ΚΑΝΝΕΣ 2012 / ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι φεμινίστριες ξεσηκώνουν την Κρουαζέτ

2012-05-15 15:32:08

Οι φεμινίστριες ξεσηκώνουν την Κρουαζέτ




Γαλλίδες φεμινίστριες διαμαρτυρήθηκαν έντονα στην εφημερίδα Le Monde λίγο πριν την έναρξη της 65ης διοργάνωσης του φεστιβάλ Καννών, με αφορμή το γεγονός ότι απουσιάζει πλήρως η γυναικεία σκηνοθετική παρουσία από τις 22 ταινίες του Διαγωνιστικού Τμήματος.


Γαλλίδες φεμινίστριες διαμαρτυρήθηκαν έντονα στην εφημερίδα Le Monde λίγο πριν την έναρξη της 65ης διοργάνωσης του φεστιβάλ Καννών, με αφορμή το γεγονός ότι απουσιάζει πλήρως η γυναικεία σκηνοθετική παρουσία από τις 22 ταινίες του Διαγωνιστικού Τμήματος. Όπως δήλωσαν οι φεμινίστριες υπό το όνομα La Barbe (Το Γένι) στο φύλλο του Σαββατοκύριακου: «Και οι 22 ταινίες γράφτηκαν , κατά σύμπτωση, από 22 άντρες. Στα 65 χρόνια που γιορτάζει το φεστιβάλ, τα 63 από αυτά προωθείται ολοφάνερα η αντρική παρουσία, σαρώνοντας κάθε φορά περήφανα τα βραβεία της σκηνοθεσίας».

Όπως έγραψαν, είναι απαράδεκτο να μην διαγωνίζεται καμία γυναίκα σκηνοθέτης για το κορυφαίο βραβείο του Χρυσού Φοίνικα, ενώ συνέχισαν τονίζοντας με μανία ότι και η φετινή διοργάνωση περιέχει ψήγματα γυναικείας παρουσίας στο τμήμα Ένα Κάποιο Βλέμμα, με δυο ταινίες -από ένα σύνολο 17 ταινιών- από τις Γαλλίδες Καθρίν Κορσινί για την ταινία «Three Worlds» και Σιλβί Βερεντέ για το δράμα εποχής «Confession of a Child of the Century», στο οποίο πρωταγωνιστεί η Σάρλοτ Γκαίνσμπουργκ πλάι στον Πιτ Ντόχερτι. Επ΄αυτού μάλιστα πρόσθεσαν ότι στο περσινό φεστιβάλ διαγωνίστηκαν 4 γυναίκες λέγοντας με σαρκασμό πως τέτοιο πλήθος γυναικείων συμμετοχών ξεπέρασε κάθε προηγούμενο.

Από τα σχόλια των γυναικών αυτών δε θα μπορούσε να λείπει το “κατηγορώ” τους στον αντρικό σεξισμό, με αφορμή το γεγονός ότι παρουσιάστρια της τελετής έναρξης θα είναι η Μπερενίς Μπεζό («Τhe Artist»). Στο άρθρο της εφημερίδας διαβάζουμε τα ειρωνικά τους σχόλια : «Ό,τι κι αν κάνουμε, δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε μικρά κορίτσια να πιστέψουν ούτε για μια στιγμή ότι θα μπορούσαν μια μέρα να σκηνοθετήσουν ταινίες και να ανέβουν τα σκαλιά του φεστιβαλικού παλατιού, παρά μόνο τα σκαλιά του παλατιού του πρίγκιπα. Οι γυναίκες άλλωστε ταιριάζουν απόλυτα στο ρόλο της οικοδέσποινας.» Για την ιστορία, η Αυστραλή Τζέιν Κάμπιον είναι η μοναδική γυναίκα σκηνοθέτης που έχει κερδίσει το Χρυσό Φοίνικα, για την ταινία της «Μαθήματα Πιάνου» το 1993.

Σ.Κ.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Κυριακή 27 Μαΐου

19.15  ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ

20.00 / 23.00 THÉRÈSE DESQUEYROUX (Claude Miller)

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ