ΚΑΝΝΕΣ 2011 / ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Έχω κατανόηση για τον Χίτλερ»

2011-05-18 15:30:06

«Έχω κατανόηση για τον Χίτλερ»




Επίδειξη κακόγουστου χιούμορ προσπάθησε να κάνει ο Λαρς Φον Τρίερ στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την προβολή της ταινίας του, Μελαγχολία. Είμαι ναζιστής. Καταλαβαίνω πολύ καλά τον Χίτλερ. Δεν υποστηρίζω τον παγκόσμιο πόλεμο, αλλά τον καταλαβαίνω...


Επίδειξη κακόγουστου χιούμορ προσπάθησε να κάνει ο Λαρς Φον Τρίερ στη σημερινή συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε της προβολής της ταινίας του «Μελαγχολία» (διαβάστε εδώ την κριτική για την ταινία). «Για καιρό θεωρούσα ότι ήμουν Εβραίος και αυτό μου άρεσε. Αλλά μετά συνάντησα την [σ.σ. Δανή σκηνοθέτη] Σουζάνε Μπίερ και κατάλαβα ότι δεν ήμουν και τόσο ευτυχής ως Εβραίος. Τότε κατάλαβα ότι στην πραγματικότητα είμαι ναζιστής. Οι γονείς μου είναι Γερμανοί. Κι αυτό με ευχαρίστησε επίσης», δήλωσε ο σκηνοθέτης μπροστά στους εκπροσώπους του Τύπου. Πρόσθεσε: «Δεν υποστηρίζω τον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο ούτε είμαι εναντίον των Εβραίων, ούτε καν της Σουζάνε Μπίερ. Στην πραγματικότητα είμαι υπέρ των Εβραίων. Όλων των Εβραίων. Εντάξει, το Ισραήλ είναι ενοχλητικό αλλά...Πώς μπορώ να ολοκληρώσω αυτήν την πρόταση; Εντάξει. Είμαι ναζιστής.» Όταν μάλιστα αργότερα ρωτήθηκε για το αν θα επιδιώξει να κάνει μια ταινία μεγαλύτερης κλίμακας, απάντησε ως εξής: «Ναι. Εμείς οι Ναζί κάνουμε πράγματα μεγάλης κλίμακας. Ίσως θα μπορούσα να κάνω την 'Τελική Λύση'».

Οι δημοσιογράφοι που ήταν παρόντες γέλασαν αμήχανα, πολλοί όμως, διαβάζοντας αυτές τις δηλώσεις, θα σκεφτούν ότι, όπως και στις ταινίες του, πολλές φορές ο Τρίερ ξεπερνά τα όρια.

Συνέχισε λέγοντας ότι το επόμενο σχέδιό του είναι να γυρίσει μια τετράωρη ερωτική ταινία με πρωταγωνίστρια την Κίρστεν Ντανστ (η οποία, όπως είπε «επέμενε» για αυτό) και θα ονομάσει ένα από τα κεφάλαια «Καθολική Εκκλησία εναντίον Ορθόδοξης» αφού «ιδιαίτερα η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι πολύ κοντά στο πορνό!». (Διαβάστε εδώ την αντίδραση των διοργανωτών του φεστιβάλ)

Στην κατ' ιδίαν συνάντησή μας, πάντως, ήταν πιο συγκρατημένος και μας αποκάλυψε ότι είναι ενθουσιασμένος για το «The Five Obstructions», ένα πλάνο που, όπως είπε, ήταν πολύ σημαντικό για την καριέρα του, όταν το είχε πραγματοποιήσει με τον συμπατριώτη του, Γιόργκεν Λεθ, και τώρα ακόμη περισσότερο αφού θα συνεργαστεί με τον Μάρτιν Σκορσέζε.

Μαζέψαμε τις χαρακτηριστικότερες δηλώσεις του Δανού σκηνοθέτη από την παραμονή του στο φεστιβάλ (όπως και την επίσημη δήλωσή του πριν την προβολή, την οποία μπορείτε να βρείτε εδώ) και σας τις παρουσιάζουμε:

ΓΙΑ ΤΙΣ ΗΡΩΙΔΕΣ ΤΟΥ: «Στην ταινία ακολουθούμε δύο αδερφές μέχρι το τέλος τους. Τη Τζαστίν την οποία ερμηνεύει η Κίρστεν Ντανστ, μια μελαγχολική με τη χάρη του Θεού που δυσκολεύεται να βρει τη θέση της στον κόσμο, και δε φοβάται όταν το τέλος του πλησιάζει. Και τη μεγαλύτερη Κλαιρ, την οποία υποδύεται η Σαρλότ Γκενσμπούργκ, που ζει μια ευτυχισμένη ζωή και γι’ αυτό της είναι δύσκολο να την αποχωριστεί. Εγώ νομίζω ότι μοιάζω με τη Τζαστίν.»

ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ: «Μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή, και η ιδέα μού φαίνεται ελκυστική. Αν ο κόσμος τελείωνε και μαζί του εξαφανίζονταν η δυστυχία και ο πόθος, τότε πιθανώς να ήμουν εκείνος που θα πατούσε το κουμπί.»

ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΛΕΤΟΥΡΓΙΕΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ: «Είναι κρίμα που εμείς οι μελαγχολικοί δεν απολαμβάνουμε τις τελετουργίες της καθημερινότητας. Για παράδειγμα, εγώ δυσκολεύομαι να διασκεδάσω σε πάρτι: “Και τώρα θα διασκεδάσουμε!”. Ωστόσο, αν υπάρχει βαθύτερη αξία σε μια τελετουργία, τότε κανένα πρόβλημα. Η τελετουργία είναι σαν μια ταινία. Πρέπει να υπάρχει κάτι μέσα της, και είναι η πλοκή που θα μας οδηγήσει στο εσωτερικό της. Μόνο αν υπάρχει κάτι μέσα στο τελετουργικό, μπορώ να συμμετάσχω. Αν δεν είναι πια διασκεδαστικό να παίρνεις χριστουγεννιάτικα δώρα και να βλέπεις τη χαρά των παιδιών, τότε το να σέρνεις ένα δέντρο μέσα στο σαλόνι είναι απλώς μια κενή συνήθεια.»

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΛΟΓΙΑ ΧΑΡΑΣ ΚΑΙ ΛΥΠΗΣ ΣΤΗ ΖΩΗ: «Λύπη φυσικά! Εννοείται. Τώρα θα μου πείτε: οργασμός. Ναι, εντάξει, αλλά οργασμοί και Φεράρι από τη μία, με πόνο και θάνατο από την άλλη, τα δεύτερα μετράνε πιο πολύ νομίζω. Ακόμη κι όταν ευχαριστιέσαι μια ανοιξιάτικη μέρα, κι αυτό νομίζω ότι είναι μια μορφή μελαγχολίας.»

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΡΙΑ ΤΟΥ, ΚΙΡΣΤΕΝ ΝΤΑΝΣΤ: «Πιστεύω ότι είναι εκπληκτική ηθοποιός. Έχει πολύ μεγαλύτερο εύρος απ’ όσο πίστευα, κι επιπλέον διαθέτει το πλεονέκτημα να έχει περάσει κι αυτή από κατάθλιψη. Όλοι οι λογικοί άνθρωποι έχουν περάσει.»

ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΝΑΞΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΣΤΟ ΣΥΜΠΑΝ: «Είμαστε μόνοι στο σύμπαν, αλλά κανείς δε θέλει να το πιστέψει. Επιμένουν να εξερευνούν νέα σύνορα. Ξεχάστε το! Κοιτάξτε μέσα σας.»

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΤΑΙΝΙΑ ΤΟΥ: «Έδωσα στον [παραγωγό] Πήτερ Άλμπεκ να επιλέξει ανάμεσα σε δύο τίτλους: «Shit in the bedsore» και «The nymphomaniac». Πιστεύει ότι το δεύτερο είναι ευκολότερο να προωθηθεί. Έχω ξεκινήσει έρευνα για τη νυμφομανία και τον Μαρκήσιο Ντε Σαντ. Έχω ανακαλύψει ότι το 40% των νυμφομανών συνηθίζουν να χαράζουν το σώμα τους. Όπως το καταλαβαίνω, πολλές απ’ αυτές τις γυναίκες δε μπορούν να αντλήσουν σεξουαλική απόλαυση και χρησιμοποιούν το σεξ σαν το κόψιμο επειδή νιώθουν ότι μπορούν να το ελέγξουν.»

Νίκος Τσαγκαράκης

Loading the player ...
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ