τη λήψη ψυχοφαρμάκων. Σε αυτό το παράξενο σύμπαν συναντάμε επίσης τον Πολ Τζιαμάτι, τον Κόντι Σμιτ ΜακΦί («The Road») και τον Ντάνι Χιούστον («Χίτσκοκ»). Η υπογραφή πάντως του Άρι Φόλμαν δίνει τροφή στις προσδοκίες μας.

Loading the player ...
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ