ΚΑΝΝΕΣ 2011 / ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχαίο πνεύμα...τρισδιάστατο

2011-05-14 11:30:34

Αρχαίο πνεύμα...τρισδιάστατο




Πότε ήταν η τελευταία φορά που είδατε την Ακρόπολη σε αφίσα αμερικανικού μπλοκμπάστερ; Αυτές τις μέρες κυκλοφορεί στις Κάννες...


Πότε ήταν η τελευταία φορά που είδατε την Ακρόπολη σε αφίσα αμερικανικού μπλοκμπάστερ; Αυτές τις μέρες κυκλοφορεί στις Κάννες η πρώτη αφίσα για τον τρισδιάστατο «Ηρακλή» που ετοιμάζει χρόνια τώρα ο παραγωγός Άβι Λέρνερ, ταυτισμένος με περιπέτειες απαγορευτικά υψηλής τεστοστερόνης όπως «Τζον Ράμπο», «Οι αναλώσιμοι», «Το μούτρο» και ο φετινός «Κόναν» μεταξύ άλλων. Στην αφίσα ο ήρωας στέκεται πλάτη (καθώς δεν έχει βρεθεί ακόμη πρωταγωνιστής) με το ρόπαλό του να κυριαρχεί στη σύνθεση, η οποία πλαισιώνεται στο βάθος με μια μακρινή άποψη της αρχαίας Αθήνας, όπου δεσπόζει ο Παρθενώνας με λίγο καλύτερη -αν και δεν ξέρουμε κατά πόσο ιστορικά ακριβή- εμφάνιση από τη σημερινή, ενώ το ταγκλάιν καυχιέται: Άνθρωπος. Θεός. Ήρωας.

Το σχέδιο βρίσκεται στο στάδιο της ανάπτυξης τουλάχιστον τέσσερα χρόνια («300» κανείς;), με διάφορους σκηνοθέτες όπως ο Μπρετ Ράτνερ να έχουν κατά καιρούς συνδεθεί μαζί του, έστω μόνο από φήμες. Ωστόσο, μετά την υλοποίηση του παρεμφερούς «Κόναν», φαίνεται ότι η Nu Image/Millennium Films του Λέρνερ έχει αποφασίσει να προχωρήσει πάση θυσία με τον «Ηρακλή», και μάλιστα σε τρεις διαστάσεις. Το ενδιαφέρον της εταιρείας δεν είναι αδικαιολόγητο, δεδομένου του επερχομένου επίσης τρισδιάστατου «Αθάνατοι» («Immortals») του Τάρσεμ Σινγκ με τον Χένρυ -Σούπερμαν- Καβίλ ως Θησέα, στις αίθουσες του πλανήτη τον Νοέμβριο.

Η τρισδιάστατη αρχαιολατρία όμως θα συνεχιστεί με ακόμη μια υπερ-παραγωγή που ‘ξεπούλησε’ στην παγκόσμια διανομή μόλις 48 ώρες αφότου πλασαρίστηκε στην αγορά των Καννών, κι ενώ τα γυρίσματά της δεν πρόκειται να ξεκινήσουν για έναν χρόνο ακόμη. Η «Πομπηία 3D» θ’ αναπαριστά την καταστροφή της ομώνυμης ιταλικής πόλης από το ηφαίστειο Βεζούβιος το 79 μ.Χ., σε σκηνοθεσία του Πωλ Γ.Σ. Άντερσον («Resident Evil»), ο οποίος εν τω μεταξύ φέτος τον χειμώνα παρουσιάζει μία ακόμη εκδοχή των «Τριών Σωματοφυλάκων». Η «Πομπηία» χαρακτηρίζεται από τους συντελεστές ως αντάξιος συνεχιστής της φόρμουλας του «Τιτανικού», δηλαδή ένα επικό ρομάντζο στη σκιά μιας μεγαλειώδους ιστορικής καταστροφής. Το ίδιο σεναριακό μοτίβο πάντως σίγουρα δεν είναι αρκετό, μια και ο Άντερσον σε καμία περίπτωση δεν είναι Κάμερον, ενώ μένει να δούμε αν το ‘τυχερό ζευγάρι’ που θα επιλεγεί για ν’ αποτεφρωθεί, θα είναι αρκετά ελκυστικό για να προκαλέσει εισπρακτικές… εκρήξεις.

Νίκος Τσαγκαράκης

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ