ΚΑΝΝΕΣ 2010 / ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΩΝ

Ψηφιακή ζωή

2010-05-19 23:36:42

Ψηφιακή ζωή




Αληθινή ζωή ή second life; Ψηφιακή ψευδαίσθηση ή πραγματικότητα; Τι ερωτήσεις κι αυτές! Με αφορμή την ταινία του Γούντι Άλλεν έγραφα ότι «ο κινηματογράφος είναι η απόλυτη ψευδαίσθηση». Έκανα λάθος. Δυο ταινίες που...


Αληθινή ζωή ή second life; Ψηφιακή ψευδαίσθηση ή πραγματικότητα; Τι ερωτήσεις κι αυτές!

Με αφορμή την ταινία του Γούντι Άλλεν έγραφα ότι «ο κινηματογράφος είναι η απόλυτη ψευδαίσθηση». Έκανα λάθος. Δυο ταινίες που παίχτηκαν στις επόμενες μέρες με αναγκάζουν να τροποποιήσω την άποψή μου: Ο κινηματογράφος ΗΤΑΝ η απόλυτη ψευδαίσθηση. Τη θέση του πια έχουν πάρει τα βιντεογκέιμ και, κυρίως, το Second Life. Η λέξη ψευδαίσθηση είναι φτωχή γι αυτά. Ας εφεύρουμε μια καινούργια λοιπόν.

Όποιος όμως προσπαθήσει να κάνει μαθήματα υποτιθέμενης «αληθινής ζωής» ας κοιτάξει τον καθρέφτη του και θα δει ότι έχει γεράσει.

Πρώτη ταινία που μιλάει για όλα αυτά το «R U There». Το υπογράφει ένας 30χρονος πρωτοεμφανιζόμενος Ολλανδός (Ντέιβιντ Βέρμπεκ) κι είναι γυρισμένο στην Ταιβάν. Εκεί βρίσκεται ο ήρωάς του, επαγγελματίας παίκτης σε διεθνή τουρνουά βιντεογκέιμ, ο οποίος ερωτεύεται την κοπέλα που το πρωί του κάνει μασάζ και το βράδυ τον συναντά στο Second Life. Βρίσκεται δηλαδή αντιμέτωπος με ένα πραγματικό κόσμο που ζει στην κόψη μιας ψηφιακής αλήθειας. Άντε τώρα να καταλάβει αυτός ο ψυχρός Ολλανδός τι του συμβαίνει.

Με λίγα λόγια, κυνηγάει ένα φάντασμα που τον αποφεύγει και τον συναντά τα βράδια στο second life όπου τα άβατάρ τους εμπλέκονται σ' ένα αληθινό (;) έρωτα.

Δεύτερη ταινία ο τυπικός μεταμεσονύχτιος «Άλλος Κόσμος»η- του Ζιλ Μαρσάν, στο οποίο κυριαρχεί ένα άλλο «παιχνίδι χαρακτήρων», το Black Hole. Οι δυο νέοι που συναντιούνται εκεί έχουν πολύ πιο άγριες διαθέσεις και φτάνουν μέχρι την αναζήτηση του ιδανικού παρτενέρ για να αυτοκτονήσουν.

Οι δύο κόσμοι μπλέκουν επικίνδυνα κι οι διαχωριστικές γραμμές είναι σχεδόν αόρατες.

Σαφώς χειρότερη αυτή η ταινία η οποία προβλήθηκε εκτός συναγωνισμού. Το ερώτημα όμως παραμένει: τι είναι αλήθεια, τι μη- αλήθεια και τι το ανάμεσό τους-; Όπως λέει και ο ποιητής.

Αλήθεια είναι- τουλάχιστον σύμφωνα με την ταινία- η ψευδαίσθηση και μη-αλήθεια η ίδια η πραγματικότητα. Κι όσο δεν πέφτουμε κι εμείς μέσα στην δίνη της ψευδαίσθησης τόσο θα συνεχίζουμε να ζούμε- όσο κι κοστίζει αυτό.

Καλύτερη η ψευδαίσθηση από τα φάρμακα, έλεγε προχθές ο Γούντι Άλλεν. Καλύτερο και το Second Life από την αληθινή ζωή; -ρωτάμε εμείς σήμερα. Απάντηση καμία. Ούτε στις ταινίες.

ΟΡΕΣΤΗΣ ΑΝΔΡΕΑΔΑΚΗΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Κυριακή 23 Μαϊου

19.15 Τελετή Λήξης
23.00 THE TREE Julie Bertuccelli

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ