ΚΑΝΝΕΣ 2011 / ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι «παράνομες» ταινίες των Καννών

2011-05-08 23:25:37

Οι «παράνομες» ταινίες των Καννών




Οι νέες ταινίες των Τζαφάρ Παναχί και Μοχάμεντ Ρασούλοφ, των Ιρανών σκηνοθετών που καταδικάστηκαν σε έξι χρόνια φυλάκισης από το ιρανικό καθεστώς εξαιτίας των πολιτικών τους πεποιθήσεων, θα πάρουν μέρος στο επίσημο πρόγραμμα του φεστιβάλ Καννών.


Οι νέες ταινίες των Τζαφάρ Παναχί και Μοχάμεντ Ρασούλοφ, των Ιρανών σκηνοθετών που καταδικάστηκαν σε έξι χρόνια φυλάκισης από το ιρανικό καθεστώς εξαιτίας των πολιτικών τους πεποιθήσεων, θα πάρουν μέρος στο επίσημο πρόγραμμα του φεστιβάλ Καννών. Σύμφωνα με ανακοίνωση των διοργανωτών, και οι δύο ταινίες έγιναν «σε ημι-λαθραίες συνθήκες» και ταξίδεψαν κρυφά στο φεστιβάλ. Στους δύο σκηνοθέτες, εκτός από την ποινή φυλάκισης, έχει επιβληθεί 20χρονη απαγόρευση να γυρίσουν ταινία, να ταξιδέψουν στο εξωτερικό ή να δώσουν συνεντεύξεις. Έχουν πάντως ασκήσει έφεση, η οποία δεν έχει εκδικαστεί ακόμη.

Το «Good bye» του Ρασούλοφ (φωτογραφία) αφηγείται την ιστορία μίας νεαρής δικηγόρου στην Τεχεράνη που προσπαθεί απελπισμένα να εξασφαλίσει βίζα για να φύγει από τη χώρα (βασισμένη στην εμπειρία του σκηνοθέτη που επιχείρησε το ίδιο τον περασμένο χειμώνα) και θα παρουσιαστεί στο τμήμα «Ένα κάποιο βλέμμα» στις 13 Μαΐου. Το «This is not a film» του Παναχί (με συν-σκηνοθέτη τον Μοτζταμπά Μιρταχμάς), ένα ντοκιμαντέρ που απεικονίζει μια μέρα στη ζωή του πρώτου, ενώ αυτός αναμένει για μήνες την έκβαση της υπόθεσης, και δείχνει την κατάσταση του σημερινού σινεμά στο Ιράν, θα προβληθεί σε ειδική προβολή του διαγωνιστικού τμήματος στις 20 Μαΐου.

Σε γράμμα του στο φεστιβάλ, ο Τζαφάρ Παναχί δήλωσε: «Η πραγματικότητα τού να είμαστε ζωντανοί και το όνειρο τού να κρατήσουμε το σινεμά ζωντανό μάς έδωσαν το κίνητρο να ξεπεράσουμε τα υπάρχοντα όρια στον ιρανικό κινηματογράφο. Τα προβλήματά μας είναι ταυτόχρονα τα προσόντα μας. Το ότι καταλάβαμε αυτό το υποσχόμενο παράδοξο μάς βοήθησε να μην χάσουμε την ελπίδα μας και να μπορέσουμε να συνεχίσουμε, αφού πιστεύαμε ότι οπουδήποτε στον κόσμο και να ζούμε, θα αντιμετωπίσουμε προβλήματα, μεγάλα ή μικρά. Είναι όμως καθήκον μας να μην ηττηθούμε και να βρούμε λύσεις».

Ο πρόεδρος του φεστιβάλ Καννών, Ζιλ Ζακόμπ και ο γενικός εκπρόσωπος, Τιερί Φρεμό, δήλωσαν ότι «η ταινία του Μοχάμεντ Ρασούλοφ και οι συνθήκες υπό τις οποίες έγινε, και το ‘ημερολόγιο’ του Τζαφάρ Παναχί για τις ημέρες που δεν του επετράπη να δουλέψει ως καλλιτέχνης, και μόνο χάρη στην ύπαρξή τους είναι μία πράξη αντίστασης ενάντια στη δικαστική απόφαση που τους πλήττει. Το ότι τις έστειλαν στις Κάννες την ίδια στιγμή, την ίδια χρονιά που αντιμετωπίζουν την ίδια μοίρα, είναι μια πράξη κουράγιου και ένα εκπληκτικό καλλιτεχνικό μήνυμα. Οι Κάννες είναι ένα διεθνές ίδρυμα που τους προστατεύει. Επαγγελματίες του κινηματογράφου από όλο τον κόσμο θα μαζευτούν στη Κρουαζέτ και είμαστε σίγουροι ότι θα ενωθούν σε μια προφανή κοινότητα αλληλεγγύης».

Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ ο Παναχί θα βραβευτεί επίσης με τη Χρυσή Άμαξα από τη Γαλλική Εταιρεία Σκηνοθετών Κινηματογράφου στο πλαίσιο του Δεκαπενθήμερου Σκηνοθετών, ενώ θα προβληθεί η ταινία του από το 2005, «Offside», την οποία μπορείτε να βρείτε στο τεύχος του περιοδικού ΣΙΝΕΜΑ που κυκλοφορεί.

Το περιοδικό ΣΙΝΕΜΑ εδώ και μήνες υποστηρίζει τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας να βοηθήσει τους δύο καλλιτέχνες και σας καλεί να υπογράψετε το σχετικό γράμμα, το οποίο μπορείτε να βρείτε εδώ. Χ.Λ.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ