ΚΑΝΝΕΣ 2010 / ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αντιδράσεις στην πρεμιέρα του "Εκτός Νόμου"

2010-05-22 09:45:25

Στιγμιότυπο από την πορεία, που διοργανώθηκε ενάντια στην ταινία.




Μια μέρα πριν από την λήξη του φεστιβάλ, η Κρουαζέτ είναι οπλισμένη σαν αστακός από εκατοντάδες άντρες της αστυνομίας και άλλων ειδικών σωμάτων ασφαλείας. Ο λόγος δεν είναι άλλος από την απειλή βίαιων αντιδράσεων ενάντια στην ταινία...

Μια μέρα πριν από την λήξη του φεστιβάλ, η Κρουαζέτ είναι οπλισμένη σαν αστακός από εκατοντάδες άντρες της αστυνομίας και άλλων ειδικών σωμάτων ασφαλείας. Ο λόγος δεν είναι άλλος από την απειλή βίαιων αντιδράσεων ενάντια στην ταινία του Ρασίντ Μπουσαρέμπ Hors la loi (Εκτός Νόμου) που προβάλλεται σήμερα.

Ιστορία μιας αλγερινής οικογένειας που διατρέχει τρεις ολόκληρες δεκαετίες, η ταινία του Μπουσαρέμπ έχει ήδη διχάσει πριν την προβολή του εξαιτίας έξι και μόνων λεπτών. Τόσο κρατάει η αναφορά του στα γεγονότα του Σετίφ το 1945, όπου το γαλλικό αποικιοκρατικό καθεστώς έπνιξε στο αίμα τις πολυπληθείς διαδηλώσεις αλγερινών. Κι αν για την παραπάνω διαπίστωση δεν χωράει αμφιβολία, η αλληλουχία των γεγονότων που οδήγησαν στο μακελειό όπως και ο αριθμός των θυμάτων αποτελούν ακόμα και σήμερα αντικείμενο ιστορικής διαμάχης, και φυσικά αντίστοιχης πολιτικής εκμετάλλευσης.

Για τον Λιονέλ Λουκά, βουλευτή του UMP (κυβερνώντος γαλλικού κόμματος της Δεξιάς) που έχει ξεκινήσει εκστρατεία κατά της ταινίας, «οι νέοι θα βλέπουν αυτό το φιλμ και θα βγαίνουν γεμάτοι μίσος, πεπεισμένοι ότι ο γαλλικός στρατός είναι ένας στρατός δολοφόνων». Χωρίς να έχει δει καν την ταινία, και ορμώμενος από την ανάγνωση μιας πρώιμης εκδοχής του σεναρίου που αρκούσε για να τον πείσει ότι ο Μπουσαρέμπ πλαστογραφεί την ιστορική αλήθεια, ο Λουκά επιχειρεί με κάθε τρόπο να κοινοποιήσει την αντίπαλη άποψη: σύμφωνα με αυτήν, μόνο 103 Ευρωπαίοι και 2551 «αυτόχθονες» ήταν οι νεκροί των γεγονότων του 1945, πολύ μακριά από «τις 45000 της προπαγάνδας των αυτονομιστών».

Όσο για τον Λιονέλ Λουκά, δεν είναι η πρώτη φορά που τραβάει το ενδιαφέρον με τις απόψεις του. Φανατικός υπέρμαχος της θανατικής ποινής, μόνιμος απολογητής του «θετικού ρόλου της αποικιοκρατίας» και με υπερβολική ευαισθησία ενάντια στις ισλαμικές ακρότητες, ο Λουκά ήταν σχεδόν αναμενόμενο να εναντιωθεί στην χρηματοδότηση μιας ταινίας όπως το Hors la loi από γαλλικά κεφάλαια.

Κωνσταντίνος Σαμαράς

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Κυριακή 23 Μαϊου

19.15 Τελετή Λήξης
23.00 THE TREE Julie Bertuccelli

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ