Η Τζούλιαν Μουρ είναι η Γκλόρια! Δείτε πρώτοι την «Γκλόρια» του Σεμπαστιάν Λέλιο - νεα , διαγωνισμοι || cinemagazine.gr
16:00
25/6

Η Τζούλιαν Μουρ είναι η Γκλόρια! Δείτε πρώτοι την «Γκλόρια» του Σεμπαστιάν Λέλιο

Το cinemagazine.gr και η Feelgood σας δίνουν την ευκαιρία να κερδίσετε προσκλήσεις για την πρεμιέρα της ταινίας «Γκλόρια» τη Δευτέρα 1 Ιουλίου στο θερινό κινηματογράφο Άνεσις.

Η διαζευγμένη Gloria (Julianne Moore) είναι ένα ελεύθερο πνεύμα που περνάει τις μέρες της σε μία συντηρητική δουλειά γραφείου και τις νύχτες της σε χορευτικές πίστες σε διάφορα κλαμπ, όπου ξεδίνει χορεύοντας. Μετά τη γνωριμία της με τον Arnold (John Turturro) σε μία νυχτερινή έξοδο της, βρίσκεται να ζει έναν αναπάντεχο έρωτα, με όλες τις χαρές και τις επιπλοκές των ραντεβού, της αναζήτησης ταυτότητας της και της οικογένειας.

O βραβευμένος με Όσκαρ Χιλιανός Sebastian Lelio (A Fantastic Woman, Disobedience) επιστρέφει στα λημέρια του Gloria -που το 2013 του χάρισε βραβεία στα Φεστιβάλ Βερολίνου και Σαν Σεμπαστιάν- και παρουσιάζει την αγγλόφωνη εκδοχή αυτής της κομψής ρομαντικής κομεντί που δείχνει ότι η αγάπη μπορεί να σε βρει ανά πάσα στιγμή, ότι οι σχέσεις δεν είναι ποτέ απλές και πως τίποτα δεν μπορεί να σε ρίξει όσο χορεύεις. Τον εμβληματικό ρόλο αναλαμβάνει η σπουδαία,  βραβευμένη με Όσκαρ Julianne Moore (Still Alice) στο πλευρό του απολαυστικού John Turturro (Barton Fink).

Σημείωμα σκηνοθέτη

Συχνά με ρωτάνε γιατί κάνω ένα remake δικής μου ταινίας. Μπορώ να μιλάω ώρες για τους λόγους, αλλά υπάρχει μία απλή αιτία: θαυμάζω την Julianne Moore. 

Συνάντησα την Julianne το καλοκαίρι του 2015 στο Παρίσι. Μου είχαν πει ότι της άρεσε πολύ το Gloria, αλλά δεν είχα σκεφτεί ότι θα έκανα κάποιο remake. Ήμουν κοντά στο να ξεκινήσω δύο καινούριες ταινίες και η περίπτωση του remake  δεν υπήρχε στη σκέψη μου. Αλλά η συζήτηση μαζί της ήταν μαγική. Με συνεπήρε το πάθος της για τον χαρακτήρα της Gloria και για την ιστορία. Στο τέλος της συνάντησης μου είπε ότι θα το έκανε μόνο αν το σκηνοθετούσα εγώ. Της απάντησα αμέσως ότι θα το σκηνοθετούσα μόνο αν έπαιζε εκείνη.

Η ευκαιρία να έρθω ξανά σε επαφή με το ίδιο μου το υλικό, να βρω ένα νέο όχημα για να εξερευνήσω τι είναι παγκόσμιο σε αυτή την ιστορία και να τη δω να ξαναγεννιέται με μία υπέροχη καλλιτέχνιδα, όπως η Julianne Moore, ήταν ελκυστική και συναρπαστική. Η ευκαιρία να συνεργαστώ με την Julianne Moore, τον John Turturro και άλλους καταπληκτικούς ηθοποιούς με ανανέωσε και με ενέπνευσε.

H Gloria Bell είναι η διαφορετική εκτέλεση μίας μελωδίας που δημιουργήσαμε, που παίζεται σε διαφορετική στιγμή, σε νέο πλαίσιο και από άλλο συγκρότημα. Προσπαθήσαμε να τιμήσουμε το DNA της πρωτότυπης ταινίας. Την ίδια στιγμή, ψάχναμε νέο ύφος, νέες δονήσεις, νέες σπίθες. Το κάναμε για τη χαρά της δημιουργίας μιας ταινίας, για τον ενθουσιασμό που έχει το ρίσκο και για την καλλιτεχνική πρόκληση. Ήταν μία απελευθερωτική διαδικασία.

Η Gloria Bell είναι ένα πολύ έντονο και διεισδυτικό πορτρέτο μιας γυναίκας. Τη βλέπουμε σε κάθε κάδρο της ταινίας. Κάθε σκηνή έχει να κάνει με το πώς υπάρχει στον κόσμο, κάθε στιγμή. Η Gloria είναι σαν δευτερεύων χαρακτήρας στις ζωές των γύρω της. To παιχνίδι της ταινίας είναι να κάνει αυτόν τον δευτερεύοντα χαρακτήρα έναν απόλυτο πρωταγωνιστή. Καλεί τον θεατή να παρατηρήσει αυτή τη γυναίκα από κάθε δυνατή γωνία, να περάσει μέσα από το συναισθηματικό της φάσμα. Αυτή η επιμονή προσκαλεί (ή αναγκάζει) τον θεατή να την κοιτάει συνέχεια, να συνδεθεί στενά με τα συναισθήματα της. Για μένα είναι μία ταινία για τα συναισθήματα, τα δικά της και τα δικά μας.

Έκανα δύο ταινίες μετά το Gloria (A Fantastic Woman, Disobedience) οπότε ήμουν κάπου αλλού ως προσωπικότητα και δημιουργός, όταν άρχισα να γυρίζω το Gloria Bell. Υποθέτω ότι αυτό το καινούριο μέρος από το οποίο λειτουργούσα βρήκε τον δρόμο του στη στόφα της ταινίας σε σχέση με το στυλ, τα χρώματα, τη γλώσσα της κάμερας, τον τρόπο που αξιοποιούμε τη μουσική επένδυση. Έχει καινούρια ενέργεια η ταινία.

Ο κόσμος έχει αλλάξει δραστικά από το 2013. Μοιάζει να έχει μετακινηθεί προς τα πίσω σε σχέση με την πολιτική και την επανεμφάνιση της ακροδεξιάς. Ξαφνικά όλα λειτουργούν από την παλιά αφετηρία του φόβου. Τα σύνορα κλείνουν αντί να εμπεριέχουν την πολυπλοκότητα και τη διαφορετικότητα της ζωής, οπότε η ιστορία μιας γυναίκας που αρνείται να τα παρατήσει είναι επίκαιρη. Διεκδικεί το δικαίωμα της να ακουστεί και να τη δουν, την πρόσβαση της στην απόλαυση, την επιθυμία της να συνεχίσει να χορεύει. 

Όπως όλοι, η Gloria βάλλεται από τον κόσμο, αλλά συνεχίζει να στέκεται. Ανασυγκροτείται και συνεχίζει να αναζητά την εμπειρία της ομορφιάς στη ζωή. Αυτή είναι η έμπνευση μου και ο λόγος που μοιράζομαι την ιστορία της. Για να αφουγκραστούμε και να δούμε όλες τις Gloria αυτού του κόσμου. Sebastian Lelio

Το cinemagazine.gr και η Feelgood δίνουν την ευκαιρία σε 30 τυχερούς να δουν πρώτοι την ταινία «Γκλόρια» τη Δευτέρα 1 Ιουλίου στο θερινό κινηματογράφο ΑΝΕΣΙΣ (Λεωφ. Κηφισίας 14) στις 21:00 (ώρα προσέλευσης 20:30). Κάντε comment, like ή share στην αφίσα της ταινίας στην επίσημη σελίδα του cinemagazine.gr στο facebook για να διεκδικήσετε διπλές προσκλήσεις. Οι νικητές θα ειδοποιηθούν με προσωπικό μήνυμα.

Η ταινία «Γκλόρια» κυκλοφορεί 4 Ιουλίου στους κινηματογράφους από τη Feelgood.