ΚΑΝΝΕΣ 2012 / ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ένας Ιταλός πάει Κάννες (με βέσπα)

Ο Νάνι Μορέτι πρόεδρος του φετινού φεστιβάλ

2012-01-20 11:52:52

Ένας Ιταλός πάει Κάννες (με βέσπα)




Ο Ιταλός ηθοποιός, σεναριογράφος και σκηνοθέτης θα είναι επικεφαλής της ομάδας που θα αποφασίσει την τύχη του Χρυσού Φοίνικα στο επόμενο φεστιβάλ.


Τη θέση του προέδρου της κριτικής επιτροπής του επόμενου φεστιβάλ Καννών θα έχει την τιμή να κρατήσει ο Νάνι Μορέτι, τον ηθοποιό, σεναριογράφο και σκηνοθέτη σε ταινίες όπως «Το Δωμάτιο του Γιου» και «Αγαπητό Ημερολόγιο».

Είναι μια απόφαση που μοιάζει απολύτως ταιριαστή, αφού ο Μορέτι είναι ένα από τα αγαπημένα παιδιά του συγκεκριμένου φεστιβάλ, το οποίο συνήθως επιλέγει τις ταινίες του (έξι τον αριθμό!) - ακόμα και η μάλλον μέτρια, τουλάχιστον σε σχέση με τις ζουμερές προσδοκίες, περσινή ταινία του, «Έχουμε Πάπα», έκανε το διεθνές της ντεμπούτο εκεί, παρόλο που μάλλον απέτυχε να δημιουργήσει εντύπωση δίπλα στις πιο δυνατές ταινίες του διαγωνιστικού.

Από την άλλη, μια τέτοια θέση ταιριάζει γάντι σε έναν τόσο σινεφίλ κινηματογραφιστή, ο οποίος σίγουρα θα φέρει τις πολιτικοποιημένες του απόψεις στο τραπέζι των αποφάσεων (όπως και ο Σον Πεν μερικά χρόνια πριν), ακόμα κι αν το τελευταίο καιρό το έργο του να μοιάζει να έχει χάσει κάτι από το άγγιγμά του.

O Νάνι Μορέτι μίλησε για «πραγματική χαρά, τιμή και μια τρομερή ευθύνη να προεδρεύσω της κριτικής επιτροπής του πιο σημαντικού κινηματογραφικού φεστιβάλ στον κόσμο, ένα φεστιβάλ που πραγματοποιείται σε μια χώρα που αντιμετωπίζει το σινεμά με ενδιαφέρον και σεβασμό. Σαν σκηνοθέτης ήμουν πολύ συγκινημένος όταν οι ταινίες μου παρουσιάστηκαν στο φεστιβάλ Καννών, και έχω πολύ ευτυχισμένες αναμνήσεις από την εμπειρία μου ως μέλους της επιτροπής παλιότερα και από την όλη προσοχή και το πάθος που ήταν κομμάτι της συζήτησης. Σαν θεατής ευτυχώς έχω την ίδια περιέργεια που είχα στη νιότη μου και έτσι είναι μεγάλη τιμή για μένα να ξεκινήσω αυτό το ταξίδι στον κόσμο του σύγχρονου κινηματογράφου.»

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος του φεστιβάλ, Ζιλ Ζακόμπ, σχολίασε σχετικά με την επιλογή: «Όταν αποφασίσαμε να προβάλλουμε το “Ecce Bombo” (ταινία Super 8!) στο διαγωνιστικό, όταν πρωτοέφτασα στο φεστιβάλ το 1978, ήταν επειδή είχα ένα προαίσθημα ότι ο Νάνι Μορέτι θα γινόταν 'Ο' Νάνι Μορέτι. Αυτό έχει γίνει λοιπόν, και αισθάνομαι τόσο ικανοποιημένος που είχαμε μια τόσο μακρά και ζεστή συνεργασία.»

Το φεστιβάλ των Καννών θα πραγματοποιηθεί από τις 16 μέχρι τις 27 Μαΐου.

Χ.Λ.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Κυριακή 27 Μαΐου

19.15  ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ

20.00 / 23.00 THÉRÈSE DESQUEYROUX (Claude Miller)

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ