ΚΑΝΝΕΣ 2011 / ΤΑΙΝΙΕΣ

Πειρατές: μια απ' τα ίδια

2011-05-14 16:45:08

Πειρατές: μια απ' τα ίδια




Χλιαρές ήταν οι αντιδράσεις στην πρώτη δημοσιογραφική προβολή που έγινε εδώ στις Κάννες το Σάββατο 8.30 το πρωί...


Χλιαρές ήταν οι αντιδράσεις στην πρώτη δημοσιογραφική προβολή της ταινίας "Πειρατές της Kαραϊβικής: Σε Άγνωστα Νερά" που έγινε εδώ στις Κάννες, 8.30 το πρωί του Σαββάτου. Δυόμιση χιλιάδες αγουροξυπνημένοι θεατές, οι περισσότεροι δημοσιογράφοι, περίμεναν να δουν κάτι καινούριο, σε γενικές γραμμές όμως απογοητεύτηκαν: επανάληψη όλων των γνωστών στερεοτύπων της σειράς, μάλλον αδύναμες οι σκηνές δράσης, και μέτριο το αποτέλεσμα του 3D.

Έχω την αίσθηση ωστόσο ότι οι φαν δεν θα ενοχληθούν από αυτές τις λεπτομέρειες κι ούτε θα πολύασχοληθούν με τις αρνητικές κριτικές- οι «Πειρατές» εξάλλου και ο Σπάροου ποτέ δεν στηρίχτηκαν στους κριτικούς και στις αναλύσεις τους.

Ο υποψήφιος για Όσκαρ και ειδικευμένος στα μιούζικαλ («Σικάγο», «Εννέα») σκηνοθέτης Ρομπ Μάρσαλ που αντικατέστησε τον Γκορ Βερμπίνσκι των τριών προηγούμενων ταινιών της σειράς, δεν κατάφερε να φέρει κάτι καινούριο στο διάσημο κινηματογραφικό φραντσάιζ, ενώ η απουσία της Κίρα Νάιτλι και του Ορλάντο Μπλουμ είναι αισθητή. Αντίθετα, πολύ καλή είναι η Πενέλοπε Κρουζ, η οποία μαζί με τον Τζόνι Ντεπ αναπληρώνουν το κενό και δημιουργούν ένα καινούριο, εντυπωσιακό ντουέτο.

Η αλήθεια είναι βέβαια ότι σκοπός του Μάρσαλ ήταν να εκτελέσει κατά γράμμα την συνταγή του παραγωγού Τζέρι Μπρουκχάιμερ, ο οποίος είναι και ο πραγματικός δημιουργός των «Πειρατών». Δεν υπάρχει, γι αυτόν, «σκηνοθετικό όραμα» και άλλα τέτοια «καλλιτεχνικά παράξενα», αφού οι «Πειρατές» ήταν πάντα μια καλοκουρδισμένη μηχανή απλής και ανώδυνης νεανικής διασκέδασης και, κυρίως, ένας πακτωλός δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Αμέσως μετά την πρώτη προβολή όλοι οι συντελεστές της ταινίας έδωσαν συνέντευξη Τύπου στο Παλέ του Φεστιβάλ, ανταλλάσοντας βαρετά κομπλιμέντα ο ένας για τον άλλο και επιβεβαιώνοντας ότι η μεταξύ τους συνεργασία ήταν «στην πραγματικότητα ένα δώρο» (ο Τζόνι Ντεπ για την Πενέλοπε Κουζ).

Οφείλω παρόλα αυτά να ομολογήσω ότι ο Ντεπ ήταν, όπως πάντα, απολαυστικότατος χαρακτηρίζοντας τον ήρωα που υποδύεται ως έναν «περίεργο συνδυασμό ενός ροκ σταρ του 18ου αιώνα, που μοιάζει με τον Κιθ Ρίτσαρντς, και του Πέπε λε Πιου, ενός πολύ ρομαντικού κουναβιού», ενώ πρόσθεσε ότι «ένας καλός πειρατής χαρακτηρίζεται από άγνοια και επιμονή.» Αποκάλυψε επίσης ότι συχνά δοκιμάζει τους χαρακτήρες που υποδύεται στα παιδιά του παίζοντας συνεχώς με διαφορετικές φωνές. Κάποια μέρα όμως η κόρη του απηύδησε και του φώναξε «Ε, λοιπόν φτάνει πια! Σταμάτα! Είναι αυστηροί κριτές τα παιδιά μου» συνέχισε «φοβάμαι όμως ότι κάποια στιγμή θα με απολύσουν».

Μια ενδιαφέρουσα αποκάλυψη έκανε και ο Ρομπ Μάρσαλ: ότι η Πενέλοπε Κρουζ δεν μπόρεσε να γυρίσει τις δύσκολες σκηνές της λόγω εγκυμοσύνης (ο γιός που απέκτησε με τον Χαβιέ Μπερδέμ είναι ήδη πέντε μηνών) κι έτσι αντικαταστάθηκε από την αδελφή της την Μόνικα Κρουζ.

Οι πολύ φανατικοί θεατές της σειράς, αυτοί που μετρούν τις ώρες μέχρι την έξοδο της ταινίας την επομένη Πέμπτη 19 Μαΐου, μάλλον δε θα απογοητευτούν. Η συνταγή που λάτρεψαν από το 2003 που έκαναν την εμφάνισή τους οι «Πειρατές» λειτουργεί μια χαρά. Σίγουρα όμως δε πρόκειται και να ενθουσιαστούν αφού οι επαναλήψεις είναι έντονες.

Ορέστης Ανδρεαδάκης

Loading the player ...
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ