ΚΑΝΝΕΣ 2010 / ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κάννες: Tα πρώτα Βραβεία

2010-05-23 16:01:11

Βραβείο FIPRESCI για το  Tournee  του Ματιέ Αμαλρίκ




Η ταινία "ΗaHaHa" του Κορεάτη Χονγκ Σανγκσού απέσπασε το κορυφαίο Βραβείο του τμήματος Ενα Κάποιο Βλέμμα,ενώ το βραβείο τηε Διεθνούς Ένω σης Κριτικών απέσπασε η "Περιοδεία" του Ματιέ Αμαλρίκ....

Η ταινία "ΗaHaHa" του Κορεάτη Χονγκ Σανγκσού απέσπασε το κορυφαίο Βραβείο του τμήματος Ενα Κάποιο Βλέμμα, στο Φεστιβάλ των Καννών. Το φιλμ, που περιστρέφεται γύρω από μια συζήτηση μεταξύ δύο φίλων που πέρασαν μια καλοκαιρινή νύχτα στο ίδιο μέρος χωρίς να γνωρίζουν πως βρίσκονταν εκεί την ίδια στιγμή, κέρδισε την ανώτατη διάκριση προς γενική έκπληξη πολλών, καθώς μετά την προβολή του την Παρασκευή, δεν άφησε έντονες εντυπώσεις.

Το Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής του ίδιου τμήματος απονεμήθηκε στο Περουβιανό "Octubre" των νεαρών αδερφών Ντιέγο και Ντανιέλ Βέγκα. Το πρωτοεμφανιζόμενο δίδυμο έδρεψε τις δάφνες της Κριτικής Επιτροπής παρουσιάζοντας λιτά και οικονομικά την ιστορία ενός τοκογλύφου, που αναγκάζεται να ανοιχτεί συναισθηματικά όταν χρειάζεται να δώσει καταφύγιο σε ένα εγκατελειμένο μωρό. Οι Εύα Μπιάνκο, Βικτόρια Ραπόσο και Αντέλα Σάντσες μοιράστηκαν το Βραβείο Καλύτερης Ηθοποιού για τη δουλειά τους στο Αργεντίνικο δράμα "Los Labios", των Σαντιάγο Λόσα και Ιβάν Φουντ. Περιέργως, φέτος δεν απονεμήθηκε Βραβείο Καλύτερου Ηθοποιού στο Ενα Κάποιο Βλέμμα.

Βραβεία όμως μοίρασε και η Διεθνής Ένωση Κριτικών (FIPRESCI), με την μεγαλύτερη διάκριση να απονέμεται στην ταινία "Tournee", του γνωστού ηθοποιού Ματιέ Αμαλρίκ. Το φιλμ, μια arthouse ιστορία για έναν παραγωγό νεο-μπουρλέσκ παραστάσεων και το θίασό του, ήταν από τις ταινίες του Διεθνούς Διαγωνιστικού που άρεσαν λιγότερο στο κοινό του Φεστιβάλ. Η Πρόεδρος της Επιτροπής, Αλίν Τασιγιάν, δήλωσε πως τα φετινά βραβεία δόθηκαν "στο μέλλον, στους νέους auteurs και δασκάλους". Το Βραβείο της FIPRESCI για το τμήμα Ενα Κάποιο Βλέμμα δόθηκε στο Ουγγρικό φιλμ "Pal Adrienn" της Ανιές Κοσίς.

Φαίδρα Βόκαλη

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Κυριακή 23 Μαϊου

19.15 Τελετή Λήξης
23.00 THE TREE Julie Bertuccelli

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ