Έκρηξη Θυμού - ταινιες || cinemagazine.gr

Έκρηξη Θυμού

Unhinged

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

2020
    ΠΑΡΑΓΩΓΗ: ΗΠΑ
    ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Ντέρικ Μπόρτε
    ΣΕΝΑΡΙΟ: Καρλ Έλσγουερθ
    ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Ράσελ Κρόου, Κάρεν Πιστόριους, Γκέιμπριελ Μπέιτμαν, Τζίμι Σίμπσον
    ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Μπρένταν Γκάλβιν
    ΜΟΥΣΙΚΗ: Ντέιβιντ Μπάκλεϊ
    ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 90'
    ΔΙΑΝΟΜΗ: Tanweer
    Έκρηξη Θυμού

Ένας μαινόμενος Ράσελ Κρόου προσπαθεί να δώσει υπόσταση σε έναν εντελώς χάρτινο χαρακτήρα που θεωρητικά αντιπροσωπεύει όλη την καθημερινή οργή στις μεγαλουπόλεις, την τίση στην αυξανόμενη αστική αγένεια. 

Από τον Τάσο Μελεμενίδη

Όσο πέφτουν οι τίτλοι αρχής, ένα σύνολο από πληροφορίες ορμά απειλητικά κατά πάνω μας. Μικρά κομμάτια από ρεπορτάζ ειδήσεων σχηματίζουν μια εικόνα ότι ο άνθρωπος των μεγαλουπόλεων πλέον καταρρέει, αυξάνοντας κατά πολύ την επιθετικότητά του στις καθημερινές του κινήσεις και η πιο προφανής από αυτές είναι η οδήγηση που στις ώρες αιχμής συνοδεύεται μόνιμα από κόρνες και υβρεολόγιο. Πλάι σε αυτά τα στοιχεία, εικόνες από συρράξεις, επιθέσεις σε μαγαζιά και τρακαρίσματα σχηματίζουν ένα σχεδόν αποκαλυπτικό τοπίο. Πριν δούμε όλα αυτά, έχουμε δει έναν άντρα να μπαίνει σε κατάσταση αμόκ μέσα σε ένα σπίτι, σκοτώνοντας όποιους βρει μέσα και καίγοντας τα πάντα. 

Μετά από αυτό το επιθετικό ξεκίνημα, οδηγούμαστε στο σπίτι μιας γυναίκας που ετοιμάζεται να χωρίσει, ζορίζεται οικονομικά, φιλοξενεί στο σπίτι τον αδερφό της με την σύντροφό του και αργεί να πάει τον γιο της στο σχολείο. Σε ένα φανάρι, ο μπροστινός της δεν ξεκινά με το πράσινο και ένα παρατεταμένο κορνάρισμα μοιάζει να ολοκληρώνει την σχέση των δύο. Λίγο μετά, ο αφηρημένος οδηγός ζητά συγγνώμη αλλά ζητά να του δοθεί και μια  αντίστοιχη συγγνώμη λόγω του κορναρίσματος. Αυτό δεν γίνεται ποτέ και ακολουθεί μακελειό. Πρόκειται για τον ίδιο άνθρωπο που έχει κάψει το σπίτι στην πρώτη σκηνή. 

Ο Ράσελ Κρόου υποδύεται το φορτηγό του «Duel», της αριστοτεχνικής b-movie του Στίβεν Σπίλμπεργκ που λαμβάνει χώρα κυρίως στο δρόμο. Η εμμονή του με την καταστροφή όχι μόνο της ηρωίδας αλλά και οποιουδήποτε σχετίζεται μαζί της προσπαθεί θεωρητικά να συνδεθεί με την εικόνα ενός ανθρώπου που είναι μόνος εναντίον όλων, με τον ηθοποιό να μονολογεί κατά διαστήματα εν ειδή παραληρήματος πως η σημερινή κοινωνία δεν σέβεται αυτόν που δεν καταφέρνει να συμβαδίσει με τους ρυθμούς της και βιάζεται να τον περιθωριοποιήσει. Παράλληλα μουγκρίζει, διατηρεί ένα μονίμως οργισμενο και εκδικητικό βλέμμα και κυρίως μοιάζει να ταλαιπωρείται καθώς ερμηνεύει έναν εμφανώς προχειρογραμμένο ήρωα. Στις αρχές των 90s, ο Μάικλ Ντάγκλας δοκίμασε κάτι παρόμοιο στην «Ξεχωριστή Μέρα» του Τζόελ Σουμάχερ, εκεί όμως δεν εκσφενδόνιζε ακατάληπτες φράσεις και παρουσιάζονταν πλάι σε έναν ακόμη ολοκληρωμένο ήρωα. Το «θύμα» εδώ δεν έχει επίσης καμία βαρύτητα και το όλο ανθρωποκυνηγητό παραπέμπει σε ταινία της σειράς που άλλα χρόνια θα αγκομαχούσε να βγει στην αγορά του DVD. Στο 2020, ήταν η πρώτη ταινία που βγήκε στα σινεμά των ΗΠΑ μέσα στην πανδημία, με την ελπίδα ότι ο Κρόου είναι τρομακτικότερος ακόμη και από αυτή. 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Έκρηξη Θυμού
  • Έκρηξη Θυμού