ΚΑΝΝΕΣ 2012 / ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το "Νο" ξεχωρίζει στα βραβεία του Δεκαπενθήμερου των Σκηνοθετών

2012-05-26 09:52:32

Το  Νο  ξεχωρίζει στα βραβεία του Δεκαπενθήμερου των Σκηνοθετών




Μετά τα βραβεία της Εβδομάδας Κριτικής, και το παράλληλο τμήμα Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών ολοκλήρωσε τον κύκλο του χθες το βράδυ, απονέμοντας τα βραβεία του στις ταινίες που ξεχώρισαν. Η ταινία "No" του Χιλιανού Πάμπλο Λαρέν, με πρωταγωνιστή τον Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ


Μετά τα βραβεία της Εβδομάδας Κριτικής, και το παράλληλο τμήμα Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών ολοκλήρωσε τον κύκλο του χθες το βράδυ, απονέμοντας τα βραβεία του στις ταινίες που ξεχώρισαν. Η ταινία "No" ("Όχι") του Χιλιανού Πάμπλο Λαρέιν, με πρωταγωνιστή τον Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ, ήταν αυτή που κέρδισε το σημαντικότερο βραβείο της βραδιάς, έχοντας εδώ και μέρες αναδειχθεί ως το φαβορί χάρη στα εξαιρετικά σχόλια που απέσπασε και την συμφωνία της για ευρεία διανομή με την εταιρεία Sony.

Βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα, η ταινία επικεντρώνεται στον διαφημιστή του Μπερνάλ ο οποίος, όταν ο Χιλιανός δικτάτορας Αγκούστο Πινοσέτ διοργάνωσε δημοψήφισμα το 1988 για να εξασφαλίσει την παραμονή του στην εξουσία, δημιούργησε μια ιδιοφυή διαφημιστική καμπάνια, που, ενάντια σε όλα τα προγνωστικά, έριξε τον Πινοσέτ από την εξουσία.

Μετά τα εξαιρετικά "Tony Manero" και "Post Mortem", ο Πάμπλο Λαρέιν ολοκληρώνει την άτυπη τριλογία του για το δικτατορικό καθεστώς που σημάδεψε τη χώρα του και ανδεικνύεται στον πιο ταλαντούχο χρονικογράφο μιας εποχής που οι περισσότεροι Χιλιανοί θα ήθελαν να ξεχάσουν. Στο "No" μπαίνει στην καρδιά του προβλήματος, ενώ επιλέγει για την κινηματογράφησή του φωτογραφία με χοντρό κόκκο, που θυμίζει την τεχνολογία βίντεο εκείνης της εποχής. 

Ανασυνθέτοντας πιστά το τέλος της δεκαετίας του '80 και τον διχασμό μιας χώρας στην οποία ένα μεγάλο κομμάτι της επιθυμούσε να  γυρίσει το κεφάλι από την άλλη πλευρά, ο Λαρέιν δε χαρίζεται σε κανέναν - ούτε και στον πρωταγωνιστή του, τον διαφημιστή του Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ. Ελπίζουμε ο Έλληνας διανομέας να πει "ναι" σε αυτή την κινηματογραφική πρόκληση και να έχουμε σύντομα την ευκαιρία να την απολαύσουμε και στις ελληνικές αίθουσες.

Το βραβείο Europa Cinemas Label για καλύτερη ευρωπαϊκή ταινία πήγε στον Αλγερινό Μερζάκ Αλουάς για το ψυχολογικό δράμα "The Repetant", μια μελέτη του ισλαμικού φονταμενταλισμού, ενώ το γαλλόφωνο "Camille Rewinds" της Νοεμί Λβόφσκι κέρδισε το βραβείο SACD.

Ο Τούρκος σκηνοθέτης και ηθοποιός Νούρι Μπίλγκε Τσεϊλάν (του πρόσφατου "Κάποτε στην Ανατολία") κέρδισε το βραβείο Carosse d'Or, που δίνεται σε τολμηρούς και ανεξάρτητους κινηματογραφιστές.

Δείτε εδώ την πλήρη λίστα με τους νικητές.

Χ.Λ.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Κυριακή 27 Μαΐου

19.15  ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ

20.00 / 23.00 THÉRÈSE DESQUEYROUX (Claude Miller)

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ