ΚΑΝΝΕΣ 2012 / ΤO BLOG ΤΟΥ ΟΡΕΣΤΗ

Βόμβα ναρκωτικών, ερωτισμού και ανεμελιάς

2012-05-23 11:20:49

Ο Γκάρελ Χέντλαντ σε σκηνή από το  On the Road




Ποιος ήταν ο Νιλ Κάσαντι, ο άνθρωπος-κλειδί της Μπητ γενιάς


Ο άνθρωπος-κλειδί της Μπητ γενιάς, ήταν ο ποιητής Νιλ Κάσαντι, συνδετικός κρίκος ανάμεσα στα μέλη τους, εραστής κάποιων από αυτούς και προκλητικός κριτής κάποιων άλλων. Ατίθασος, ασυμβίβαστος και ανυπότακτος, μια ωρολογιακή βόμβα που εξερράγη από μέσα και τον έστειλε στον τάφο στα 41 του χρόνια.
Κι ο Γκάρετ Χέντλαντ, αποκάλυψη του φετινού φεστιβάλ Καννών τον ερμηνεύει τέλεια στην ταινία του Βάλτερ Σάλες «Στο Δρόμο».

Σήμερα ο Νιλ Κάσαντι επισκέφτηκε το Φεστιβάλ Καννών κι έφερε τον ήλιο μετά από τέσσερις μέρες σκοτεινιάς και βροχής.

Βρισκόμαστε στα τέλη της δεκαετίας του 40. Η μουσική τζάζ, οι τεράστιοι εσωτερικοί μονόλογοι συγγραφέων όπως ο Μαρσέλ Προυστ, η Βιρτζίνια Γουλφ και ο Τζέιμς Τζόις, η ποίηση του Ρεμπό και των Ντανταϊστών και κυρίως η κατανάλωση ναρκωτικών και αλκοόλ, απελευθερώνουν την πρώτη μεταπολεμική γενιά των Αμερικανών λογοτεχνών, η οποία πολύ γρήγορα ονομάζεται «Μπήτ γενιά».

Ο Γουίλιαμ Μπάροουζ, ο Αλεν Γκίνσμπεργκ και ο Τζακ Κέρουακ ήταν οι βασικοί εκπρόσωποί της.

Ο άνθρωπος-κλειδί αυτής της παρέας όμως, η ιδιότυπη μούσα όλων τους και εκείνος που τους έδινε ρυθμό ήταν ο Νίλ Κάσαντι. Πρόκειται για τον δεύτερο-μαζί με τον Σαλ Παραντάις- βασικό χαρακτήρα του «Στο Δρόμο» του Κέρουακ, ο οποίος στο βιβλίο έχει το όνομα Ντιν Νοριάρτι.

Γεννήθηκε το 1926, κατανάλωσε τεράστιες ποσότητες ναρκωτικών, έκανε κάποιο καιρό στη φυλακή, έγραψε υπέροχα ποιήματα και βρέθηκε νεκρός το 1968 σε ένα έρημο δρόμο του Μεξικού μετά από μια ολονύχτια γαμήλια γιορτή.

Εζησε την φρενίτιδα των 50’s και την ψυχεδέλεια των 60’s, άφησε το ίχνος του σε πολλά τα έργα των Μπητ (αλλά και σε γραπτά του Χάντερ Τόμσον και του Κεν Κέσεϊ) έγινε τραγούδι των Grateful Dead και του Τομ Γουέιτς και σύμβολο μιας αδιέξοδα εξεγερμένης Αμερικής.

Μέχρι το φθινόπωρο που θα βγει η ταινία και στην Ελλάδα έχετε αρκετό καιρό να τον ανακαλύψετε στο βιβλίο του Κέρουακ. Μέσα στην προεκλογική- ίσως και την μετεκλογική- αστάθεια, αυτός ο αυτούσιος Μπητ χαρακτήρας, θα λειτουργήσει σαν μαγικό αντίδοτο.

Κι εσύ θα τον λατρέψεις, είμαι σίγουρος, έτσι όπως απλώνει την ανεμελιά του και βγάζει τη γλώσσα σε όλους τους… Κρέοντες του κόσμου.

Α, κι αν ποτέ συναντήσεις σε καμιά λαϊκή αγορά τίποτα μεγαλόσχημους πολιτευτές- από αυτούς που θέλουν να σώσουν και πάλι την Ελλάδα- ρώτησέ τους γι αυτόν. «Νιλ Κάσαντι»; Είμαι σίγουρος ότι δεν θα ξέρουν καν για τι πράγμα τους μιλάς.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Κυριακή 27 Μαΐου

19.15  ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ

20.00 / 23.00 THÉRÈSE DESQUEYROUX (Claude Miller)

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ