ΚΑΝΝΕΣ 2011 / ΤΑΙΝΙΕΣ

Ένα παιδί μετράει τις πληγές του

2011-05-15 14:52:04

Ένα παιδί μετράει τις πληγές του




Καθώς το Φεστιβάλ μπαίνει στη δεύτερη εβδομάδα του, ένα πολύ ιδιαίτερο θέμα αναδύεται ως κοινή προβληματική σε πολλές (και εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους) ταινίες...


Καθώς το Φεστιβάλ μπαίνει στη δεύτερη εβδομάδα του, ένα πολύ ιδιαίτερο θέμα αναδύεται ως κοινή προβληματική σε πολλές (και εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους) ταινίες του επίσημου προγράμματος: η παιδική ηλικία μοιάζει να είναι στο επίκεντρο και μάλιστα στην πιο σκληρή εκδοχή της.

Στο «Πρέπει να μιλήσουμε για τον Κέβιν» («We Need to Talk About Kevin») της Λιν Ράμσεϊ, μια μητέρα προσπαθεί να καταλάβει γιατί ο έφηβος γιος της έγινε δολοφόνος, κοιτάζοντας πίσω στην παιδική του ηλικία. Σε διαφορετικό, αλλά εξίσου άγριο κλίμα, το «Παιδί με το Ποδήλατο» («le Gamin Au Velo») των Νταρντέν, ακολουθεί έναν βασανισμένο πιτσιρικά, που προσπαθεί να αντιμετωπίσει μια εντελώς κυριολεκτική απόρριψη από τον ανεύθυνο πατέρα του.

Δύο ακόμη ταινίες ωστόσο, πολύ πιο ειδικού ενδιαφέροντος έχουν τα παιδιά ως πρωταγωνιστές: το «Πολίς» («Polisse») της Μαϊγουέν και το «Μάικλ» («Michael») του Μάρκους Σλάιντσερ καταπιάνονται με το πολύ ευαίσθητο θέμα της παιδεραστίας. Στην τρίτη ταινία της νεαρής Γαλλίδας, που βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα, παρακολουθούμε την καθημερινότητα μιας ομάδας ανθρώπων οι οποίοι δουλεύουν στην Υπηρεσία Προστασίας Παιδιού του Παρισιού. Βιασμοί, ενδο-οικογενειακές παρενοχλήσεις και πολλή αρρώστια ξεφορτώνονται καθημερινά πίσω από κλειστές πόρτες σε παιδιά, που δεν ξέρουν πώς να αντιδράσουν. Το «Πολίς» προσφέρει μια τραχιά και ακριβή, αλλά ταυτόχρονα πολύ τρυφερή, ματιά πάνω σε ένα ζήτημα ταμπού.

Το ακριβώς αντίθετο μπορεί να ειπωθεί για το «Μάικλ», το οποίο είναι επίσης βασισμένο σε πραγματική ιστορία και καταγράφει τα έργα και τις ημέρες ενός παιδόφιλου, ο οποίος ζει μία φαινομενικά κανονική ζωή, ενώ στο υπόγειό του έχει φυλακισμένο ένα 8χρονο αγόρι. Υιοθετώντας ένα ψυχρό, σχεδόν κλινικό, βλέμμα, σαφέστατα εμπνευσμένο από τον Χάνεκε, ο Σλάιντσερ παρουσιάζει αυτή την τόσο άρρωστη ιστορία χωρίς περαιτέρω σχολιασμό ή ηθικές κρίσεις.

Φαίδρα Βόκαλη

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ