ΚΑΝΝΕΣ 2011 / ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κάννες: ο θάνατος των φεστιβάλ;

2011-05-12 14:27:43

Κάννες: ο θάνατος των φεστιβάλ;




Τρομακτικό το πρωτοσέλιδο της Liberation (Το τελευταίο Φεστιβάλ Καννών;) προφητεύει άμεσα κάτι που κι εμείς συζητάμε εδώ και αρκετό καιρό: την αρχή του τέλους μιας ολόκληρης κινηματογραφικής εποχής.


Τρομακτικό το πρωτοσέλιδο της Liberation («Το τελευταίο Φεστιβάλ Καννών;») προφητεύει άμεσα κάτι που κι εμείς συζητάμε εδώ και αρκετό καιρό: την αρχή του τέλους μιας ολόκληρης κινηματογραφικής εποχής. Η ψηφιακή επανάσταση που απλοποίησε τόσο γρήγορα την παραγωγή των κινηματογραφικών προϊόντων και ακόμη γρηγορότερα την αναπαραγωγή τους, απλοποιεί επίσης και την φεστιβαλική διαδικασία.

Με δυο λόγια: γιατί να σηκωθεί κάποιος από την άλλη άκρη του κόσμου και να έρθει στις Κάννες ξοδεύοντας ένα σκασμό λεφτά, όταν θα μπορούσε να δει τις ταινίες σπίτι του, την ώρα που θέλει και με τον τρόπο που θέλει;

Μιλάμε δηλαδή για ένα νόμιμο νταουνλόντινγκ μέσα από ειδικά φεστιβαλικά σάιτ που θα προσφέρουν τις ταινίες του προγράμματος έναντι ενός πολύ μικρού ποσού. Υπάρχουν τέτοια σάιτ –οι Νύχτες Πρεμιέρας Conn-X έκλεισαν ήδη συμφωνία με ένα από αυτά- στα οποία μπορείς να βρεις δεκάδες ταινίες από όλα τα φεστιβάλ του κόσμου. Προς το παρόν απευθύνονται μόνο σε επαγγελματίες, διανομείς, δημοσιογράφους, αιθουσάρχες, προγραμματιστές άλλων φεστιβάλ, πολύ γρήγορα όμως θα ανοίξουν την πόρτα τους και στους κανονικούς σινεφίλ.

Φέτος για παράδειγμα, πριν καν αρχίσει φεστιβάλ Καννών, έξι ταινίες από το παράλληλο- μη διαγωνιστικού χαρακτήρα- τμήμα Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών, ανέβηκαν στο σαιτ festivalscope.com.

Θα καταργηθούν λοιπόν τα φεστιβάλ, οι πρεμιέρες, τα κόκκινα χαλιά, τα βραβεία και οι παπαράτσι; Δεν νομίζω. Ή τουλάχιστον δεν θα καταργηθούν άμεσα. Θα αλλάξουν μορφή όμως. Θα γίνουν ίσως πιο ελιτίστικα και πιο εξειδικευμένα και θα μοιάζουν με ακριβές μπουτικ πολυτελείας. Θα μειώσουν μεν τους καλεσμένους τους, αλλά ταυτόχρονα θα αυξήσουν τους ιντερνετικούς θεατές τους συνδέοντας ταινίες, συνεντεύξεις, αφίξεις και γεγονότα σε ένα τεράστιο δίκτυο εκατομμυρίων επισκεπτών οι οποίοι δεν θα κουνάνε ρούπι από τα σπίτια τους. Μα αυτό δεν είναι σινεμά!

Τι να σας πω, δεν ξέρω καν τι είναι σινεμά πια. Σίγουρα πάντως είναι ένα άλλο είδος κινηματογραφικής διασκέδασης μέσα σε ένα κόσμο που αλλάζει τόσο γρήγορα που δεν σου αφήνει και πολλά περιθώρια να τον αναλύσεις ή να προσαρμοστείς μ’ αυτόν.

ΟΡΕΣΤΗΣ ΑΝΔΡΕΑΔΑΚΗΣ

Loading the player ...
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ