ΚΑΝΝΕΣ 2012 / ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η επιτροπή των Καννών συστήνεται

2012-05-17 13:41:55

Η επιτροπή των Καννών συστήνεται




Μπορεί χτες το Moonrise Kingdom να ήταν αυτό που μονοπώλησε το ενδιαφέρον στις Κάννες, αλλά οι διοργανωτές έδωσαν την ευκαιρία στους δημοσιογράφους να μιλήσουν στα μέλη της κριτικής επιτροπής, που θα αποφασίσουν ποιος θα είναι ο νικητής του Χρυσού Φοίνικα.


Μπορεί χτες το «Moonrise Kingdom» να ήταν αυτό που μονοπώλησε το ενδιαφέρον στις Κάννες, αλλά οι διοργανωτές έδωσαν την ευκαιρία στους δημοσιογράφους να μιλήσουν στα μέλη της κριτικής επιτροπής, που θα αποφασίσουν ποιος θα είναι ο νικητής του Χρυσού Φοίνικα.

Ο Πρόεδρος, ο Ιταλός σκηνοθέτης Νάνι Μορέτι, ο οποίος έχει κερδίσει Χρυσό Φοίνικα για την ταινία «Το Δωμάτιο του Γιου μου» και βραβείο Σκηνοθεσίας για το «Αγαπημένο Μου Ημερολόγιο», δήλωσε ότι «το σημαντικό είναι να παρακολουθήσουμε όλες τις ταινίες με το ίδιο ενδιαφέρον και τον ίδιο σεβασμό», ενώ πρόσθεσε ότι «πρόκειται να συναντιόμαστε μέρα παρά μέρα για να συζητάμε τις 4 ταινίες που θα έχουμε δει. Θα δούμε 22 ταινίες συνολικά κι είναι σαφές ότι οι οπτικές μας γωνίες θα διαφέρουν. Εγώ θα παίζω το ρόλο του σχολικού επιμελητή!»

Η Γερμανίδα ηθοποιός Ντάιαν Κρούγκερ δήλωσε ενθουσιασμένη : «Είναι μεγάλη μου τιμή να συμμετέχω στην κριτική επιτροπή. Ωστόσο, δε μπορώ παρά να νιώθω αμηχανία καθώς θαυμάζω όλα τα μέλη της Επιτροπής. Η καριέρα μου ξεκίνησε εδώ, στις Κάννες, και γι αυτό τρέφω ιδιαίτερη αγάπη προς αυτό το Φεστιβάλ.»

Ο Σκωτσέζος ηθοποιός Γιούαν Μακ Γκρέγκορ, που ως γνωστόν αγαπά πολύ τις μικρές ταινίες, μίλησε για τη σπουδαιότητα του φεστιβάλ λέγοντας ότι «το Φεστιβάλ Καννών είναι μια καταπληκτική ευκαιρία για επαγγελματίες κινηματογραφιστές, όπου οι ταινίες τους τίθενται στο επίκεντρο γρηγορότερα από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο. Είναι, επίσης, ένα ξεχωριστό μέρος για την ανάδειξη νέων ταλέντων. Χαίρομαι με το ρόλο μου ως μέλος της Επιτροπής».

Το έτερο μέλος της Κριτικής Επιτροπής, ο ελληνικής καταγωγής σκηνοθέτης Αλεξάντερ Πέιν, που κέρδισε Όσκαρ Σεναρίου με τους «Απόγονους», δήλωσε με συντομία: «Πιστεύω ότι οι τελετές απονομής βραβείων είναι χρήσιμες και πρέπει να αντιμετωπίζονται ευχάριστα, σαν αστείο. Είναι μεγάλο κατόρθωμα για έναν σκηνοθέτη και μόνο το να ανήκει η ταινία του στην Επίσημη Επιλογή.»

Φυσικά, το μέλος της Επιτροπής που έχει συζητηθεί πιο πολύ από οποιονδήποτε είναι ο Ζαν Πολ Γκοτιέ. Ο Γάλλος σχεδιαστής μόδας, γνωστός σινεφίλ, ενδέχεται να φέρει ένα πιο γήινο και μαλακό αέρα στις αποφάσεις της Κριτικής Επιτροπής, αν αυτή είναι ιδιαίτερα αυστηρή. «Είμαι ένας καθημερινός θεατής. Ελπίζω αυτά που θα δω να με εκπλήξουν και να με συγκινήσουν. Το ότι βρίσκομαι σήμερα στο χώρο της μόδας το οφείλω στον κόσμο του κινηματογράφου, καθώς ένα φιλμ του Τζιν Μπέκερ ήταν αυτό που με έκανε να θέλω να ασχοληθώ με τη βιομηχανία της υψηλής ραπτικής. Η παιδική μου ηλικία στιγματίστηκε από γαλλικές και γερμανικές ταινίες, από τους Φασμπίντερ, Αντονιόνι και άλλους. Το “Rocky Horror Picture Show” είναι το αγαπημένο μου φιλμ πριν κοιμηθώ».

Σ.Κ.

Loading the player ...
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Κυριακή 27 Μαΐου

19.15  ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ

20.00 / 23.00 THÉRÈSE DESQUEYROUX (Claude Miller)

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ