ΚΑΝΝΕΣ 2012 / ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δίχασε η "πρώιμη" λίστα με τις ταινίες των Καννών

2012-04-03 13:31:53

Δίχασε η  πρώιμη  λίστα με τις ταινίες των Καννών




Πρωταπριλιάτικο αστείο, κακόβουλη παρέμβαση, ή απλώς buzz;


Η Άνοιξη ανοίγει την όρεξη για αστεία, αλλά ποτέ δεν μπορεί να είναι κανείς σίγουρος. Από χθες έχει ανάψει μια αντιδικία για το πόσο «αυθεντική» είναι η λίστα των ταινιών που θα διαγωνιστούν στις Κάννες η οποία υποτίθεται ότι ανέβηκε στο επίσημο site του φεστιβάλ για περίπου 3 λεπτά και αποσύρθηκε. Όλα αυτά τα μετέδωσε πρώτο το γαλλικό μπλογκ του Φεστιβάλ (Blog du Festival de Cannes) με χιλιάδες followers στο Twitter να ανα-τιτιβίζουν την είδηση.

Γενικά οι διαρροές δε μας αρέσουν, αλλά ειδικά στην περίπτωση των Καννών, όποιος τολμά να στερήσει από τους φαν δυο εβδομάδες συζήτησης (19 Απριλίου η επίσημη ανακοίνωση στην καθιερωμένη Συνέντευξη Τύπου) γύρω από τις ταινίες που θα συμπεριληφθούν τελικά στο διαγωνιστικό, θέλει κρέμασμα!

Πάντως το πρώτο (μάλλον σαστισμένο) σχόλιο από την Κριστίν Εμέ του γραφείου Τύπου χαρακτήριζε τη λίστα «πρωταπριλιάτικη φάρσα» (poisson d’ Avril όπως λένε οι Γάλλοι, από την παιδική συνήθεια να καρφιτσώνουν χάρτινα ψαράκια στις πλάτες των φίλων), ενώ το timing μάλλον είναι ύποπτο.

Ο Τιερί Φρεμό διέλυσε αργότερα και τις τελευταίες αμφιβολίες: "Δεν υπήρξε καμία διαρροή. Η λίστα δεν έχει ακόμα καταρτιστεί. Μην την ψάχνετε. Είναι μέσα στο μυαλό μου!" είπε ο ισχυρός άνδρας του Φεστιβάλ, ενώ δεν έδειξε να εκτιμά το χιούμορ της "φάρσας": "Όλα αυτά είναι απαίσια ψέματα. Η διοργάνωση των Καννών διέπεται από κάποιους θεσμικούς κανόνες που πρέπει να γίνονται σεβαστοί. Όσοι  δεν τους σέβονται δεν έχουν θέση στο Φεστιβάλ" συμπλήρωσε, εμφανώς ενοχλημένος, καθώς μερίδα του ηλεκτρονικού κυρίως Τύπου ήδη αναμετέδιδε τη λίστα ως "διαρροή".

Λογικό. Τα μέλη της επιτροπής κατά παράδοση δεν έχουν τελειώσει την αξιολόγηση των screenings τόσο νωρίς, ενώ, παρά την αληθοφάνειά της, η fake λίστα είχε κάποια «σκοτεινά» σημεία: υποτίθεται ότι ταινίες σαν την καινούργια του περσινού νικητή Τέρενς Μάλικ και το «The Master» του Πολ Τόμας Άντερσον δε θα προλάβαιναν τελικά τη γιορτή της Κρουαζέτ, αναφέρονται παρόλα αυτά στις ταινίες του διαγωνιστικού. Κι αν αυτό δεν είναι και τόσο ενδεικτικό της μη αυθεντικότητας, η εναρκτήρια ταινία του Γουές Άντερσον «Moonrise Kingdom» είναι στη λίστα με τις 24 ταινίες, ενώ το φερόμενο ως σίγουρη συμμετοχή «Στο Δρόμο» του Βάκτερ Σάλες δεν αναφέρεται επίσημα, όπως και οι δουλειές δημιουργών όπως οι Χάνεκε, Κιαροστάμι, Γούντι Άλεν και Κεν Λόουτς που θεωρούσαμε ότι θα δηλώσουν «παρών» στο Φεστιβάλ. Όλα αυτά δεν έχουν πια τόση σημασία, πάντως Κρόνενμπεργκ, Παρκ Τσαν Γουκ, Μανοέλ ντε Ολιβέιρα, Βαλερί Ντονζελί, Ξαβιέ Ντολάν, αλλά και Ντέρεκ Σίανφρανς βγάζουν σύμφωνα με τη «ψευτολίστα» εισιτήριο για Κυανή Ακτή.

Σε κάθε περίπτωση, κάποιες από τις ταινίες που μάλλον θα ανακοινωθούν στις 19 του μήνα, βρίσκονται μέσα σε αυτήν τη λίστα κι όποιος την κατάρτισε κατάφερε πάντως να κάνει τους πάντες να αναρωτιούνται.

Προτιμούμε να περιμένουμε και να σχολιάσουμε τις επίσημες επιλογές του φεστιβάλ, αλλά κρατήστε (ως οδηγό ή ως παιχνίδι) τους παρακάτω τίτλους: Apres la Bataille του Γιουσρί Νασραλάχ, Big House του Ματέο Γκαρόνε, Cosmopolis του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ, De Rouille et D' Os του Ζακ Οντιάρ, Elefante Bianco του Πάμπλο Τραπέρο, Le Grand Soir των Γκουστάβ Κερβέρν και Μπενουά Ντελεπίν, The Burial του Τέρενς Μάλικ, Il est Difficile D' Etre Un Dieu του Αλεξέι Γκερμάν, In Another Country του Χονγκ Σανγκσού, The Land of Hope του Σόνο Σιον, A Liar's Autobiography: The True Story of Monty Python' Graham Chapman των Μπιλ Τζόουνς, Τζεφ Σίμπσον και Μπεν Τίμλετ, Gebo et l' Ombre του Μανοέλ ντε Ολιβέιρα, Main Dans La Main της Βαλερί Ντοζελί, The Master του Πολ Τόμας Αντερσον, Mishima του Κότζι Γουακαμάτσου, Moonrise Kingdom του Γουες Αντερσον, Laurence Anyways του Ξαβιέ Ντολάν,  Piazza Fontana του Μάρκο Τούλιο Τζιορντάνα, The Place Beyond the Pines του Ντέρεκ Σιανφράνς Provisoriu του Κριστιάν Μουντζίου, Rhinos Season του Μπαχμάν Γκομπαντί, Stoker του Παρκ Τσαν Γουκ, Νο του Πάμπλο Λαρέν, A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence του Ρόι Αντερσον. 

Α.Ν

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Κυριακή 27 Μαΐου

19.15  ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ

20.00 / 23.00 THÉRÈSE DESQUEYROUX (Claude Miller)

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ