ΚΑΝΝΕΣ 2012 / ΤO BLOG ΤΟΥ ΟΡΕΣΤΗ

Δεν καταλαβαίνω ταινία, κόβω ταινία

2012-05-19 09:29:58

Δεν καταλαβαίνω ταινία, κόβω ταινία




Χθες είδαμε το Κάποτε στην Αμερική, για πρώτη φορά στην πλήρη της εκδοχή. Ετσι όπως την είχε σχεδιάσει ο σκηνοθέτης της- ο Ιταλός μάστορας των σπαγγέτι-γουέστερν.


«Και τι έκανες όλα αυτά τα χρόνια;» ρωτάει τον Ντέιβιντ (Ρόμπερτ ντε Νίρο) ο παιδικός του φίλος, όταν ξαφνικά τον βλέπει μπροστά του, γερασμένο. «Κοιμόμουν νωρίς» του λέει ο Ντε Νίρο κλέβοντας την ατάκα από το «Αναζητώντας τον Χαμένο Χρόνο» τον Προυστ κι ανοίγοντας το παράθυρο των αναμνήσεων σ’ αυτή την αρχική αριστουργηματική σκηνή από το «Κάποτε στην Αμερική» (1984) του Σέρτζιο Λεόνε.

Χθες την είδαμε εδώ, για πρώτη φορά στην πλήρη της εκδοχή. Ετσι όπως την είχε σχεδιάσει ο σκηνοθέτης της- ο Ιταλός μάστορας των σπαγγέτι-γουέστερν.

Στην πρώτη προβολή της στις ΗΠΑ, όμως, οι θεατές την είχαν δει πετσοκομμένη και με εντελώς διαφορετική σειρά στο μοντάζ.

Ο διανομέας της ταινίας, μετά την προβολή της στις Κάννες, αποφάσισε να κόψει τα φλασμπάκ (το βασικό στιλιστικό εύρημα του Λεόνε), να βάλει την ιστορία στη σειρά και να κόψει 25 ολόκληρα λεπτά. Η ταινία ήταν μια παταγώδης αποτυχία, αργότερα όμως, όταν βγήκε σε βίντεο (ήταν η εποχή της παντοδυναμίας του VHS) πούλησε δέκα φορές περισσότερο από όσο η κινηματογραφική εκδοχή.

Για φαντάσου δηλαδή, όλο αυτό το παιχνίδι με τον χρόνο είχε χαθεί και ο διανομέας- που προφανώς δεν κατάλαβε τίποτε- «έβαλε σε τάξη» τις άτακτες μνήμες που ζωντανεύουν σιγά σιγά και πυροδοτούν την πλοκή.

Αυτό παθαίνει κανείς όταν δεν καταλαβαίνει μια ταινία, ή απλώς όταν δεν ξέρει τι ρόλο μπορεί να παίξει η γεύση μιας μαντλέν…

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Κυριακή 27 Μαΐου

19.15  ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ

20.00 / 23.00 THÉRÈSE DESQUEYROUX (Claude Miller)

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ