Όσκαρ 2012: Best and Worst

2012-02-28 15:13:25

Κόκκινες κορδέλες, τυμπανιστές και γρυλίσματα: οι καλύτερες και οι χειρότερες στιγμές της 84ης Απονομής των Όσκαρ

Σε μία, κατά γενική ομολογία, βαρετή τελετή, που άφησε τους θεατές μετανιωμένους για το ξενύχτι τους και τους παρευρισκόμενους στερημένους εκπλήξεων, υπήρξαν (λίγες) στιγμές που ξεχώρισαν - με την καλή και την κακή έννοια.

Ας δούμε ποιες ήταν αυτές:

Τα καλύτερα...

Ο ευχαριστήριος λόγος του Κρίστοφερ Πλάμερ
Ήταν σύντομος, ήταν κλασάτος, ήταν ακριβώς όπως πρέπει να είναι ένας ευχαριστήριος λόγος στα Όσκαρ. Δεν το έπαιξε έκπληκτος αλλά φαινόταν εκστατικά ευτυχισμένος και κατάφερε να συγκινήσει χωρίς να γίνει μελοδραματικός (ακούς, Οκτάβια Σπένσερ;). Ελπίζουμε οι παρευρισκόμενοι να κράτησαν σημειώσεις!

Η Έμα Στόουν σε συσκευασία δώρου
Με τον κόκκινο φιόγκο της στον λαιμό, η νέα αγαπημένη του Χόλιγουντ απέδειξε πως δικαίως είναι στον δρόμο για το σούπερ στάρντομ και τίποτα δε φαίνεται ικανό να τη σταματήσει. Υποθέτουμε πως κάπως έτσι θα έπρεπε να είναι πέρσι η Αν Χάθαγουεϊ (συγγνώμη, Αν) για να σώσει το φιάσκο.

Ο Γουίλ Φέρελ με τον Ζακ Γαλιφιανάκη
Βγήκαν στα άσπρα, έπαιξαν τύμπανα, σκάτωσαν την απονομή τους- ήταν λες και βρέθηκαν εκεί κατά λάθος και αυτό ήταν που ξεχώρισε. Μία νότα αυθορμητισμού σε ένα τραγικά outdated σενάριο έδωσε το σκούντημα που χρειαζόταν για να μείνουν ξύπνιοι κοινό και θεατές.

Το focus group για τον Μάγο του Οζ
O Κρίστοφερ Γκεστ με την παρέα του έδωσαν το μοναδικό κλιπ που έβγαλε γέλιο γιατί ήταν έξυπνο, καλογραμμένο και επίκαιρο. Σατιρίζοντας τη νοσταλγολαγνεία των φετινών φαβορί, η ολιγόλεπτη σαρκαστική σάτιρα ήταν η μόνη αξιόλογη μαγνητοσκόπηση όλης της βραδιάς.

Το “Ένας Χωρισμός” κερδίζει Όσκαρ Καλύτερης Ξένης Ταινίας και το “Κορίτσι με το Τατουάζ” Όσκαρ Μοντάζ
Για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια η Ακαδημία κατάφερε να βραβεύσει όντως την καλύτερη Ξένη Ταινία, δικαιώνοντας τον εξαιρετικό Ασγκάρ Φαραντί με τον “Χωρισμό” του. Από την άλλη, το Όσκαρ του “Κοριτσιού” δεν εξιλεώνει το σνομπάρισμά του από άλλες κατηγορίες αλλά τουλάχιστον επιβραβεύει μία εξαιρετική δουλειά. (Σημείωση προς νικητές Όσκαρ: αυτοί που πραγματικά εκπλήσσονται με τη νίκη τους μοιάζουν με τους μοντέρ του “Κοριτσιού”.)

… και τα χειρότερα!

Τα αστεία του Μπίλι Κρίσταλ
Γιατί δεν ήταν αιχμηρά, δεν έπιαναν το μομέντουμ και δεν ήταν και τόσο αστεία! Απόδειξη ότι οι καλύτερες στιγμές του ήταν όταν αλληλεπιδρούσε με τους παρευρισκόμενους (all time classic) και όχι όταν σχολίαζε την επικαιρότητα.

Σχεδόν όλο το μαγνητοσκοπημένο υλικό
Οι λόγοι για τους οποίους αγαπάει ο Άνταμ Σάντλερ το σινεμά μάς ενδιαφέρουν επειδή; Επίσης, το μοντάζ από κλιπάκια ταινιών που προβλήθηκε στην αρχή της τελετής ήταν τόσο γενικό που θα μπορούσε να έχει μέσα οποιαδήποτε ταινία φτιάχτηκε ποτέ. Στην ιστορία του σινεμά.

Οι “Φιλενάδες”
Ίσως ο πήχης ήταν πολύ ψηλά, σίγουρα πάντως το κείμενο που τους δόθηκε τις χαντάκωσε με αστειάκια για πέη και ψεύτικα γέλια. Την επόμενη φορά, αφήστε τις να αυτοσχεδιάσουν!

Ο Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ και η Γκουίνεθ Πάλτροου
Με ένα gimmick (το δήθεν γύρισμα ντοκιμαντέρ) που δε λειτούργησε σε καμία στιγμή και την ανύπαρκτη χημεία μεταξύ Ντάουνι Τζούνιορ και Πάλτροου, η παρουσιάση των δύο σταρ μάς άφησε αμήχανους και απορημένους: πώς κατάφεραν να κάνουν βαρετό τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ;

Το Cirque du Soleil (wha?)
Είναι σίγουρα πάρα πολύ εντυπωσιακό να πετάει κάποιος ακριβώς πάνω από το κεφάλι σου αλλά όπως είπε και η Μέρι Ελίζαμπεθ Γουίλιαμς: “ Δεν είμαστε πεπεισμένοι ότι ο καλύτερος τρόπος να πεις 'αγαπάμε το σινεμά' είναι μία κυρία που μπορεί να αγγίξει το πίσω μέρος του κεφαλιού της με το πόδι της”.

Φαίδρα Βόκαλη

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από τη βραδιά και το κόκκινο χαλί εδώ και εδώ, και διαβάστε περισσότερα για τη βραδιά εδώ.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ