Νεντ Κέλι ο Νο1 Καταζητούμενος - ταινιες || cinemagazine.gr

Νεντ Κέλι ο Νο1 Καταζητούμενος

True History of the Kelly Gang

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

2019
    ΠΑΡΑΓΩΓΗ:Μ.Βρετανία/Γαλλία/Αυστραλία
    ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Τζάστιν Κουρζέλ
    ΣΕΝΑΡΙΟ: Σον Γκραντ
    ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Τζορτζ ΜακΚέι, Έσι Ντέιβις, Νίκολας Χουλτ
    ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Άρι Βέγκνερ
    ΜΟΥΣΙΚΗ: Τζεντ Κουρζέλ
    ΔΙΑΡΚΕΙΑ:124'
    ΔΙΑΝΟΜΗ:Spentzos Film
    Νεντ Κέλι ο Νο1 Καταζητούμενος

O Τζάστιν Κουρζέλ («Μακμπέθ», «Assasin’s Creed») εμπνέεται από την αληθινή ιστορία του διαβόητου ληστή Νεντ Κέλι που έδρασε στην Αυστραλία το 1870 και παραδίδει ένα πανκ ροκ, κινηματογραφικό όνειρο (ενίοτε και εφιάλτη) για τις αλλεπάλληλες συγκρούσεις που διαρθρώνουν χαρακτήρα, και στην περίπτωση του Κέλι, «μύθο».

Από τον Πάνο Γκένα

Δομημένη σε τρία ευδιάκριτα μέρη, η ταινία βασίζεται στο βραβευμένο με Μπούκερ μυθιστόρημα του Πίτερ Κάρεϊ (γραμμένο από την οπτική του Κέλι) και ακολουθεί τον βασικό ήρωα από την παιδική ηλικία ως την ενηλικίωση και τον θάνατό του δια απαγχονισμού στην ηλικία των 25. 

Διόλου τυχαία, η ατίθαση νεανική ορμή του Κέλι, η κόντρα με τις δομές της αποικιοκρατίας στην Αυστραλία, η επεισοδιακή σύλληψη και το πρώιμο τέλος του, έχουν διεγείρει την καλλιτεχνική έμπνευση για δεκαετίες. Το «The Story of the Kelly Gang» του Τσαρλς Τέιτ, παραγωγής 1906, έχει αναγνωριστεί ως η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία που έγινε ποτέ, ο Μικ Τζάγκερ και ο Χιθ Λέτζερ έχουν ερμηνεύσει τον Κέλι (ο Τζάγκερ υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Τόνι Ρίτσαρντσον), ο Τζόνι Κας έχει τραγουδήσει το «Ned Kelly» στο άλμπουμ «The Man in Black», ενώ η αυτοσχέδια περικεφαλαία του αποτελεί σύμβολο στην Αυστραλία.

Στο «Νεντ Κέλι ο Νο1 Καταζητούμενος» ο Κουρζέλ ισορροπεί στο όριο πραγματικότητας και μυθοπλασίας, προσπαθώντας να προσεγγίσει την προσωπικότητα και δράση του βασικού χαρακτήρα μέσα από μία εξπρεσιονιστική ματιά. Το δηλώνει άλλωστε με ένα λογοπαίγνιο στους τίτλους αρχής. Το αποτέλεσμα χαρίζει εντυπωσιακές εικόνες που απογειώνονται εικαστικά από την σκηνογραφία και ειδικά την διεύθυνση φωτογραφίας της Άρι Γουέγκνερ (υπεύθυνης για τη μυστηριώδη γοητεία των «Lady Macbeth», «In Fabric») μέσα από επαναλαμβανόμενα μοτίβα κι οπτικές ιδέες που συμπληρώνουν το ελλειπτικό σενάριο. 

Η φροϋδικών αναγνώσεων σχέση μάνας-γιου, η βίαιη έκθεση στην βαρβαρότητα (η ταινία περιέχει γραφικές, σκληρές εικόνες), η αέναη πάλη των τάξεων και η κοινωνική οργή που προκαλεί η εξουσία, στοιχειοθετούν τον βασικό καμβά του Κουρζέλ. Αρκετές φορές όμως, η αφήγηση δημιουργεί κενά στην αποσπασματική εξέλιξη της πλοκής (για παράδειγμα η ευκολία με την οποία ο Κέλι δημιουργεί την συμμορία του και ο ελάχιστος χρόνος που την βλέπουμε εν δράσει), θυσία που ο σκηνοθέτης φαίνεται πρόθυμος να κάνει για να υπερθεματίσει την στιλιστική του τοποθέτηση. Το αποτέλεσμα όμως τον δικαιώνει, αφού το επιμέρους αναχρονιστικό, γουέστερν του καταφέρνει και αποδίδει με αντισυμβατική γλώσσα το εντύπωμα του Νεντ Κέλι. Κάτι που γίνεται ακόμα πιο έντονο στο τελευταίο 20λεπτο, στη σκηνή της σύλληψης, όπου ενορχηστρώνει μία άκρως θεαματική σεκανς strobe φωτισμών, έναν παροξυσμικό ύμνο στην άτακτη νεανικότητα.

Ο νεαρός Τζορτζ ΜακΚέι (ο πολύπαθος φαντάρος του «1917») χαρίζει μία έντονη σωματική ερμηνεία στον Κέλι και έχει την τύχη να πλαισιώνεται από ένα ταλαντούχο καστ με προεξάρχοντες τον εξαιρετικά συνεπή Νίκολας Χουλτ στο ρόλο του διεφθαρμένου αστυνομικού, την Έσι Ντέιβις (τη θυμάστε στο «Babadook»;) ως διφορούμενη μητέρα και τους Ράσελ Κρόου, Τσάρλι Χάναμ σε γκεστ - αλλά επί της ουσίας - εμφανίσεις.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Νεντ Κέλι ο Νο1 Καταζητούμενος
  • Νεντ Κέλι ο Νο1 Καταζητούμενος