ΚΑΝΝΕΣ 2012 / ΤΑΙΝΙΕΣ

Δύο θρύλοι, δύο ντοκιμαντέρ: Γούντι Άλεν

2012-05-17 07:36:31

Δύο θρύλοι, δύο ντοκιμαντέρ: Γούντι Άλεν




Την πρώτη, όχι και τόσο βαριά από άποψη προγράμματος μέρα, το Φεστιβάλ επεφύλασσε μερικά σινεφίλ κεράσματα για τους θεατές του: δύο ντοκιμαντέρ για δύο από τους σπουδαιότερους σκηνοθέτες που βρίσκονται σήμερα εν ζωή, τον ιδυιοφυή κωμικό Γούντι Άλεν και τον βασανισμένο auteur Ρομάν Πολάνσκι.


Το ντοκιμαντέρ του Ρόμπερτ Γουάιντ “Woody Allen: A Documentary”, μπορεί σε σημεία να προδίδει την τηλεοπτική καταγωγή του, αλλά αποτελεί το καλύτερο δώρο για τους λάτρεις του σκηνοθέτη. Εξετάζοντας βήμα-βήμα τη ζωή του Άλεν Κόνιγκσμπεργκ (όπως είναι το πραγματικό του όνομα) από το Μπρούκλιν της δεκαετίας του ‘30 και τις δουλειές του στο ραδιόφωνο και τη σταντ-απ κόμεντι μέχρι το πέρασμα στην κινηματογραφική καταξίωση και τα Όσκαρ του “Νευρικού Εραστή” και του “Μανχάταν”, έχουμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε ξανά τις καλύτερες στιγμές ενός αθεράπευτα αστείου γραφιά.

Ο ίδιος ο Άλεν, παρά την γνωστή ανθρωποφοβία του κι ενώ τα χρόνια έχουν αρχίσει να βαραίνουν πάνω του, είναι στο κέντρο του ντοκιμαντέρ με διάφορες αφηγήσεις και ανέκδοτα για τα παιδικά του χρόνια, το σχολείο -στο οποίο εξομολογείται ότι ήταν πολύ κακός μαθητής-, τις ταινίες του, αλλά και τον τρόπο δουλειάς του. Σε μία απολαυστική σεκάνς, ο σκηνοθέτης μάς συστήνει τη γραφομηχανή του, την οποία αγόρασε τη δεκαετία του '50, με την επιβεβαίωση του πωλητή ότι “θα λειτουργεί για πολύ καιρό μετά τον θάνατό σου”. Εξομολογείται ότι γράφει σε αυτήν μέχρι σήμερα, κολλώντας κομμάτια σελίδων με συρραπτικό, δίνοντας στον όρο copy-paste μια νέα διάσταση.

Καθώς η αφήγηση προχωράει, περνάμε στις ίδιες τις ταινίες, βλέποντας αποσπάσματα από τις καλύτερες ατάκες και τα πιο αστεία γκαγκς, με τον ίδιο τον Γούντι Άλεν να σχολιάζει τη διάθεσή του όταν τις έφτιαχνε, την αντίδραση του κοινού, αλλά και τι ήθελε να πετύχει κάθε φορά. Χαρακτηριστικά αναφέρει (το πολύ γνωστό πλέον γεγονός) πως ήταν τόσο απογοητευμένος με το “Μανχάταν” που ζήτησε από το στούντιο να σκηνοθετήσει μία καινούρια ταινία από την αρχή, εντελώς δωρεάν, με τον όρο να μην κυκλοφορήσουν ποτέ αυτό που θεωρούσε ντροπή της καριέρας του! Το γεγονός ότι ήταν τεράστια εισπρακτική και κριτική επιτυχία στην εποχή της μοιάζει να τον αφήνει αδιάφορο ακόμη και σήμερα.

O Γούντι Άλεν μιλάει στο φακό με οικειότητα και χωρίς αναστολές για όλους και για όλα, ενώ το ίδιο κάνουν γι’ αυτόν η αδερφή του, Λέτι Αρόνσον, ο διάσημος κωμικός και πρωταγωνιστής της ταινίας του “Κι αν Σου Κάτσει”, Λάρι Ντέιβιντ, αλλά και η παλιά του αγάπη και θρυλική συνεργάτης, Νταϊάν Κίτον. Η τελευταία, μάλιστα, αποκαλύπτει ότι ερωτεύτηκε τον Άλεν ακαριαία: “Σκέφτηκα μέσα μου, 'τι μικρόσωμος, τι χαριτωμένος άνθρωπος', και από τότε έκανα ότι μπορούσα για να τον κάνω να με προσέξει και να με ερωτευτεί”.

Και για κάποιο λόγο, δε μας φαίνεται καθόλου, μα καθόλου παράξενο.

Φαίδρα Βόκαλη 

Διαβάστε εδώ για το ντοκιμαντέρ “Roman Polanski: A Film Memoir”

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Κυριακή 27 Μαΐου

19.15  ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ

20.00 / 23.00 THÉRÈSE DESQUEYROUX (Claude Miller)

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ