ΚΑΝΝΕΣ 2011 / ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κάννες χωρίς Λάνθιμο

2011-04-14 14:22:09

Κάννες χωρίς Λάνθιμο




Ήταν όλοι τους παρόντες - εκτός από εκείνον που περιμέναμε με μεγαλύτερη ανυπομονησία. Έτσι μπορεί να συνοψιστεί η φετινή επιλογή του επίσημου προγράμματος του Φεστιβάλ Καννών, στο οποίο θα συμμετάσχουν αστέρες της παγκόσμιας κινηματογραφίας, αλλά όχι και ο δικός μας Γιώργος Λάνθιμος, που είχε υποβάλει εκεί την νέα του ταινία «Άλπεις».


Ήταν όλοι τους παρόντες - εκτός από εκείνον που περιμέναμε με μεγαλύτερη ανυπομονησία. Έτσι μπορεί να συνοψιστεί η φετινή επιλογή του επίσημου προγράμματος του Φεστιβάλ Καννών, στο οποίο θα συμμετάσχουν αστέρες της παγκόσμιας κινηματογραφίας, αλλά όχι και ο δικός μας Γιώργος Λάνθιμος, που είχε υποβάλει εκεί την νέα του ταινία «Άλπεις». Δύο χρόνια πριν, ο Λάνθιμος είχε αναστατώσει την Κρουαζέτ με τον «Κυνόδοντά» του, ο οποίος κατέκτησε το Βραβείο του Tμήματος Ένα κάποιο βλέμμα και συνέχισε την φρενήρη κούρσα του μέχρι τα φετινά Όσκαρ. Η έως τώρα πορεία του και το σημαντικό βραβείο που κατέκτησε στις Κάννες, τον κατέτασσαν ανάμεσα στους ισχυρούς επιλαχόντες της φετινής έκδοσης του Φεστιβάλ αλλά φαίνεται πως ο συναγωνισμός ήταν πολύ σκληρός. Οι Γάλλοι εξάλλου φημίζονται για τον σνομπισμό τους απέναντι στα βραβεία της Ακαδημίας. Ας περιμένουμε, πάντως, ως και λίγες μέρες πριν την έναρξη της διοργάνωσης, μήπως οι «Άλπεις» κάνουν την έκπληξη και συμπεριληφθούν την τελευταία στιγμή σε κάποιο από τα τμήματα, κίνηση που συνηθίζουν οι ιθύνοντες του φεστιβάλ. Μέχρι οι Έλληνες που θα βρεθούν στις Κάννες θα είναι ο Θύμιος Μπακατάκης, διευθυντής φωτογραφίας («Κυνόδοντας», «Attenberg») στην ταινία «Porfirio» που συμμετέχει στο Δεκαπενθήμερο Σκηνοθετών, και ο Μιχάλης Κωνσταντάτος του οποίου το σενάριο (μαζί με τον Στέλιο Λυκουρέση) επιλέχτηκε για το φετινό Atelier του φεστιβάλ Καννών.

 Στο επίσημο διαγωνιστικό, θα έχουμε τη χαρά να απολαύσουμε φέτος τις νέες ταινίες των Πέδρο Αλμοδόβαρ, Άκι Καουρισμάκι, Αδερφών Νταρντέν, Νάνι Μορέτι αλλά και Λαρς Φον Τρίερ, μεταξύ άλλων. Στους πιο αναμενόμενους τίτλους φιγουράρει και το «Δέντρο της Ζωής», του σπουδαίου Τέρενς Μάλικ, ο οποίος επιστρέφει στο κινηματογραφικό προσκήνιο μετά από 6ετή απουσία και πολύχρονη δουλειά. Το τρέιλερ του φιλμ, που πρωταγωνιστεί ο Σον Πεν, υπόσχεται μια μεγαλειώδη παραγωγή στην γνώριμη φιλοσοφία του Μάλικ, και το θέμα φαίνεται τόσο φιλόδοξο που μπορεί να κυμαίνεται από την μεγαλοφυΐα έως την μπαλαφάρα. Ο Σον Πεν, ωστόσο, συμμετέχει και σε άλλη μία ταινία του Διαγωνιστικού Τμήματος, το «This Must Be The Place» του ταλαντούχου Πάολο Σορεντίνο («Il Divo»).

Στο Διαγωνιστικό ακόμη κάνουν την εμφάνισή τους και οι πιο αθόρυβα δυνατοί αλλά εξίσου σημαντικοί Ναόμι Καβάσε (κάτοχος ήδη της Χρυσής Κάμερας για το «Μοe No Sozaku» και του Μεγάλου Βραβείου της Κριτικής Επιτροπής για το «Πληγωμένο Δάσος») και Νούρι Μπίλτζε Τσεϊλάν («Τρεις Πίθηκοι»). Στην ίδια κατηγορία, των πιο λόου προφάιλ σκηνοθετών δηλαδή, που όμως παίζουν δυνατά για κάποιο βραβείο, ανήκει και η Βρετανή Λιν Ράμσεϊ, που κέρδισε διθυραμβικές κριτικές και εντυπώσεις με το προ δωδεκαετίας «Ratcatcher» και τώρα επιστρέφει με ένα σαρωτικό δράμα στο οποίο πρωταγωνιστεί η Τίλντα Σουίντον.

Στις φετινές εκπλήξεις μπορούμε να συμπεριλάβουμε τη συμμετοχή του Τακάσι Μίκε στο Διαγωνιστικό, ο οποίος θα ανέβει για πρώτη φορά επισήμως τα σκαλιά του Παλέ, και μάλιστα με το «Xαρακίρι» του σε 3D - παγκόσμια πρώτη για το επίσημο τμήμα των Καννών- αλλά και της Γαλλίδας Μαϊγουέν, η οποία είναι αγαπημένη των Γάλλων κριτικών, με δουλειές που είτε αγαπάς είτε μισείς. Ακόμη μεγαλύτερη έκπληξη όμως αποτελεί η συμμετοχή της (συγγραφέως που έγινε σκηνοθέτης) Τζούλια Λι με την πρώτη της κινηματογραφική απόπειρα, με τίτλο «Ωραία Κοιμωμένη». Η Λι, είναι η πρώτη Αυστραλιανή μετά τον Μπαζ Λέρμαν που συμμετέχει στο Διαγωνιστικό και το ντεμπούτο της είναι ένα προκλητικό ερωτικό δράμα για μια νεαρή φοιτήτρια, την Έμιλι Μπράουνινγκ του «Sucker Punch».

Στα εκτός Διαγωνιστικού, όπως ήδη γράψαμε , το Ένα Κάποιο Βλέμμα θα ανοίξει με το «Restless» του Γκας Βαν Σαντ, ενώ παλιοί γνώριμοι, όπως οι Κιμ Κι Ντουκ, Ρομπέρ Γκεντιγκιάν και Αντρέας Ντρέσεν επιστρέφουν στον τόπο του εγκλήματος. Στις ελαφρώς κουφές προβολές εκτός Διαγωνιστικού ξεχωρίζουμε τον «Κάστορα» της Τζόντι Φόστερ με τον (πίσω μου σ'έχω Σατανά) Μελ Γκίμπσον, αλλά και τους καινούριους «Πειρατές της Καραΐβικής». Τα φλας λοιπόν θα ανάψουν ασταμάτητα και φέτος αφού Τζόνι Ντεπ, Σον Πεν, Μπραντ Πιτ, Αντζελίνα Τζολί, Πενέλοπε Κρουζ και Χαβιέ Μπαρδέμ αναμένεται να παραστούν χαρίζοντας λίγη από τη χολιγουντιανή τους λάμψη σε ένα από τα σπουδαιότερα κινηματογραφικά γεγονότα της χρονιάς.

Φαίδρα Βόκαλη

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ