ΚΑΝΝΕΣ 2011 / ΤΑΙΝΙΕΣ

Ανήσυχος Γκας Βαν Σαντ

2011-05-13 09:41:19

Ανήσυχος Γκας Βαν Σαντ




Πρεμιέρα και για το «Ανήσυχοι» («Restless») του Γκας Βαν Σαντ, την φετινή απόπειρα του ανεξάρτητου δημιουργού σε μια στουντιακή και περισσότερο συμβατική παραγωγή...


Πρεμιέρα και για το «Ανήσυχοι» («Restless») του Γκας Βαν Σαντ, την φετινή απόπειρα του ανεξάρτητου δημιουργού σε μια στουντιακή και περισσότερο συμβατική παραγωγή, που αντί να διαθέτει κάτι από την ανησυχία του τίτλου, λιμνάζει περισσότερο σε γνώριμα και στάσιμα νερά. Η κάμερα ακολουθεί τον «περίεργο» Ίνοκ (Χένρι Χόπερ), ο οποίος - αν δεν το καταλάβατε ακόμη από το όνομα - είναι ένα παράξενο παλικαράκι με παλιομοδίτικο ντύσιμο, συναισθηματικά μπαγκάζια και μια εμμονή με τον θάνατο. Καθώς συχνάζει σε κηδείες για να ικανοποιεί την εν λόγω περιέργειά του, κάποια στιγμή γνωρίζει ετοιμοθάνατη καρκινοπαθή (Μία Γουασικόβσκα), ερωτεύονται κεραυνοβόλα και ζουν με τον ενθουσιασμό της νιότης το αίσθημά τους - το οποίο όμως έχει προκαθορισμένη ημερομηνία λήξης.

Αν κάποιος γνωρίζει πώς να διεισδύει με διακριτικότητα στον μυστηριώδη και εσωστρεφή κόσμο των εφήβων, αυτός είναι σίγουρα ο Γκας Βαν Σαντ, και το έχει αποδείξει πολλάκις στο παρελθόν, με τον «Ελέφαντα» και το «Παρανόιντ Παρκ» να αποτελούν μερικά μόνο παραδείγματα. Αυτή τη φορά, ωστόσο, η προσέγγισή του μοιάζει εντελώς επιδερμική και οι αντισυμβατικοί χαρακτήρες βγαλμένοι από κάποια κομεντί του Γουες Άντερσον, χωρίς όμως τη ραφιναρισμένη φινέτσα με την οποία τους ενδύει ο τελευταίος. Προσπαθώντας να συνδυάσει κάτι από το «Χάρολντ και Μοντ», το «Love Story» και το quirky στοιχείο των σύγχρονων indie ταινιών, καταλήγει με ένα βαρετό φιλμ, το οποίο πατάει όλα τα κατάλληλα κουμπιά για να φέρει τα δάκρυα στα μάτια, είναι όμως τόσο άψογα υπολογισμένο, που σταματάει να είναι αληθινό. Ο Χένρι Χόπερ έχει κάτι από το βλέμα του πατέρα του σε νεαρή ηλικία ενώ ακόμη και η πάντα εξαιρετική Γουασικόβσκα δεν κατορθώνει να δώσει ζωή στον χαρακτήρα της -του οποίου το όνομα ποτέ δεν μαθαίνουμε. Από την άλλη, με τον Ρον Χάουαρντ στην παραγωγή, δε θα έπρεπε να περιμένουμε πολύ περισσότερα.

Φαίδρα Βόκαλη

Loading the player ...
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ