ΚΑΝΝΕΣ 2012 / ΤΑΙΝΙΕΣ

Δύο θρύλοι, δύο ντοκιμαντέρ: Ρομάν Πολάνσκι

2012-05-17 07:24:36

Δύο θρύλοι, δύο ντοκιμαντέρ: Ρομάν Πολάνσκι




Την πρώτη, όχι και τόσο βαριά από άποψη προγράμματος μέρα, το Φεστιβάλ επεφύλασσε μερικά σινεφίλ κεράσματα για τους θεατές του: δύο ντοκιμαντέρ για δύο από τους σπουδαιότερους σκηνοθέτες που βρίσκονται σήμερα εν ζωή, τον ιδιοφυή κωμικό Γούντι Άλεν και τον βασανισμένο auteur Ρομάν Πολάνσκι.


Οι Κάννες παρουσιάζουν φέτος στο τμήμα των κλασικών τους ταινιών το “Τess” του Ρομάν Πολάνσκι, που σήμανε την ευρωπαϊκή επιστροφή του και εκτόξευσε στα ύψη τη δημοτικότητα της Ναστάζια Κίνσκι. Στο ίδιο, πολανσκικό, μέτωπο ωστόσο, οι θεατές χάρηκαν ακόμη περισσότερο με την ευκαιρία να απολαύσουν και ένα ντοκιμαντέρ εφ’ όλης της ύλης για τον ίδιο τον σκηνοθέτη.

Στην πραγματικότητα, πρόκειται όχι τόσο για ντοκιμαντέρ όσο για μία πολύ αναλυτική συνέντευξη του Πολάνσκι στον στενό του φίλο και συνεργάτη Άντριου Μπράουνσμπεργκ, που επεκτείνεται από τα παιδικά του χρόνια στην Πολωνία μέχρι την πρόσφατη αιφνιδιαστική σύλληψή του στη Ζυρίχη, ενώ πήγαινε να παραλάβει βραβείο στο τοπικό φεστιβάλ.

Ο Πολάνσκι μιλάει για την εποχή του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, όπου ως Εβραίος είδε τη μητέρα του να εξαφανίζεται σε στρατόπεδο συγκέντρωσης (εκτελέστηκε τελικά σε θάλαμο αερίων), έχασε για χρόνια τα ίχνη του πατέρα του και της αδερφής του, και έγινε μάρτυρας των απίστευτων ναζιστικών φρικαλεοτήτων, που τον σημάδεψαν για μία ζωή. Ο σκηνοθέτης είναι δεινός αφηγητής και οι ιστορίες του μπορούν να κάνουν και τον πιο σκληρόκαρδο θεατή να δακρύσει, συνειδητοποιώντας πόσο αυτοβιογραφικός στην πραγματικότητα είναι ο οσκαρικός του “Πιανίστας”.

Από τα ανατριχιαστικά γεγονότα εκείνων των ημερών ο Πολάνσκι μάς μεταφέρει στην ευτυχία που γνώρισε στο καλλιτεχνικό στερέωμα, τη γνωριμία του και τον γάμο του με την ηθοποιό Σάρον Τέιτ και, φυσικά, την τραγική της δολοφονία από τη σέκτα του Τσαρλς Μάνσον. Κι αν κάποιος δεν γνωρίζει ήδη τη συγκλονιστική του ιστορία, θα σοκαριστεί να μάθει για τη δικαστική του ταλαιπωρία μετά τον βιασμό μιας ανήλικης, που τον οδήγησε σε παντοτινή εξορία από τις ΗΠΑ.

Σε κάποιους θα έρθει στο μυαλό το, σχετικά πρόσφατο “Wanted and Desired”, το οποίο ήταν πολύ πιο ολοκληρωμένο ως ντοκιμαντέρ και λεπτομερέστερο σε σχέση με την μετέπειτα φάση της ζωής του Πολάνσκι. Δεν είχε όμως τον ίδιο ως αφηγητή. Ιδανικά, κάποιος θα έπρεπε να αξιοποιήσει αυτή τη βιαστικά φτιαγμένη συνέντευξη και το εξαιρετικό ντοκιμαντέρ της Ζένοβιτς για να φτιάξει το απόλυτο ντοκιμαντέρ για τον Πολάνσκι.

Μέχρι τότε, θα αρκούμαστε στα βγαλμένα από τη ζωή παραμύθια του πιο γοητευτικού κοντού όλων των εποχών.

Φαίδρα Βόκαλη

Διαβάστε εδώ για το ντοκιμαντέρ “Woody Allen: A Documentary”

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Κυριακή 27 Μαΐου

19.15  ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ

20.00 / 23.00 THÉRÈSE DESQUEYROUX (Claude Miller)

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ