ΚΑΝΝΕΣ 2010 / ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΩΝ

Θεοί, άνθρωποι κι ο Ξαβιέ Μποβουά

2010-05-19 23:40:27

Θεοί, άνθρωποι κι ο Ξαβιέ Μποβουά




Η πιο ωραία ταινία που έχουμε δει μέχρι στιγμής στο φετινό Φεστιβάλ Καννών έρχεται από την Γαλλία και, όπως ακριβώς και ο προτελευταίος γαλλικός Χρυσός Φοίνικας (το «Κάτω από τον ήλιο του σατανά» του Μορίς Πιαλά), σκιαγραφεί την ζωή και τα αγωνιώδη διλήμματα μιας κοινότητας μοναχών.

Η πιο ωραία ταινία που έχουμε δει μέχρι στιγμής στο φετινό Φεστιβάλ Καννών έρχεται από την Γαλλία και, όπως ακριβώς και ο προτελευταίος γαλλικός Χρυσός Φοίνικας (το «Κάτω από τον ήλιο του σατανά» του Μορίς Πιαλά), σκιαγραφεί την ζωή και τα αγωνιώδη διλήμματα μιας κοινότητας μοναχών. Ο λόγος για το "Des Hommes et des Dieux" του Ξαβιέ Μποβουά. Ακόμα κι αν ο Ξαβιέ Μποβουά («Μην ξεχνάς ότι θα πεθάνεις») δεν ανέβει στο ψηλότερο σκαλί των βραβείων, φαίνεται κάπως δύσκολο να φύγει με άδεια τα χέρια για μια κινηματογραφική πρόταση τόσο πυκνή, γυρισμένη με σπάνια φαντασία και ακρίβεια.

Εμπνευσμένος από ένα πραγματικό περιστατικό που έλαβε χώρα την δεκαετία του 90, ο Μποβουά τοποθετεί τους μοναχούς του στην καρδιά μιας πρώην γαλλικής αποικίας της Αφρικής. Σε αρμονική συνύπαρξη με τη μουσουλμανική κοινωνία επί σειρά ετών, το μοναστήρι θα γίνει αναπόφευκτα πιθανός στόχος μια σειράς εξτρεμιστικών δράσεων. Πώς πρέπει να αντιδράσουν οι μοναχοί; Με ποια πνευματική πυξίδα να τους καθοδηγήσει ο εκλεγμένος ηγέτης τους, Κριστιάν; Ποιος είναι, τέλος πάντων, ο ρόλος ενός μοναχού σε έναν τόσο πολύπλοκο κόσμο;

Ο Μποβουά, ενώ σέβεται απόλυτα τις ιστορικές / πολιτικές παραμέτρους της σύγκρουσης που θίγει, δίνει ταυτόχρονα μια διάσταση άχρονη και οικουμενική σε αυτή την πάλη των μοναχών με θεούς και ανθρώπους. Με την βοήθεια των 8 υπέροχων ηθοποιών του (μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν οι Λαμπέρ Γουιλσόν και Μισέλ Λονσντέιλ), καταφέρνει να φτάσει στον πυρήνα της αγωνίας τους και να μας κάνει να τη μοιραστούμε μαζί τους. Μια αυθεντική στιγμή αισθητικής συγκίνησης.

Κωνσταντίνος Σαμαράς


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Κυριακή 23 Μαϊου

19.15 Τελετή Λήξης
23.00 THE TREE Julie Bertuccelli

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ