ΚΑΝΝΕΣ 2011 / ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στις Κάννες ο Ρασούλοφ!

2011-05-18 12:12:53

Στις Κάννες ο Ρασούλοφ!




Στις Κάννες ταξιδεύει ο Μοχάμεντ Ρασούλοφ, ο Ιρανός σκηνοθέτης που μαζί με τον Τζαφάρ Παναχί καταδικάστηκε σε 6ετή φυλάκιση για εχθρική προς το κράτος προπαγάνδα.


Στις Κάννες ταξιδεύει ο Μοχάμεντ Ρασούλοφ, ο Ιρανός σκηνοθέτης που μαζί με τον Τζαφάρ Παναχί καταδικάστηκε σε 6ετή φυλάκιση για εχθρική προς το κράτος προπαγάνδα. Ο Ρασούλοφ, του οποίου η ταινία «Στο επανιδείν» προβλήθηκε στην αρχή του Φεστιβάλ, έλαβε άδεια από τις αρχές για να ταξιδεύσει, παρά τον κατ' οίκον περιορισμό που του είχε επιδικαστεί.

Ο ίδιος όπως και ο Παναχί εφεσίβαλαν τη δικαστική απόφαση και αφέθηκαν ελεύθεροι υπό περιορισμούς. Όπως ανακοίνωσε ο δικηγόρος του, ο Ρασούλοφ φθάνει στην ξακουστή 'Κρουαζέτ', μετά την άρση της απαγόρευσης εξόδου του από το Ιράν: «Ευτυχώς οι πολιτιστικές και οι επίσημες αρχές αποφάσισαν να άρουν τα εμπόδια που δεν επέτρεπαν στο σκηνοθέτη να ταξιδέψει ως το φεστιβάλ» δήλωσε στο ιρανικό πρακτορείο Isna.

Στην ταινία του «Στο Επανιδείν» ο Ρασούλοφ παρακολουθεί μια νεαρή δικηγόρο στην Τεχεράνη, η οποία αγωνίζεται να εξασφαλίσει μία βίζα που θα της επιτρέψει να εγκαταλείψει τη χώρα. Ευκαιρία λοιπόν για το σκηνοθέτη να αποτυπώσει τη σύγχρονη πραγματικότητα της χώρας, να σχολιάσει την καθημερινή ζωή των γυναικών, την καταπίεση, τον περιορισμό και την ασφυξία του καθεστώτος. Παρόλο που η ταινία ήδη προβλήθηκε στο φεστιβάλ, η είδηση ότι ο Ρασούλοφ δίνει το «παρών» στην Κρουαζέτ χαιρετίζεται με ενθουσιασμό από τους κινηματογραφιστές. Α.Ν

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ