ΚΑΝΝΕΣ 2011 / ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πένα δυνατότερη απ' την κρίση

2011-05-11 23:31:25

Πένα δυνατότερη απ' την κρίση




Ο Τοντ Μακάρθι (Todd McCarthy) υπήρξε ένας από τους μακροβιότερους και έγκριτους κριτικούς του Variety, θητεία που όμως δε φάνηκε να βαραίνει στην απόφαση της έκδοσης να τον απολύσει πέρυσι...


Ο Τοντ Μακάρθι (Todd McCarthy) υπήρξε ένας από τους μακροβιότερους και έγκριτους κριτικούς του Variety, θητεία που όμως δε φάνηκε να βαραίνει στην απόφαση της έκδοσης να τον απολύσει πέρυσι τον Μάρτιο στο πλαίσιο γενικών περικοπών, οι οποίες προφανώς δεν άφησαν ανεπηρέαστο κανέναν τομέα σ’ οποιοδήποτε κλιμάκιο της βιομηχανίας. Λίγους μήνες αργότερα όμως, ο Μακάρθι προσλήφθηκε ως επικεφαλής κριτικός στο The Hollywood Reporter, όπου με αφορμή το 64ο φεστιβάλ Καννών μίλησε για το παρελθόν και το παρόν της διοργάνωσης.

Θυμήθηκε την πρώτη του επίσκεψη στο φεστιβάλ, όντας ακόμη φοιτητής στο Στάνφορντ το 1970, όταν είχε έρθει με διαπίστευση που του είχε παραχωρήσει το Rolling Stone, χωρίς όμως επαγγελματική υποχρέωση προς αυτό. Αντιθέτως, ο Μακάρθι κάλυψε το φεστιβάλ για τη φοιτητική εφημερίδα του πανεπιστημίου του, ενώ μία από τις ισχυρότερες αναμνήσεις εκείνης της χρονιάς παραμένει η συνάντησή του με τον Ρόμπερτ Όλτμαν.

Ανάμεσα στις ταινίες που θεωρεί περισσότερο ενδιαφέρουσες στη φετινή διοργάνωση, βρίσκονται το «The tree of life» του Τέρενς Μάλικ, το γαλλικό βωβό «The artist» του Μισέλ Χαζαναβίσιους, καθώς επίσης η «Μελαγχολία» του Λαρς Φον Τρίερ και το «Drive» του Νίκολας Βίντινγκ Ρεφν.

Ερωτώμενος να προβλέψει τον χαρακτήρα της προεδρίας του Ρόμπερτ Ντε Νίρο στη φετινή κριτική επιτροπή του επίσημου διαγωνιστικού, απάντησε ότι στο παρελθόν σημαντικό ρόλο έπαιξε η επιβλητικότητα του προέδρου, και ανέφερε ως ενδεικτικά παραδείγματα τον Ρόμπερτ Όλτμαν και τον Ρομάν Πολάνσκι ο οποίος το 1991 κατάφερε να επιβάλει στα υπόλοιπα μέλη την προτίμησή του για το «Μπάρτον Φίνκ». Σχετικά με τον Ντε Νίρο, υπογράμμισε τους ‘φίλους’ του στην επιτροπή, όπως η Ούμα Θέρμαν, κι ότι πιθανώς η υποκριτική να επηρεάσει την απόφαση της επιτροπής περισσότερο από άλλες φορές, εφόσον έχει επικεφαλής έναν ηθοποιό αντί έναν σκηνοθέτη όπως συνήθως.

Νίκος Τσαγκαράκης

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ