ΚΑΝΝΕΣ 2012 / ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κάννες 2012 - Κάποιος να τους προσέχει

2012-05-22 12:32:30

Κάννες 2012 - Κάποιος να τους προσέχει




Ποια είναι τα νέα πρόσωπα που ξεχωρίζουμε μέχρι στιγμής στο Φεστιβάλ των Καννών; Από ανήλικες ανζενί και εύθραυστους νεανίες μέχρι εναλλακτικές τραγουδοποιούς και ροκ σταρ έχει φέτος ο μπαξές. Ας ρίξουμε μια ματιά στο νέο αίμα του παγκόσμιου σινεμά.


Ποια είναι τα νέα πρόσωπα που ξεχωρίζουμε μέχρι στιγμής στο Φεστιβάλ των Καννών; Από ανήλικες ανζενί και εύθραυστους νεανίες μέχρι εναλλακτικές τραγουδοποιούς και ροκ σταρ έχει φέτος ο μπαξές. Ας ρίξουμε μια ματιά στο νέο αίμα του παγκόσμιου σινεμά.

Κάρα Χέιγουορντ (“Moonrise Kingdom”)

H πρωταγωνίστρια της νέας κομεντί του Γουές Άντερσον μπορεί να μην είναι εκθαμβωτικά όμορφη αλλά διαθέτει -χωρίς να το αντιλαμβάνεται η ίδια- την αθωότητα και την προστυχιά της επόμενης Λολίτας. Μία ματιά στις φωτογραφίες της από την καθημερινή ζωή και σε εκείνες του ρόλου της Σούζι αποκαλύπτει την μεταμορφωτική ικανότητα της 13χρονης Κάρα, ενώ η ερμηνεία της υπόσχεται πολλά.

Kέιλεμπ Λάντρι Τζόουνς (“Antiviral”)

Ο χλωμός, κοκκινομάλης πρωταγωνιστής της πρώτης ταινίας του Μπράντον -γιου του Ντέιβιντ- Κρόνενμπεργκ θυμίζει περισσότερο καταραμένο ποιητή της ρομαντικής εποχής παρά χολιγουντιανό ζεν πρεμιέ. Κι αν το φουτουριστικό θρίλερ “Antiviral” σφαγιάστηκε (δικαίως) από τους κριτικούς, ο 23χρονος ηθοποιός από το Τέξας επιβίωσε. Η ιδιαίτερη εμφάνισή του σε συνδυασμό με το “βρώμικο” βλέμμα του γράφουν στο φακό, δίνοντας μια απόκοσμη αύρα με κάθε close-up.

Kιουβενζανέ Γουάλις (“Beasts of the Southern Wild”)

Η ψυχή της αριστουργηματικής ταινίας του Μπεν Τσάιτλιν που διαγωνίζεται στο τμήμα Ενα Κάποιο Βλέμμα δεν έχει σπουδάσει ποτέ της υποκριτική ούτε είχε βρεθεί μπροστά από τον φακό μέχρι την εμφάνισή της στην ταινία. Είναι φυσικό: είναι μόλις έξι χρονών. Η εκφραστικότητα και η λεπτότητα της ερμηνείας της εκπλήσσουν και καθηλώνουν τον θεατή, που δεν μπορεί να πάρει τα μάτια του από την οθόνη. Αν πούμε ότι είναι μία από τις καλύτερες παιδικές ερμηνείες όλων των εποχών, θα είναι υπερβολή;

Πιτ Ντόχερτι (“Confessions of a Child of the Century”)

Ο Πιτ είναι παλιά καραβάνα στον χώρο της σόου-μπιζ λόγω της ταραχώδους θητείας του στην ίντι μπάντα των Libertines, αλλά στο “Confessions of a Child of the Century” της Σιλβί Βερέντ κάνει την παρθενική του εμφάνιση στη μεγάλη οθόνη. Η Γαλλίδα σκηνοθέτις του “Στέλλα” διασκευάζει εδώ Αλφρέντ ντε Μισέ και μας δίνει την ευκαρία να θαυμάσουμε τον ενστικτωδώς μπλαζέ Ντόχερτι να βασανίζεται μέσα σε υπέροχες ρεντιγκότες εποχής. Το γεγονός ότι δεν είναι καθόλου κακός φαίνεται να είναι δευτερευούσης σημασίας.

Σοκό (“Augustine”)

H Γαλλίδα τραγουδίστρια της ποπ, nee Στεφανί Σοκολίνσκι, στα 25 της χρόνια έχει ήδη κατακτήσει την ίντι μουσική σκηνή και τώρα βάζει πλώρη για το σινεμά. Στο “Augustine”, που παρουσιάζεται στην Εβδομάδα Κριτικής, ενσαρκώνει την ομότιτλη ηρωίδα, τυλιγμένη σε κοστούμια εποχής και με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση απ’ ότι θα φανταζόταν κανείς!

Σάρα Γκέιντον (“Antiviral”)

Την είδαμε πρόσφατα στην “Επικίνδυνη Μέθοδο” του μπαμπά Κρόνενμπεργκ ως σύζυγο του Καρλ Γιούνγκ. Στο “Antiviral”, του υιού, ενσαρκώνει την καλλονή σταρ Χάνα Γκάιστ, η οποία σε ένα κοντινό μέλλον πουλάει τις ασθένειές της στους πρόθυμους να τις αποκτήσουν φαν της. Μπορεί η Καναδή ηθοποιός να είναι μόνο 25 χρονών, αλλά το πρόσωπό της - που θυμίζει κάτι από Μέριλιν Μονρό - έχει ήδη μπει στις ατζέντες των κορυφαίων σκηνοθετών. Αρκεί βέβαια να την απελευθερώσουν οι Κρόνενμπεργκ, αφού η επόμενη εμφάνισή της είναι στο “Cosmopolis”.

Φαίδρα Βόκαλη

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Κυριακή 27 Μαΐου

19.15  ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ

20.00 / 23.00 THÉRÈSE DESQUEYROUX (Claude Miller)

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ