ΚΑΝΝΕΣ 2007 / ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κάννες '07: Bραβεία... χωρίς απρόοπτα

Κάννες '07: 12η Μέρα

2007-05-27 23:59:17

Κάννες '07: Bραβεία... χωρίς απρόοπτα




Χωρίς τρανταχτές εκπλήξεις μοιράστηκε η πίτα των βραβείων του 60ου Φεστιβάλ των Καννών. Όσο περισσότεροι μείνουν ικανοποιημένοι τόσο το καλύτερο, έμοιαζε να είναι το σκεπτικό των προσεκτικά μοιρασμένων διακρίσεων της επετειακής διοργάνωσης.

Aποστολή: Ορέστης Ανδρεαδάκης, Λουκάς Κατσίκας, Μανώλης Κρανάκης, Γιώργος Κρασσακόπουλος, Πόλυ Λυκούργου, Λήδα Γαλανού, Κωνσταντίνος Σαμαράς

Χωρίς τρανταχτές εκπλήξεις μοιράστηκε η πίτα των βραβείων του 60ου Φεστιβάλ των Καννών. Όσο περισσότεροι μείνουν ικανοποιημένοι τόσο το καλύτερο, έμοιαζε να είναι το σκεπτικό των προσεκτικά μοιρασμένων διακρίσεων της επετειακής διοργάνωσης . Ειδικά όσον αφορά στη νίκη ενός αφανούς Ρουμάνου σκηνοθέτη στον φετινό λάκκο των λεόντων, δίνει ιδανικά το στίγμα που αναζητούσαν οι ιθύνοντες του φεστιβάλ: μιας μεγάλης (της μεγαλύτερης) κινηματογραφικής γιορτής, που προσκαλεί τους παλιούς καλούς φίλους στην εξηκοστή της επέτειο, αλλά εμπιστεύεται την πρωτοκαθεδρία στο μέλλον - αποστομωτική απάντηση σε όσους έχουν κατηγορήσει (και όχι πάντα άδικα) το διαγωνιστικό πρόγραμμα των Καννών για ατολμία στην ανακάλυψη νέων ταλέντων. Ιδού το φετινό παλμαρέ, λοιπόν, με λίγα σχόλια για την κάθε βράβευση ξεχωριστά.

ΧΡΥΣΟΣ ΦΟΙΝΙΚΑΣ

«4 Μήνες, 3 Εβδομάδες Και 2 Μέρες» του Κριστιάν Μουνγκίου

Τα αστεράκια των ημερήσιων εκδόσεων του φεστιβάλ χτύπησαν διάνα αυτήν την φορά, και μάλλον δεν γινόταν αλλιώς.

ΜΕΓΑΛΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

«Mogari No More» της Ναόμι Καβάσε

Τηρουμένων των αναλογιών, η βράβευση της ιαπωνικής, ακραία μινιμαλιστικής περιπλάνησης μιας νεαρής κοπέλας και ενός ηλικιωμένου άντρα στους δαιδάλους ενός δάσους αποτελεί την φετινή έκπληξη.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΤΗΣ 60ΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ

«Paranoid Park» του Γκας Βαν Σαντ

Αν και προβλέπαμε ότι θα μείνει εκτός, ο προ τεσσάρων φεστιβάλ νικητής του Φοίνικα βολεύτηκε με μια συμβολική βράβευση, που φαινόταν ότι θα πήγαινε ή σε αυτόν ή στους Κοέν - οι οποίοι έμειναν εκτός βραβείων, παρά τις θερμές κριτικές τις οποίες απέσπασε η ταινία τους.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΕΝΑΡΙΟΥ

Φατίχ Ακίν, «Auf Der Anderen Seite»

Συγκριτικά με τις υψηλές προσδοκίες του, ο Ακίν δεν θα πρέπει να πετάει και τη σκούφια του. Εξάλλου, στον τομέα του σεναρίου η ταινία έπαιζε χωρίς αντίπαλο, αν εξαιρέσουμε το καταδικασμένο σε περιθωριοποίηση «Zodiac».

ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ

Τζούλιαν Σνάμπελ, «Το Σκάφανδρο Και Η Πεταλούδα»

Μόλις χθες έγραφα ότι η βράβευση του Σνάμπελ θα ήταν η ευκολότερη λάθος κίνηση της κριτικής επιτροπής, λόγω της δήθεν «αναζητώντας-τον-χαμένο-χρόνο» αφήγησης και του α λα «Η Θάλασσα Μέσα Μου» συναισθηματικού εκβιασμού. Δυστυχώς δικαιώθηκα...

ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΝΤΡΙΚΗΣ ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ

Κονσταντίν Λαβρονένκο, «Izgnanie» του Αντρέι Ζβιάγκιντσεφ

Μετά το Χρυσό Λιοντάρι που κέρδισε με το ντεμπούτο του «Επιστροφή» στο φεστιβάλ Βενετίας, ο Ρώσος σκηνοθέτης εδώ λύγισε από το βάρος του οράματός του. Το βραβείο αντρικής ερμηνείας, χωρίς να είναι άδικο, αποτελεί κυρίως μια κάποια παρηγοριά.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ

Τζέον Ντο Γιέον, «Secret Sunshine» του Λι Τσανκ Ντονγκ

Τα γράφαμε τις τελευταίες ημέρες και δικαιωθήκαμε πανηγυρικά: η νεαρή Κορεάτισσα έδωσε απλώς την κορυφαία ερμηνεία του φεστιβάλ.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

«Persepolis» των Μαριάν Σατραπί και Βενσάν Παρονό

«Silent Light» του Κάρλος Ρεϊγάδας

Καμία έκπληξη για το γαλλόφωνο animation, του οποίου την τρυφερότητα αλλά και την πολιτική ορθότητα δύσκολα θα μπορούσε να αγνοήσει πλήρως η κριτική επιτροπή. Όσο για τον Ρεϊγάδας, προσωπική αδυναμία του φεστιβάλ που έφυγε, άξιζε να φτάσει μέχρι την κορυφή, αλλά γνωρίζαμε ότι δύσκολα θα του το αναγνώριζαν.

ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ

Χρυσός Φοίνικας: «Ver Llover» (Ελίζα Μίλερ)  

Ειδική Μνεία: «Ah Ma» (Άντονι Τσεν) και «Run» (Μαρκ Άλμπιστον)

ΧΡΥΣΗ ΚΑΜΕΡΑ

«Meduzot»  (Εντγκάρ Κερέ & Σίρα Γκέφεν)

Ειδική Μνεία: «Control»  (Άντον Κόρμπιν)

ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΝΑ ΚΑΠΟΙΟ ΒΛΕΜΜΑ

Μεγάλο Βραβείο: «California Dreamin» (Κριστιάν Νεμέσκου)

Ειδικό Βραβείο: «Actresses» (Βαλέρια Μπρούνι Τεντέσκι)

Βραβείο της Επιτροπής: «Bikur Hatizmoret» (Εράν Κολιρίν)

CINEFONDATION

Πρώτο Βραβείο: «Ahora Todos Parecen Contentos» (Γκονσάλο Τομπάλ)

Δεύτερο Βραβείο: «Ru Dao» (Τσεν Τάο)

Τρίτο Βραβείο: «A Reunion» (Χονγκ Σανγκ Χουν) και «Minus» (Πάβλε Βούκοβιτς)

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ

«Auf Der Anderen Seite» (Φατίχ Ακίν)

ΒΡΑΒΕΙΑ FIPRESCI

Διαγωνιστικό Τμήμα: «4 Μήνες, 3 Εβδομάδες Και 2 Μέρες» (Κριστιάν Μουνγκίου)

Ένα Κάποιο Βλέμμα: «Bikur Hatizmoret»  (Εράν Κολιρίν)

Παράλληλα Τμήματα: «Elle s'appelle Sabine» (Σαντρίν Μπονέρ)

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ 

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ