ΚΑΝΝΕΣ 2008 / ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κάννες '08: Μουδιασμένο ξεκίνημα

2008-05-14 15:08:41

Blindness του Φερνάντο Μεϊρέλες




Ενα από κάθε άποψη καταθλιπτικό «άνοιγμα» επέλεξε για το φετινό του ξεκίνημα το φεστιβάλ των Καννών. Βασισμένο στο ομότιτλο και βραβευμένο με Νόμπελ λογοτεχνίας μυθιστόρημα του πορτογαλέζου συγγραφέα Ζοσέ Σαραμάγκο, το «Blindness»

Aποστολή: Ορέστης Ανδρεαδάκης, Λουκάς Κατσίκας, Μανώλης Κρανάκης, Γιώργος Κρασσακόπουλος, Πόλυ Λυκούργου, Λήδα Γαλανού, Φαίδρα Βόκαλη

Ενα από κάθε άποψη καταθλιπτικό «άνοιγμα» επέλεξε για το φετινό του ξεκίνημα το φεστιβάλ των Καννών. Βασισμένο στο ομότιτλο και βραβευμένο με Νόμπελ λογοτεχνίας μυθιστόρημα του πορτογαλέζου συγγραφέα Ζοσέ Σαραμάγκο, το «Blindness» μεταφέρει στην οθόνη το εφιαλτικό σενάριο, του τι θα μπορούσε να συμβεί αν ένα πρωινό η ανθρωπότητα ξυπνούσε από τον ύπνο της και τα περισσότερα μέλη της έχαναν ξαφνικά και χωρίς καμιά λογική εξήγηση το φως τους. Δοσμένη μέσα από την εμπειρία ενός οφθαλμιάτρου (Μαρκ Ράφαλο) και της συζύγου του (Τζούλιαν Μουρ), η οποία κατορθώνει μυστηριωδώς να διατηρήσει την ικανότητά της να βλέπει, η ταινία συστήνει σχετικά γρήγορα στον θεατή ένα κλειστοφοβικό και βαθιά δυσάρεστο πορτρέτο ανθρώπινης παρακμής και εξαθλίωσης, στην διάρκεια του οποίου οι πρωταγωνιστές θα χρειαστεί να υποβάλλουν τον εαυτό τους σε μια σειρά πολύ σοβαρών σωματικών, ψυχολογικών και ηθικών δοκιμασιών.

Το πόσο (αναπόφευκτα) καταθλιπτική είναι η νέα ταινία του Φερνάντο Μεϊρέλες δεν θα αποτελούσε κανένα απολύτως πρόβλημα, εντούτοις, αν ο βραζιλιάνικης καταγωγής σκηνοθέτης της «Πόλης Του Θεου» και του «Επίμονου Κηπουρού» και κυρίως ο (ατυχής) σεναριογράφος του φιλμ, Ντον Μακ Κέλαρ («Η Τελευταία Νύχτα Στον Κόσμο»), δεν επέλεγαν να αντιμετωπίσουν ένα καθαρά αλληγορικό και πλούσιο φιλοσοφικών προεκτάσεων βιβλίο, με την λογική της υπερ- απλούστευσης και της σχηματικοποίησης των πάντων. Απασχολημένος με το να απαλλάξει την περιορισμένη σε έναν μοναχά κλειστό χώρο ταινία του από όσο το δυνατόν περισσότερη στατικότητα, ο Μεϊρέλες γυρίζει από νωρίς την πλάτη του στις ενδιαφέρουσες ιστορίες των πιο πολλών ηρώων του, τηλεγραφεί κάθε μήνυμα και κάθε παράμετρο της πλοκής με μια δασκαλίστικη και εκνευριστικά επεξηγηματική τακτική και αφήνει αβοήθητους τους περισσότερους ηθοποιούς του. Με εξαίρεση την υπέροχη Τζούλιαν Μουρ, το υπόλοιπο ερμηνευτικό επιτελείο της ταινίας κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να δώσει λίγο βάθος στους μονοδιάστατους χαρακτήρες και στους (σε σημεία) απίστευτα μπανάλ διάλογους που του ανέθεσε το επιπόλαιο σενάριο.

Ο Φερνάντο Μεϊρέλες με τους ηθοποιούς του, Τζούλιαν Μουρ, Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ και Ντάνι Γκλόβερ, εγκαινίασαν χαμογελαστοί και γεμάτοι ευγένεια την αίθουσα των συνεντεύξεων Τύπου, δίχως να έχουν πληροφορηθεί προφανώς ότι στην κατάμεστη αίθουσα όπου προβλήθηκε το πρωί (της Τετάρτης) η ταινία, τα χειροκροτήματα που συνόδεψαν το πέρας της προβολής της ήταν απλώς ανύπαρκτα. Τους διαδέχτηκε η κριτική επιτροπή του φετινού φεστιβάλ με πρόεδρο τον Σον Πεν και μέλη της τις Νάταλι Πόρτμαν, Μαριάν Σατραπί, Αλεξάντρα Μαρία Λάρα, Ζαν Μπαλιμπάρ και τους Αλφόνσο Κουαρόν, Απιτσατπόνγκ Βερασεθακούλ, Ρασίντ Μπουσαρέμπ και Σέρτζιο Καστελίτο. Από αύριο αρχίζουν να καταφθάνουν στην παραθαλάσσια κωμόπολη των Καννών οι πρώτες ορδές διασημοτήτων, με επικεφαλής τον Γούντι Αλεν, την Πενέλοπε Κρουζ και την Σκάρλετ Γιόχανσον...

Λουκάς Κατσίκας

Loading the player ...
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ