Η Ανιές με τα λόγια της Βαρντά

Varda par Agnès

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

2019
  ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Γαλλία
  ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Ανιές Βαρντά, Ντιντιέ Ρουγκέ
  ΣΕΝΑΡΙΟ: Ανιές Βαρντά, Ντιντιέ Ρουγκέ
  ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ:Κλερ Ντουγκέ, Φρανσουά Ντεκρό, Ζουλιά Φαμπρί
  ΔΙΑΡΚΕΙΑ:115'
  ΔΙΑΝΟΜΗ: Seven Films
  <ARTICLE TITLE/>

Μπορούν να χωρέσουν εξήντα τέσσερα χρόνια πλούσιας καριέρας και ζωής σε ένα ντοκιμαντέρ; Την απάντηση επιχειρεί να δώσει αυτό το γλυκύτατο κινηματογραφικό ενθύμιο το οποίο η σκηνοθέτις άφησε πίσω της λίγο πριν μας αποχαιρετήσει οριστικά.

Από τον Λουκά Κατσίκα

Μπορεί ο θάνατος της Ανιές Βαρντά, τον περασμένο Μάρτιο και σε ηλικία 90 ετών, να στέρησε στο σινεμά μια από τις κορυφαίες δημιουργούς του, στις περιπτώσεις αυτές όμως πολύτιμη κληρονομιά και παρηγορία μένουν οι ταινίες της. Ασχέτως του αν η ίδια το υπολόγιζε ως έναν διακριτικό αποχαιρετισμό ή ως μια άτυπη εισαγωγή στο έργο της, για όσους θεατές δεν είχαν ποτέ μέχρι τώρα την ευκαιρία να το ανακαλύψουν, το τελευταίο φιλμ που έμελλε να υπογράψει ποτέ αντιπροσωπεύει και τα δύο. Είναι εξομολογητικό, με εκείνη την αφοπλιστική αμεσότητα που επιστράτευε η Βαρντά όταν απαριθμούσε προσωπικές της στιγμές. Ανεπιτήδευτο, διότι η σκηνοθέτις ανέκαθεν είχε έναν προσγειωμένο και φιλικό τρόπο να επικοινωνεί με το κοινό της. Κατατοπιστικό, καθώς ανασύρει χαριτωμένα στιγμιότυπα από το μεγαλύτερο μέρος της φιλμογραφίας της. Και φυσικά πολύτιμο, γιατί η ζωή της Ανιές Βαρντά έβριθε  εμπειριών και αποσταγμάτων.

Ένα ανορθόδοξο και απολύτως ειλικρινές masterclass, σαν μικρή παρακαταθήκη και σαν μεγάλο αντίο

Δεν υπάρχει τίποτα στενάχωρο στο ύστατο φιλμ της Βαρντά. Μόνο οι τρυφερές αναμνήσεις μιας γυναίκας που είχε μέχρι το τέλος της να περηφανεύεται ότι δεν άφησε καμιά στιγμή της να πάει χαμένη. Καθισμένη άνετα στη σκηνή μιας κινηματογραφικής αίθουσας, ντυμένη στα αγαπημένα της βυσσινί χρώματα, με ένα νεανικό ακροατήριο αντίκρυ και, όπως συνήθιζε, ορεξάτη και μπριόζα όποτε διάλεγε να ξεφυλλίσει το παρελθόν της, η Βαρντά πραγματοποιεί μικρά ταξίδια με τη μνήμη της, ρίχνει κλεφτές ματιές στο βιογραφικό της, περνά με άνεση από τις ταινίες μυθοπλασίας στα ντοκιμαντέρ κι από εκεί στην πολύ ενδιαφέρουσα θητεία της στον κόσμο της φωτογραφίας και των εικαστικών τεχνών και ανοίγει δρόμο μέσα από πλήθος περιστατικών, με εκείνη την ιδιότυπη συνειρμική λογική που την διέκρινε. 

Καθεμιά από τις νοητικές της περιπλανήσεις η Βαρντά την στολίζει με μπρίο και συγκρατημένο συναισθηματισμό. Ακόμη περισσότερο, τις υπογραμμίζει με την γενναιοδωρία και την αγάπη που επιφύλασσε για τα μικρά πράγματα, τις ανεπαίσθητες λεπτομέρειες της καθημερινότητας στις οποίες αργότερα έδινε μέγεθος και υπόσταση με την κάμερά της. Και πίσω από τα όσα απολαυστικά διηγείται αναδύεται ένα ανορθόδοξο και απολύτως ειλικρινές masterclass, σαν μικρή παρακαταθήκη και σαν μεγάλο αντίο. 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
 • Η Ανιές με τα λόγια της Βαρντά
 • Η Ανιές με τα λόγια της Βαρντά