ΚΑΝΝΕΣ 2011 / ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κλασικές ταινίες στις Κάννες

2011-04-27 10:20:21

Κλασικές ταινίες στις Κάννες




Το «Κουρδιστό Πορτοκάλι» (1971) του Στάνλεϊ Κιούμπρικ, το «Ταξίδι στη Σελήνη» (1902) του Ζορζ Μελιέ και «Ο Κομφορμίστας» (1970) του Μπερνάντο Μπερτολούτσι είναι ανάμεσα στις ταινίες...


Το «Κουρδιστό Πορτοκάλι» (1971) του Στάνλεϊ Κιούμπρικ, το «Ταξίδι στη Σελήνη» (1902) του Ζορζ Μελιέ και «Ο Κομφορμίστας» (1970) του Μπερνάντο Μπερτολούτσι είναι ανάμεσα στις ταινίες που θα προβληθούν στο πλαίσιο του Cannes Classics, της συγγενικής με το Φεστιβάλ Καννών διοργάνωσης που είναι αφιερωμένη σε κλασικές και καλτ ταινίες από το παρελθόν.

Το «Ταξίδι στη Σελήνη», μία από τις πιο σημαντικές ταινίες στην ιστορία του κινηματογράφου, θα προβληθεί με πρόσφατα αποκαταστημένη κόπια και θα συνοδεύεται από πρωτότυπη μουσική των Air, ενώ το «Κουρδιστό Πορτοκάλι», με επίσης αποκαταστημένη κόπια, θα προβληθεί με αφορμή τα 30 χρόνια από την κυκλοφορία του (διαβάστε αφιέρωμα για την κλασική αυτή ταινία στο τεύχος του περιοδικού ΣΙΝΕΜΑ που κυκλοφορεί). Ο πρωταγωνιστής και καλεσμένος του Φεστιβάλ, Μάλκολμ ΜακΝτάουελ, θα δώσει μάστερκλας, το οποίο θα συνοδευτεί από την πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ «Once upon a time…Clockwork Orange» των Αντουάν ντε Γκοντεμάρ και Μισέλ Σιμάν.

Στο πρόγραμμα, που αποτελείται συνολικά από 14 ταινίες και 5 ντοκιμαντέρ, έχουν επίσης συμπεριληφθεί το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Ρόμπερτ Ντε Νίρο από το 1993, «Ιστορίες του Μπρονξ», το «Η κρυφή ζωή ενός μανεκέν» (1970) του Τζέρι Σάτσμπεργκ, ο οποίος σχεδίασε την επίσημη αφίσα του Φεστιβάλ Καννών και θα προβάλλει μια νέα κόπια της ταινίας του, το «Τhe Law of the Border» (1966) του Λούφτι Ο. Ακάντ, το οποίο θα παρουσιάσει ο Τούρκος σκηνοθέτης Φατίχ Ακίν με την υποστήριξη του World Cinema Foundation του Μάρτιν Σκορσέζε, το «The Savage» (1975), στην προβολή του οποίου θα παρευρεθούν ο σκηνοθέτης του, Ζαν-Πολ Ραπενό, και η πρωταγωνίστρια, Κατρίν Ντενέβ, και, τέλος, τα «Ο δολοφόνος» (1961) του Έλιο Πέτρι και «The Machine to Kill Bad People» (1952) του Ρομπέρτο Ροσελίνι.

Η συγκεκριμένη διοργάνωση, που στοχεύει να αναδείξει ιστορικά σημαντικές ταινίες, νέες, βελτιωμένες κόπιες, όπως και να ανακαλύψει ξανά παλαιότερα, ίσως ξεχασμένα έργα, βρίσκεται στην όγδοη χρονιά της και λαμβάνει χώρα παράλληλα με το επίσημο Φεστιβάλ Καννών, το οποίο θα διαρκέσει από τις 14 ως τις 25 Μαΐου. Χ.Λ.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ